background preloader

Bästa verktygen för att skapa falskt material för lärandet

Bästa verktygen för att skapa falskt material för lärandet

Uppgifter för kurs 1b Avsikten med exempeluppgifterna på denna sida är att visa hur provkonstruktörernas tolkning av kursplanerna och progressionen i kunskapskraven har konkretiserats i uppgifter. Allmän information: Det finns en exempeluppgift för varje mål i respektive kursplan. Alla uppgifter är tänkta att användas för att bedöma elevernas kunskaper på nivåerna E-A. Till några uppgifter finns det även material som eleven skall använda när de löser uppgiften. Om ämnesplanens avtryck i exempeluppgifterna: På ett övergripande plan är det provkonstruktörernas bedömning att både ämnesplanen i stort och kursplanerna för kurserna 1a1 och 1b betonar att eleverna ska kunna behandla olika tolkningar av historiska fenomen. Exempeluppgifternas syfte: Tanken är dels att lärare, enskilt eller tillsammans med kollegor, ska kunna bekanta sig med uppgifternas utformning, innehåll och progression dels att lärare ska kunna använda uppgifterna som en del av historieundervisningen.

Peter Wolodarski: Förintelsen började i ett modernt samhälle – det kan hända igen. Kammarrätten i Berlin var som en ointaglig borg, fri från korruption och dagspolitisk hänsyn, sinnebilden av den högsta juridiska rättvisan i landet. Trodde alla. Året var 1933. I många tyskars medvetande fanns legenden om Fredrik den store, som 150 år tidigare hade velat ta bort en väderkvarn när palatset Sanssouci skulle uppföras i Potsdam nära Berlin. Mjölnaren vägrade att lämna ifrån sig sin kvarn, berättar Sebastian Haffner i ”En tysk mans historia” (Norstedts). Så stark var domstolens ställning i 1700-talets Preussen, i alla fall enligt legenden. När nazisterna kom till makten 1933 – efter demokratiska val – dröjde det inte länge innan rättskipningen vittrade sönder. Det var fredag den 31 mars. Så hördes plötsligt ett uppseendeväckande ljud. Vad var det som hänt? ”Judarna skall ut!” Sebastian Haffner beskriver med skrämmande precision hur kammarrätten på kort tid blev intagen och rättsligt raserad. Demokratins institutioner hade malts sönder. Står demokratin säkert?

Bästa webbsidorna för historialektioner Rome Reborn "Rome Reborn är ett internationellt initiativ vars mål är att skapa digitala 3D-modeller som belyser den urbana utvecklingen i det antika Rom från den första bosättningen i den sena bronsåldern (ca 1000 f.Kr.) till avfolkning av staden i tidig medeltid (ca . 550)."I "Gallery" kan du se bl a filmer av Antikens Rom i 3D-format. Här är en av dem: Visste du att Världskulturmuseerna har skapat en egyptenwebb för barn? På Världskulturmuseernas webbplats kan du ladda ner världen Faraonien till Minecraft, besöka en egyptisk by, pyssla, lösa klurigheter och lära dig mer om Egypten genom tiderna. British Pathé British Pathé har lagt upp 85 000 historiska filmer på YouTube. Arkivet - som sträcker sig från 1896 till 1976- innehåller filmer av några utav de viktigaste ögonblicken från de senaste 100 åren. World Digital Library Här kan du upptäcka, studera och njuta av kulturskatter och viktiga historiska dokument. Geacron Här kan du se hur världen såg ut för ett visst år. Här är år 1500 Orbis

Övningsuppgifter - Riksarkivet Ragnar Spela spelet om Ragnar Bäckström Läsövning om vad som hände med Ragnar Bäckström. Följ honom från spansk-amerikanska kriget via Filippinerna till Australien. (nivå 1) Husförhöret Astrid Lindgren och Husförhöret Jämför "Husförhöret i Katthult" med en husförhörslängd där Astrid Lindgren själv finns med. (nivå 2) Åland Åland Finland vid Marsrevolutionen 1917 i St Petersburg. (nivå 4) Ida Ida Larssons dagbok Ida, 12 år, skriver i sin dagbok 1905. (nivå 2-3) Vill du läsa mer om källkritik kan du göra det här!

Interaktiv historia och historiebruk - Ylva Pettersson Pedagogiska spel är vanliga för lägre åldrar, men interaktiva spel som på ett konsekvent och tydligt sätt bygger på lärande är mer ovanliga för högstadium och gymnasium. Kanske är marknaden för liten för att det ska vara intressant att utveckla sådana spel, kanske är det svårt att inom skolans ram träna mer abstrakta och utvecklade insikter i ämne med hjälp av spel. Jag har hittat några spel som fungerar bra för att introducera vissa moment i historia, och också spel som kan användas för att diskutera historiebruk. Med tanke på skolinspektionens rapport som visar att historiebruk är en eftersatt del av historieundervisningen kan spelen vara en ingång till att lyfta begreppet i relation till IKT, en ingång som många elever idag är väl bekanta med då studier över elevers bruk av datorer och internet visar att en övervägande del spelar spel. foto: Richard Pettersson Utifrån spelen kan man arbeta med centrala begrepp. ”The goals of Mission US are to help students: • Develop historical empathy

Alpha History: Because the past matters Bedomningsstod_Historia_Gy_001.pdf

Related: