background preloader

Det bästa djuret – argumenterande genren

Det bästa djuret – argumenterande genren
Vi har under en tid arbetat med svenska skogsdjur i klassen och nu har eleverna fått skriva en argumenterande text om det bästa djuret. I onsdags delade jag in klassen i fyra grupper. Varje grupp fick tillsammans välja ett djur som de tycker om. Grupperna valde skogsharen, vargen, skogsmusen och huggormen. I dag så visade jag en modelltext för eleverna på Smartboarden som var en argumentation om varför rådjuret är det bästa djuret. Det här var en väldigt styrd text jämfört med när vi skriver annars och de arbetade i grupper istället för i par.

argumenterande texter | frokenlundgren Skriva insändare Idag har vi skrivit insändare! Det var finalen på ett arbete om argumenterande texter. Under flera veckor har vi lärt oss om argumenterande texters uppbyggnad och språkliga drag. Vi har blivit duktiga på att använda oss av t ex överdrifter, … Läs mer kamratbedömning Vi är mitt uppe i arbetet med att lära oss om argumenterande texter. Argumenterande text Här har du möjlighet att titta lite närmare på den texttyp vi kommer att arbeta med de närmaste veckorna. KL + cirkelmodellen: Argumenterande texter – Kooperativt Lärande Cirkelmodellen och genrepedagogik fungerar utmärkt tillsammans med Kooperativt Lärande. Vi har använt oss av ett flertal kooperativa strukturer när vi arbetat kring argumenterande texter för att främja lärandet och stärka samarbetet i klassen. Jag vill påpeka att detta inte är första gången klassen jobbar med argumenterande texter. I så fall hade vi gått långsammare fram. Lektion 1 Vi startade lektionen genom att ha hörnsamtal där eleverna fick välja ett hörn med ett ämne att diskutera kring. Sedan pratade vi om vad som behöver finnas i en argumenterande text. Rubrik (vad texten ska handla om)inledning (vem som skriver och vad hen tycker)argument (varför hen tycker så)sammanfattning (vad hen tycker en gång till) Vi pratade om att man också kan ha med motargument – vad någon skulle säga som inte håller med – och sen ett argument till. Eleverna delades upp i grupper om 3-4. Nu var det dags att komma på egna argument. Lektion 2: om nationella proven. Rondellen med roller: Vatten I "Allmänt"

Argumenterande texter | Skrivarskolan Idag har vi arbetat med att skriva recensioner, och då menar jag inte bokrecensioner utan sådana där man recenserar saker och ting. Jag började lektionen med att berätta för eleverna att det faktiskt finns människor som arbetar med att skriva recensioner, det kan handla om allt från hotell till leksaker. Jag berättade om när jag till exempel ska åka på en resa så läser jag alltid många olika recensioner av hotell för att slippa bli besviken, och ett av syftena med recensioner är just det, att slippa bli besviken. Att innan ett köp läsa om både fördelar och nackdelar kan spara många hundralappar i slutändan. Jag läste sedan ett exempel när jag recenserade en restaurang som jag hade varit på i helgen, jag var tyvärr inte så nöjd med mitt besök då det var smutsigt och jag fick bränd mat. Jag frågade eleverna om de hade fått, köpt eller varit med om något där de hade blivit besvikna och det var många som ville dela med sig av sina erfarenheter.

argumenterande text från Annas klassrum Argumenterande texter Rymden fortsätter På dagens lektion kring rymden så har vi, istället för faktatexter som vi gjort tidigare, jobbat med argumenterande texter. I rymd-temat handlade det den här gången om ÅRSTIDER. Målen för dagen var: Men även då språkligt att eleverna: Vi läste, tittade på bilder och pratade om de olika årstiderna. Utifrån sina kunskaper kring årtiderna fick de sedan skriva på en lapp vilken årstid just jag tycker är den bästa. De fick hjälp av en mall eftersom de bara är andra gången som vi skriver den här texttypen: Målet är såklart att inte behöva använda mallen precis som det står i matrisen, se sista raden på bilden: Sedan fick de skriva sina texter på ett papper där de också skulle måla en bildtext till. Härliga texter blev resultatet!!

Skrivmallar - ett effektivt sätt att förbättra elevers genreskrivande Jag har under ett par år låtit mina elever använda sig av skrivmallar, då de ska skriva argumenterande och utredande texter. När jag arbetade på grundskolan lät jag även eleverna där arbeta efter mallar, för att på så sätt få igång deras skrivande.Jag har sett en tydligt förbättring i elevernas skrivande genom användningen av mallarna, då texterna blir mer strukturerade och språkligt avancerade. De har med andra ord hjälpt eleverna att bena ut sina tankar och klä dem i det genreadekvata språk som motsvarar de förmågor som de enligt flera ämnesplaner ska behärska.Under terminen har jag och min kollega Linda Letelier Hansson tillsammans undervisat en grupp i SVE/SVA 1, där vi skapat och gett ut skrivmallar för att stötta elevernas textproduktion och göra dem uppmärksamma på texters specifika uppbyggnad och språkliga drag. Exemplet som ges här har använts för undervisning i den argumenterande texttypen: Rubrik (med tes) Inledning med bakgrund (varför jag uppmärksammat detta), syfte och tes

Related: