background preloader

Vågen - ordning ger makt: del 1 av 7 9 november 2014 kl 10:45 - Unga Radioteatern

Vågen - ordning ger makt: del 1 av 7 9 november 2014 kl 10:45 - Unga Radioteatern
På en historielektion får klass 6B se en film om vad som hände under andra världskriget och förintelsen. Bilder på svältande och lidande folk som nazisterna ansåg var oliktänkande och därför skulle utrotas. Linnea och hennes klasskamrater kan inte förstå varför tyskarna inte stoppade Hitler, ledaren för nazisterna. Varför gick de med på allt det onda? Klassens mentor Marianne bestämmer sig för att visa klassen hur lätt det är att ondskans mekanismer tar över. Ett beslut som får ödesdigra konsekvenser.

http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/456215?programid=3171

Related:  Identitet/biografiSOjennyantonsson

inteenframling Man brukar prata om att tänka utanför boxen. Jag har vuxit upp mellan boxarna. Jag flyttade med min familj till Sverige 1985 från Iran. Mamma och pappa sålde allt det hade för att skapa ett nytt liv för mig i det nya landet. Abba, Bergman och Olof Palme. Ryska revolutionen Hemma: 1. Titta på flippen (7:47) 2. Skriv ner dina förklaringar av dessa begrepp (begrepp vi sedan diskuterar på lektionen) Här övar du begreppsförmågan: Vem älskar grammatik?: Tyst kunskap Tomas Riad, professor i nordiska språk, menar att vi inte kan prata om språkets struktur om vi inte har gjort den tysta kunskapen hörbar. Vi kan använda språket, men vi kan inte prata om det utan grammatiska kunskaper. Han berättar hur den tysta kunskapen om grammatik kan utnyttjas i grammatikundervisningen och ger också flera exempel på färdighetsutvecklande grammatikövningar och övningar av problemlösningstyp. Från Grammatikdagen 2012. Inspelat på Kulturhuset i Stockholm den 3 februari 2012.

Ung och fri – eller? Ett studiematerial för unga om rätten att själv välja sitt liv - Länsstyrelsen Östergötland Initiativtagare till detta studiematerial är Anette Franzén, lärare på Hagagymnasiet i Norrköping, som har använt sig av Arkan Asaads bok Stjärnlösa nätter i sin undervisning. Från boken har hon utvecklat det här studiematerialet som har sin utgångspunkt i mänskliga rättigheter och FN:s barnkonvention. Genom att använda Stjärnlösa nätter i undervisningen uppmuntras eleverna att diskutera hedersproblematiken, såsom tvångsäktenskap, familjens förväntningar, rättigheter och kulturkrockar, ur ett annat perspektiv utan att det blir privat. Det har även bidragit till att öppna upp för samtal om den egna utsattheten. En viktig lärdom är också att flera av de elever som Anette Franzén har jobbat med fick upp ögonen för det positiva med att läsa böcker, vilket bidrar till att stärka eleverna i deras egen utveckling.

Vasamuseet i klassrummet! Vi avslutade terminen med en riktigt bra lektion tillsammans med Lotta på Vasamusset i vårt klassrum. Nu bor vi långt ifrån Stockholm så vi tackar innerligt Vasamuseet för att de erbjuder lektioner via skype och det erbjudandet passade vi på att ta vara på så här i slutet av terminen. Jag var på besök på museet i våras och tänkte då att det kunde blir bra att utgå från Vasaskeppet när vi ska ta oss an 1600-tals historia. Vid något tillfälle tittade jag runt på museets hemsida och hittade möjligheten att få en lektion via skype. Hédi Fried 8 juli kl 13:00 - Sommar & Vinter i P1 Tyskarna kom till staden Sighet i Rumänien i mars 1944. Hédi Fried och hennes familj tvingades tillsammans med stadens övriga judiska befolkning iväg till ett getto. Efter några veckor skickades de vidare – till Auschwitz.

Normbrytande litteratur eller litteratur som pekar ut det normbrytande - Det öppna klassrummet Visst känns det att det är sommarlov nu? De sista veckorna fullspäckade med betygsättning, mentorsdagar, avslutningsfester och skolavslutningsbestyr, därefter efterarbete och utvärderingar – och sedan: Lugnet. Även om värdegrunden ska finnas med oss hela tiden, i precis allt vi gör, så är det inte konstigt om det känns aningen avlägset att föra djupare diskussioner kort inpå och i början av sommarlovet. Så känner åtminstone jag, som dessutom väntar barn vilken sekund som helst och därmed har huvudet fullt med annat. Att bli förälder utan att föda den här gången, det kommer bli stort.

Mitt Flippade Klassrum ”Shit vad bra, det lönar sig fett mycket att satsa på skolan!” Det här utbrast en av mina elever i åk. 9 när han fick tillbaka sin riktade skrivning i fredags. En skrivning med rubriken – Olika partier, varför då? Uppgiften bestod i att eleverna skulle resonera kring fördelar och nackdelar med att ha olika politiska partier och varför vi har flera partier – vilka konsekvenser skulle vi se om vi enbart haft ett parti?

historia Det är året 1942 och Friedrich får chansen att studera vid Napola, en elitistisk och nationalpolitisk uppfostringsanstalt under führerns regim. En kadett från skolan får upp ögonen för Friedrich i boxningsringen, där han imponerar med sin styrka och stil. Kadetten bjuder in honom att ansöka till skolan vilket gör att Friedrich känner sig smickrad och stolt. Han ser nu en möjlighet att få komma upp till det bättre samhällsskiktet oc de bättre människorna. Inte förbli fattig och underlägsen som sin anti-nazistiske far. Efter en tid på skolan får Friedrich känna på vad det innebär att vara en Napola-elev.

Ondskan Eleverna tränar på att sammanfatta text, förutspå handlingen och analysera karaktärerna i en text. De får också ”läsa mellan raderna”, koppla texten till omvärlden och andra texter (om barnaga), samt uttrycka egna tankar/åsikter. Eftersom kapitlet vi ska läsa innehåller en del antydningar till våld är det lämpligt att inledningsvis samtala om barnaga. Vi läser tillsammans Vart tionde barn blir slaget och/eller om personliga erfarenheter Den som blir slagen förlorar sin barndom. Att fundera på:

Judendomen del 1 Hemma: Se flippenSammanfatta flippen med egna ord (skriv ner din sammanfattning och ta med till skolan) Använd begreppen nedan i din sammanfattningSkriv ner en fråga utifrån flippen och ta med tillbaka till skolan (en fråga du vill ha svar på, eller en fråga som du vill ”kolla” om dina kamrater kan svaret på) Begrepp från flippen: stamfader Abraham Förbund (Det heliga förbundet) Lästips till Förintelsens minnesdag Koncentrationslägret Auschwitz befriades den 27 januari 1945. Sedan 2005 är dagen en internationell minnesdag då Förintelsens offer uppmärksammas över hela världen. LitteraturMagazinet tipsar om läsning. I Sverige har den 27 januari varit en nationell minnesdag för Förintelsens offer sedan 1999.

Related: