background preloader

Bästa verktygen för att skapa falskt material för lärandet

Bästa verktygen för att skapa falskt material för lärandet
Related:  IKT i praktikenVerktygHänder på nätet :(

Padlet kan användas till mycket Ibland får man frågor om olika IKT-verktyg och denna vecka har flera sådana frågor ställts till mig. En kollega undrade efter verktyg för att göra digitala exit tickets och en annan hur man skulle kunna fånga upp åhörares åsikter efter en föreläsning. I båda fallen svarade jag att man kan använda Padlet. Vad är då padlet? Hur gör man då för att komma igång med padlet? 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. Här ser du min padlet.

Bästa sidorna för att skapa egna digitala böcker Här kan du skapa egna böcker My ebook maker Här kan du skapa dina egna e-böcker med text och bilder. Böckerna kan läsas på platta, telefon eller dator. Du måste ha bilderna i Dropbox eller en annan plattform för att om man vill infoga bilder behöver man deras webbadress. Du kan skapa egna läroböcker eller kurser genom att förvandla dina PDF-filer eller texter till digitala böcker. "Hos Solentro skapar man sin egen bok, fotobok, fotoalbum, bröllopsbok, examensbok, dopbok, minnesbok, bloggbok, avskedsbok, "min första bok" - enkelhet, kreativitet och skapande ligger i fokus när du gör din egen bok." Scribd är en webbplats för att dela dokument och läsa böcker. En mycket enkel och bra sida/app för att skriva egna böcker Här kan ni skapa egna böcker med multimedia. Andra förslag MixbookTikaTok BookemonWidbook myebookBook BuilderBookrixBookrWixSimplebooklets

25 awesome apps for teachers, recommended by teachers What are the best apps for teachers? We asked TED-Ed Innovative Educators and the TED-Ed community. Below, 25 awesome apps recommended for teachers, by teachers. For teaching students how to present, create and code TED-Ed More than 250,000 teachers use TED education tools to spark student curiosity and explore presentation literacy skills. Haikudeck Students can create beautiful presentations with this app. Duolingo If the benefits of a bilingual brain motivate your students, try this app. Draw and Tell This app can increase creative confidence in kids of all ages. Animoto Students can easily create and share their own beautiful videos with Animoto. iMovie This popular app is another teacher-recommended choice for student video creation. Instructables From science experiments to merit badges, this app offers instructions for more than 100,000 DIY projects. Hopscotch Students can learn computer science fundamentals — via game design — using this app. For everyday classroom needs

Frida Boisen: Det är så de nya sexköparna jobbar | Frida Boisen Vet du hur det känns? Att vara osynlig. Betydelselös. Ett problem. Tänk att du också är 15 år. Tänk dig då, att någon plötsligt ser dig. Det är så det börjar. Ibland känns det som att vi är allt annat än här. Vi dras till världen där det alltid bjuds en like, ett hjärta, en stjärna, en kommentar, en ny följare eller vän. Sociala medier kan vara en fantastisk plats för möten med andra människor, men har även en bottenlös baksida. Man måste komma ihåg att nätet kryllar av en massa sjuka snubbar vars högsta önskan är att sätta tänderna i din dotter om de får möjlighet. För de sexköpare som är intresserade av unga svenska tjejer är utbudet inte så stort. Han berättar hur sexköparna söker efter tjejer, eller pojkar, med en dålig självbild, som har en destruktiv sexualitet och som inte har någon närvarande vuxen. Simon Häggström berättar hur det är mer sällsynt att sexköparna börjar med att erbjuda ett pris för en avsugning. De här sexköparna letar hela tiden efter nästa offer.

Språkutvecklande undervisning Att arbeta språkutvecklande har blivit något av ett mantra i skolan. Vad innebär det då att arbeta språkutvecklande och hur kan man konkret göra? I boken "Språkutvecklande SO-undervisning - strategier och metoder för högstadiet" ger Bjerregaard och Kindenberg sina svar. 1) Höga förväntningar 2) Stöttning 3) Alignment (samstämmighet mellan mål, undervisning och bedömningsuppgift) 4) Språkliga mål 5) Förkunskaper 6) Interaktion och elevaktivitet och diskuterar deras betydelse för en språk- och kunskapsutvecklande undervisning. Varje kapitel avslutas med en mängd konkreta tips, mallar och övningar som man själv kan använda i sin egen undervisning. Bokens sista två kapitel rör elever med svenska som andraspråk och cirkelmodellen. "Språkutvecklande SO-undervisning" är en bok som jag tänker att man kan läsa och ha glädje av oavsett stadie man undervisar på och ämnen man undervisar i. Nytt för mig var att före läsning arbeta med begreppsmoln. Jag gillade också orsakstidslinjen på sidan 101.

DIGITALA VERKTYG Följande rubriker hittar du på den här sidan: Kollaborativa kommentars- & delaytor, Kollaborativa skrivytor, Källkritik, Upphovsrätt, Egna bloggar, hemsidor och wikis, Ytor för att flippa videoklipp, Digitala responssystem, Flippytor, Namnslumpare & gruppskapare, URL-förkortare, Film & livesändning, Skärminspelning, Serier & animeringar, Presentationer, Tankekartor, Tidslinjer, Infografik, Sociala bokmärken, Ordmoln, Fria bilder, Bildredigering, Kartor & statistik, Podcast & ljudredigering, Programmering & kodning, Spel, Alternate reality spel, Samarbeta med andra lärare/klasser. För att slippa skrolla så mycket på sidan föreslår jag att du gör en sökning på den rubrik du vill läsa mer om. Prova ”Kringla+F/H” (Mac) eller ”Ctrl+F/H” (PC). Kollaborativa kommentars- och delaytor kan bland annat användas för att snabbt fånga upp var eleverna befinner sig, hur de har förstått mål och syfte med arbetet. PrimaryPad – primarypad.com är ett annat alternativ för kollaborativt skrivande!

Bästa sidorna för att skapa presentationer Mural.ly Ett bra gratis verktyg som man kan skapa presentationer med. Du kan skapa din presentation genom att välja bakgrund och lägga till text, webbsidor, bilder m.m . Det som är ännu bättre är att du kan dra objekt från din Google Drive, Evernote eller webben till din presentation. Du kan enkelt dela ditt arbete med andra genom att skicka en länk eller genom att att bädda in den på en webbplats eller blogg. VoiceThread VoiceThread är ett verktyg som hjälper dig att skapa bild- och videopresentationer. Emaze Gör fantastiska presentationer med emaze.com. Present.me Present.me låter dig skapa effektiva presentationer med PowerPoint-filer. Zoho är ett verktyg som hjälper dig att skapa presentationer. Haiku Deck Page O Rama Page O Rama är en kostnadsfri tjänst för att snabbt skapa fristående webbsidor eller presentationer. Dropr Dropr är också en kostnadsfri tjänst för att skapa portföljer av dina bilder, videoklipp och ljud-filer.

Zaption – Zanslöst bra! | Mitt Flippade Klassrum I tisdags var jag i Ronneby och föreläste för gymnasie/komvux-lärare om flippat klassrum med förmågor i fokus. Under föreläsningen hade jag inslag av interaktion, bl.a. fick pedagogerna möjlighet att själva, med hjälp av den digitala anslagstavlan Padlet, synliggöra olika metoder och verktyg som de använder i sitt klassrum. Ett av namnen som kom upp på vår padlet var Zaption, en av deltagarna berättade att Zaption är ett fantastiskt verktyg när man arbetar med flippat klassrum. Zaption ger användarna en möjlighet att dela flippar, men även en möjlighet att lägga in frågeställningar inne i flippen, vilket gör eleverna mer aktiva under tiden de tittar. Jag blev nyfiken och ville ta reda på mer. Nu blev jag givetvis så nyfiken att jag var tvungen att skapa ett konto på Zaption. Du får en rundtur i form av en flipp när du loggar in, här får du en kort överblick över de funktioner som finns och hur du ska göra för att använda verktyget. Då får jag fram några olika alternativ. Ps.

Filmade och hängde ut vårdtagare på Snapchat – eleven stängs av i ett år Det var i mitten av mars som de två eleverna på vård- och omsorgsprogrammet vid gymnasieskola i Skåne filmade och fotograferade en vårdtagare på ett äldreboende i kommunen. Eleverna hade praktik på äldreboendet när en av dem i smyg filmade medan den andra tog stillbilder av vårdtagaren när den gick på toaletten. Strax därefter skickade de ut materialet på chatappen Snapchat. Rektorn på skolan uppmärksammades om bilderna genom en lärare på skolan. – Jag blev väldigt upprörd. Så fort hon fick kännedom om bilderna kallade hon in de båda elverna för ett samtal. – De blev först avstängda i en vecka och så polisanmälde vi dem. Hur har eleverna förklarat att de gjorde det här? – Dumdistrighet, kan man väl säga, de tänkte sig inte för. Den elev som tog stillbilder kommer att vara avstängd från skolan i totalt fem veckor. Hur kommer det sig att eleverna får så olika straff? – Det beror på bilderna. – Jag ser väldigt allvarligt på det här, det handlar ju om vårt förtroende.

Related:  Historia