background preloader

Temadagar

Temadagar
Välkommen till temadagar.se’s kalender. På den här sidan finner du samtliga datum i vår kalender för de temadagar som återstår 2015 samt samtliga temadagar fram till dagens datum 2016. I kalendern med temadagar har vi samlat samtliga, för oss kända, datum för de temadagar som finns att uppmärksamma eller fira. Här kan du se de dagar som finns att uppmärksamma i år, vill du se hela kalenderna med temadagar för 2016 kan du se den under temadagar 2016. Vår kalender är fri att kopiera hel eller i delar men vi ser gärna att ni anger temadagar.se som källa och även länkar tillbaka till vår startsida eller direkt till sidan för kalendern. Gillar du kalendern nedan? Kalender 2015 28 SeptemberInternationella rabiesdagen * 29 SeptemberKaffets Dag*Alla soffpotatisars dag*Återvinningens dag* 30 SeptemberSkolmjölkens dagInternational Blasphemy Rights Day* 1 OktoberBröstcancerdagen*Internationella dagen för äldre*Vegetariska världsdagen* 2 OktoberInternationella ickevåldsdagen*Lantbruksdjurens dag*

http://temadagar.se/kalender/

Related:  GOTDGrej of the dayUndervisning i SVAÖmse

Grej of the day Här är listan med våra GOTD. I de flesta presentationerna så är endast stödord då våra elever behöver träna sig på att sammanfatta och skriva egna faktameningar. I de fallen så ligger det även med en faktatext med mer fakta runt varje punkt. Historisk kalender Om kalendrar En sak som kan ställa till förvirring när man ska fastställa vilket datum en särskild händelse inträffade är att det har funnits flera olika tideräkningar samtidigt. Fram till 1753 var det den julianska kalendern som användes i Sverige. Denna hade först införts av Julius Caesar i Romarriket år 46 f.Kr. De romerska astronomerna hade då räknat ut att ett år var 365,25 dygn långt, vilket innebar att en skottdag behövdes läggas till vart fjärde år utöver de ordinarie 365 dagarna. Tidigare hade den romerska kalendern bara haft 355 dagar under ett vanligt år.

Tala är silver - dela är guld Kan en film göra bedömningen av den muntliga förmågan mer likvärdig och begriplig? För att konkretisera sina idéer kring betyg och bedömning och få svar på frågan, filmade Marie Bergman sina 9:or när de samtalade kring böcker på olika betygsnivåer. – Jag ville tillsammans med mina elever, utveckla ett material som kan användas som stöd för diskussioner runt bedömning. Jag ville inte att det bara skulle bli en produkt för lärare, utan eleverna kunde vara med i processen för en ökad förståelse av vad ett boksamtal skulle kunna innehålla och hur det skulle kunna genomföras för att uppnå en viss kunskapsnivå. Min vision var att både elever och lärare skulle öka sin förståelse kring bedömning av kunskapsnivåerna genom aktiva diskussioner, säger Marie som har skrivit en utvecklingsartikel i ämnet. Nyfiken person

Öva arbetsminne och mönster Forskaren Torkel Klingberg ger svar på några vanliga frågor om arbetsminne. Fungerar barns hjärna på samma sätt som en vuxen persons hjärna? Nej, många funktioner är under utveckling under barn- och ungdomsåren. Barnet och tonåringen måste förstås som individer i sin speciella fas av utvecklingen, inte som små vuxna. Till exempel ger flera studier belägg för att hjärnans belöningssystem fungerar annorlunda för tonåringar.

Fågelås skola i Gate Fågelås skola i Gate Gå till innehåll Grej of the day Grej of the day-karta Vad är ”grej of the day” och varför gör vi? Kemikalendern Kalendern består av tolv inspirationsfilmer med tolv tolv tillhörande laborationsfilmer. Samtliga knyter an till LGR 11. Filmerna är cirka 5 minuter långa och visar olika exempel på kemi i vår omgivning, sett genom en nyfiken och utforskande persons ögon. I kemikalendern ingår även ett undervisningsmaterial med fakta och laborationsinstruktioner per tema. På den här sidan hittar du alla filmer och skolinstruktioner, månad för månad. Undervisningsmaterialet är utformat med utgångspunkt för lärare och deras elever på mellanstadiet och uppåt. Dagbok Här kommer jag (eller någon av er) skriva vad vi har gjort under dagen. Har du varit sjuk eller borta av någon annan anledning kan du går in här och läsa vad vi har arbetat med. Det kan också vara bra att läsa även om du har varit i skolan. Fredag 24/5 Det var länge sedan jag skrev i "dagboken" men jag ska försöka att bättra mig. Idag fortsatte vi att prata om diskussioner och argumentation.

#23 – Från en stubbe i en skolskog Fredag förmiddag och dagens lektioner är planerade utifrån insikten att det idag är galet varmt utomhus. Kanske inte den där utgångspunkten i läroplanen som man önskar sig men vi lyckades få till den biten också. Fast det märkte nog inte elverna. Grej Of The Day AnsvarigaAnsvarig för sajten är Fredrik Sandström på Gäddgårdsskolan i Arboga som undervisar 8C i svenska. Även elever i 8C kommer att publicera GOTD på sajten. 8C:s unika världskarta SyfteKlass 8C reser i tid och rum när de fördjupar sin kunskap om kända personer, platser, saker och händelser. Grej Of The Day syftar också till att sprida devisen Kunskap är coolt.

33 otroliga ställen du måste besöka innan du dör. Jag kan knappt fatta att dessa ställen verkligen existerar! Det finns så många platser på den här planeten som vi aldrig vetat om. Och vi skulle inte fått reda på dem heller om vi inte hittat dessa bilder på 33 olika platser i världen som man måste besöka innan man dör. Du kanske tror att de är tagna från tavlor eller direkt från en sci-fi film men det är de inte. Salar De Uyuni, Bolivia Under regnperioden omvandlas världens största saltslätt till världens största spegel.

”Vad mycket svenska de kan redan!” ”Hur kan de vara så duktiga? ” Jag har ett par gånger efter jul i år fått kommentarer av kollegor: ”Vad mycket svenska de kan redan!” ”Hur kan de vara så duktiga? ” Jag blir glad och, hrm, jag erkänner, smickrad. Det har också fått mig själv att fundera på ”hur” och en tanke har dykt upp. Borde jag inte försöka bena upp och tydliggöra vad min undervisning innehåller som gör att eleverna lär sig mycket? Ok: Hej då Jante! Mannen slog ut en vägg i sin källare. Det som dolde sig bakom har förbluffat en hel värld! En man i Nevşehir-provinsen i Turkiet skulle 1963 renovera sitt hus. Han påbörjade projektet i källaren, där han började med att slå ut en vägg. Då fick han sitt livs överraskning. Bakom väggen dolde sig nämligen ett mystiskt rum. Mannen fortsatte att gräva och upptäckte snart ett invecklat tunnelsystem med massor av grottliknande rum. Han hade helt ovetandes nu upptäckt den antika staden Derinkuyu, som är en del av regionen Kappadokien i centrala Turkiet.

Riksantikvarieämbetet Laponia - ett av de 15 svenska världsarven. I fonden ses Akkamassivet.Foto: Bengt A Lundberg (CC BY) Ett världsarv är ett kulturminne eller naturminne som är så värdefullt att det är en angelägenhet för hela mänskligheten. Det är en plats, ort, miljö eller objekt som på ett alldeles unikt sätt vittnar om jordens och människans historia.

Datorbaserad lästräning bra för döva och hörselskadade barn - SkolportenSkolporten Barn som är döva eller hörselskadade kan bli hjälpta i sin läsinlärning när lästräningen kombineras med ljud. Det visar Cecilia Nakeva von Mentzers avhandling där hon har studerat ljudbaserad lästräning för barn med cochleaimplantat eller hörapparat. Varför blev du intresserad av ämnet? – Jag har jobbat som logoped kliniskt både med barn med språkstörning i förskoleålder och barn med lässvårigheter. Jag har även arbetat med döva och hörselskadade barn som har fått implantat och olika typer av hörapparater och jag har tidigare varit med och utvecklat datorprogram som syftade till att förbättra barns uttalsförmåga.

Related: