background preloader

Vikingar (Lärarhandledning skolår 4-6)

Vikingar (Lärarhandledning skolår 4-6)

Ring kopplar vikingar till muslimer Ringen, som är från 800-talet, hittades på 1800-talet i Birka på Björkö i Mälaren i en kvinnograv. Ringen har ansetts vara förgylld, med en ametist med inskriptionen "Allah" (Gud) skriven i arabisk kufisk stil. Men nya analysmetoder i ett projekt lett från Stockholms universitet har gett ny kunskap om ringen. – Vi tittade på den med svepelektronmikroskopi och upptäckte att ”stenen” var av glas, vilket var överraskande. Inte bara i ”nördtidning” Glasets inskription analyserades av en expert på gammal kufisk skrift. – Förmodligen står det inte bara ”Allah”, utan ”för” eller ”till” Allah, eller möjligen ”nshallah” (om Gud vill), men det är lite osäkert, för det är sådan gammal skrift. Resultatet publicerades i den vetenskapliga tidskriften Scanning. – Jag vet inte vad som hände. Hade direktkontakt Ringen har fortfarande filmärken som inte slitits bort. Var ringen är tillverkad är svårare att svara på, men forskarna gissar att den är gjord någonstans kring Kaspiska havet.

Sagan om ringen - dt.se Margareta Dahlberg har bjudit in till historisk vandring i det gamla Långsbyn, där berättelsen om ringen ingår. Hon bygger upp ett scenario och förflyttar oss tusen år tillbaka i tiden. Området längs Solhemsvägen ser då helt annorlunda ut - inga bostadshus, bara skog, ängar och vatten. Sjöarna runt omkring står förmodligen lite högre. Hit kommer en ung kvinna i all ensamhet. – Guld är det finaste man kan ge någon, det som har mest värde, berättar Margareta Dahlberg. Paret brukar jorden och bor tillsammans med andra samtida bönder i långhus en bit bort, i dagens Långsbyn där hästar nu betar strax nedanför Näsbacken. – Vid Näsbacken har man hittat lämningar som tyder på att någon smitt järn på platsen. Familjen har arbetat hårt och framgångsrikt, så mannen tar sig till fots och med båt till Birka för att införskaffa nödvändigheter och en överraskning till sin kära hustru - ett smycke. Han väljer en armring av 13 karats guld blandat med silver. – Men den är trolig, säger Dahlberg.

Vikingar Skimrande smycken, blodtörstiga krigare och märkliga gudar. Var det så det var? Vill du veta mera om runskriftens hemlighet? Om hur människorna klädde sig, levde och dog? Läs mera om vikingatiden här. Hängsmycke från Aska, Hagebyhöga socken, Östergötland.För 1 000 år sedan fanns en annan värld just här där vi bor idag. Hade vikingar horn på hjälmarna?

Varför begravdes kvinnor med vapen? | Kvinnliga krigare En synnerligen hvatr kvinna? Foto: Pablo G (CC BY-NC-SA 2.0). Källorna till vikingatiden tyder på att kvinnor föraktades, säger Carol J. Clover — och förklarar varför vi ändå hittar kvinnliga vapengravar och många berättelser om mäktiga kvinnor. Förra veckan tittade vi på järnåldersgravar där kvinnor begravts med vapen. Den som kanske ställt upp de mest omfattande teorierna kring vikingatida kvinnor på manligt område är Carol J. Kvinnorna som koloniserade Island Clover verkar dock ha funderat vidare, och sju år senare publicerade hon en mer komplex teori. Källor som berättar om vikingatiden utgår vanligen från att kvinnor ska hålla sig i hemmet, men förvånansvärt många kvinnor bryter mot det mönstret. De här kvinnorna ger sig mycket riktigt in på vad som annars framträder som manliga områden, och det verkar gå alldeles utmärkt för dem. Maktlöshet: den ultimata förolämpningen Låt oss då vända blicken mot männen. Män måste alltså se till att framstå som starka — och kvinnor också. Källa

Related: