background preloader

Programmering på lågstadiet

Programmering på lågstadiet
Jag hade inte kunnat föreställa mig att det skulle engarera så. Men nu hände det. För mig är det inte så exotiskt att låta eleverna programmera redan på lågstadiet. I England finns det på schemat och i Finland kommer man igång 2016. I Estland har man varit igång en tid. Här och där sker det i klassrummen även i Sverige. Jag hade beställt ett bi, en Bee Bot, till skolan. Vill du läsa upplägget, som jag skrev ner i efterhand, kan du göra det här. Att få reda på hur något fungerar och att själv testa i praktiken – det är något jag vill låta mina elever vara med om. Måste jag som lärare kunna något av det här? Nästa vecka ska vi programmera varandra på engelsklektionen: turn right, turn left. Ni som vill komma igång på ett enkelt sätt samtidigt som ni känner samhörighet med tusentals andra kodande barn, anmäl er till programmeringstimmen som sker över hela världen vecka 50.

http://itmamman.se/2014/11/programmering-pa-lagstadiet/

Related:  PROGRAMMERINGProgrammering i skolanCodingBlogginlägg

Låt Kalle Kodare lära små barn om HTML - Lilla gumman Jag tillhör, tyvärr, den gruppen av människor som inte kan kodning. Dessutom är det brist på nya kodare som kan föra utvecklingen framåt. Detta vill tre studenter vid den digitala medieskolan Hyper Island ändra på genom att skapa en barnbok som utbildar och roar. Koden till framtiden - nyfiken på programmering i skolan -lär dig enkel programmering med Scratch Anders Thoresson Att kunna använda datorer och internet är bra. Att ha en grundläggande förståelse för hur tekniken fungerar är bättre. Genom att prova på programmering redan i grundskolan får eleverna kliva bakom det som händer på skärmen, själva upptäcka hur en dator fungerar och glädjen i att använda den för att skapa egna spel eller berättelser. Samtidigt får de möjlighet att skaffa andra kunskaper och förmågor, där datorn och programmeringsverktyget blir ett läromedel som vilket som helst.

Kodu Det här är Viking och Lucas alien. Här är koden´: sudda sakta(10) cirkel(200)//rymdvarelsens genomskinliga huvud färg(blå) bakgrund2(grön,röd)// bakgrunden vänster hoppa(70) fyll(vit) höger cirkel(120) vänster hoppa(80) fyll(svart) höger cirkel(50) pennaUpp hem pennaNer höger bredd(80) fram(200) höger fram(200) vänster fram(80) pennaUpp hem väster fram(400) pennaNer fram(200) vänster fram(200) höger fram(80) bakgrund2(grön,röd) osynlig PER CODEX AD ASTRA: Programmeringsappar Pappasappar har recenserat några appar som jag ännu inte hunnit prova, och några som jag skrivit om här nedan. Kodable och Kodable Pro Jag har bara provat gratisvarianten som hastigast men gillade mycket av det jag såg. Jag ogillar kraftigt att man måste kryssa i om man är tjej (rosa) eller kille (ljusblå) till att börja med. Sen är hela kringberättelsen rätt töntig av det jag kunde se, men där är jag kanske inte rätt åldersgrupp att bedöma. Det jag gillar allra bäst är det pedagogiska materialet som finns beskrivet för vuxna.

En introduktion till Swift Under Apples utvecklarkonferens, WWDC, som ägde rum i centrala San Francisco, presenterades i år den första publika versionen av det nya programmeringsspråket ”Swift”. Under flera år har utvecklingen skett i hemlighet internt hos Apple, vilket kom som en överraskning för de flesta som följde eventet eller befann sig på plats i Moscone Center. Swift skapades för att på sikt ersätta programspråket Objective-C, som hängt med sedan början av 1980-talet. Vad är Swift? Swift beskrivs som ett modernt, flexibelt, snabbt, och framförallt mer välkomnande programmeringsspråk för nya användare. Det sistnämnda är mycket efterlängtat då Objective-C under en lång tid kritiserats på grund av sin höga tröskel för nybörjare att komma igång med utveckling för iOS och OS X.

Programmera med bin! Nu har våra Bee-Bots fått sex nya kompisar som kan lånas från oss på AV-Media! De kallas för Blue-Bots och fungerar på ungefär samma sätt, men är istället genomskinliga och kan styras direkt från en ipad! Blue-Bottarna och Bee-Bottarna är små robotar utformade som bin som är tänkta att använda för att testa enkel programmering på förskolan och i skolans lägre åldrar. De är perfekta för att träna logiskt tänkande, felsökning, samarbete och kommunikation. Till de små bina finns också kvadratiska mattor med olika bakgrunder som kan användas vid programmeringen. När man öppnar appen Blue-Bot (hämtas gratis från iTunes) kan man först välja en bakgrund till Blue-Boten, tex alfabetet eller en karta där roboten ska gå.

Om att hacka läroplanen – Karin Nygårds Karin Nygårds har haft ett intensivt år där hon kombinerat att vara lärare för åk 3-6 på Sjöstadskolan med föreläsningar och debattinlägg. Aktuell som föreläsare på SETT och vinnare av Trevor Dolan Foundation-priset Årets punkare i skolsverige. PÖ: Att hacka läroplanen låter coolt, men vad innebär det egentligen och vad ser du att det ger eleverna? PER CODEX AD ASTRA: Vad menar vi när vi talar om "programmering i skolan"? Det finns ett behov av att vi definierar vad vi menar när vi pratar om att programmering ska in i skolan. Jag vet av erfarenhet att vi inte riktigt pratar om samma saker jämt. Kod som tankeverktyg Har man den här inställningen så ser man programmeringskunskaper som en väg in i logiskt och abstrakt tänkande.

Kan man programmera med emojis? - Snart kan man göra det med språket FourMan Webb / Verktyg Emojis har blivit allt populärare på senare år då mobilanvändare har använt sig av dessa symboler för att snabbt uttrycka sina känslor istället för att skriva ned dem med text och nu ser det ut som om man i framtiden skulle kunna använda emojis för att programmera. Det är användare på 4chan som har utvecklat programmeringsspråket "FourMan" som använder sig av emojis istället för traditionell syntax för att utveckla program. FourMan befinner sig än så länge på utvecklingsstadiet men utvecklarna har tagit fram en grund och vissa enklare exempel. Målet med projektet är att ta fram utvecklingsmiljöer och kompilatorer för att kunna använda FourMan på iOS, Android samt Windows Phone för alla de som vill koda snabbt på sina mobiltelefoner. via TheNextWeb github.com+

Nyheter – Kodcentrum Nyhet Idag har en av Kodcentrums första kodstugor, den på Kålltorpsskolan i Göteborg haft besök av Kronprinsessan Victoria och prins Daniel.Kronprinsessparets stiftelse är en av Kodcentrums finansiärer och det här var ett tillfälle för generalsekreterare Emelie att berätta om verksamheten och hur stödet från Kronprinsessparet används för att introducera så många barn som möjligt till programmering. Med på plats fanns också två av deltagarna från förra terminen, Clara Tunney och Victor Lauden, som visade några av sina projekt i Scratch, bland annat ett ritprogram och ett rymdspel. Prins Daniel var särskilt nyfiken på av att testa spelen och blev intresserad av att själv prova på att skapa egna spel. - Det här vore något för Estelle i framtiden, kommenterade han.Efter en introduktion till vår verksamhet fick Kronprinsessan Victoria och prins Daniel vara med i den ordinarie kodstugan och träffa alla barn och volontärer på plats.

scratch-tasks Anders Lindahl 2015 Du får kopiera, sprida och ändra det här dokumentet enligt CC BY-SA 4.0. 1. Hitta i Scratch Vad finns var, hur byter man språk osv.

Related: