background preloader

Digilupa opetuskäyttöön

Digilupa opetuskäyttöön
Digitaalisten aineistojen käyttö opetuksessa on kasvanut viime vuosina voimakkaasti. Teoksista saa kopioida muutaman kappaleen yksityiseen perhepiirissä tapahtuvaan käyttöön. Kun tehdään digitaalisia kopioita tekijänoikeuden suojaamasta aineistosta opetus- tai tutkimuskäyttöön, tarvitaan kopiointiin ja käyttöön oikeudenomistajan lupa. Kopioston Digiluvalla opettajat ja oppilaitoksen muu henkilökunta sekä opiskelijat voivat skannata osia painetuista julkaisuista ja kopioida tekstiä ja kuvia avoimilta verkkosivustoilta. Kopioston lupa on käytettävän tekniikan suhteen neutraali ja koskee aineiston muuttamista digitaaliseen muotoon esimerkiksi skannerilla, digitaalisella kopiokoneella, digikameralla tai dokumenttikameralla. Kopioston Digilupa perustuu oikeudenhaltijoilta saatuihin valtuuksiin sekä Opetus- ja kulttuuriministeriön tekijänoikeuslain 26 §:n mukaiseen hyväksymispäätökseen. Lisätietoja tekijänoikeudesta ja lupien sisällöstä:

Operight Tekijänoikeuslaki 404/1961 - Ajantasainen lainsäädäntö - FINLEX ® Eduskunnan päätöksen mukaisesti säädetään: Tekijänoikeuden kohde ja sisällys Tekijänoikeuden kohde (22.5.2015/607) Sillä, joka on luonut kirjallisen tai taiteellisen teoksen, on tekijänoikeus teokseen, olkoonpa se kaunokirjallinen tahi selittävä kirjallinen tai suullinen esitys, sävellys- tai näyttämöteos, elokuvateos, valokuvateos tai muu kuvataiteen teos, rakennustaiteen, taidekäsityön tai taideteollisuuden tuote taikka ilmetköönpä se muulla tavalla. (24.3.1995/446) Kirjallisena teoksena pidetään myös karttaa sekä muuta selittävää piirustusta tai graafista taikka plastillisesti muotoiltua teosta sekä tietokoneohjelmaa. (11.1.1991/34) Väliotsikko on kumottu L:lla 22.5.2015/607 (22.5.2015/607) Taloudelliset oikeudet (22.5.2015/607) Kappaleen valmistamisena pidetään sen valmistamista kokonaan tai osittain, suoraan tai välillisesti, tilapäisesti tai pysyvästi sekä millä keinolla ja missä muodossa tahansa. Teos saatetaan yleisön saataviin, kun: Moraaliset oikeudet (22.5.2015/607) Sopimuslisenssi

Usein kysyttyä | Tekijänoikeus Aiomme esittää vuokrattuja ja omistamiamme elokuvia oppilaskunnan elokuvailloissa. Tarvitsemmeko jonkin luvan? Kyllä, koska esitys on julkinen. Tekijänoikeusneuvosto on pitänyt julkisena esittämisenä mm. eläkeläisseuran kuvaesitystä. Sen sijaan sellaiset tilaisuudet, joista ei tiedoteta julkisesti ja joihin osallistuu muutama henkilö ystävyyssuhteen perusteella, eivät ole tekijänoikeusneuvoston mukaan julkisia. Elokuvan julkisen esittämisen oikeudet ovat yleensä elokuvan tuottaneella yrityksellä. Tähän kysymykseen vastasi: Tekijanoikeus.fi Jaa tämä vastaus Oliko tästä sinulle hyötyä? Saanko laittaa YouTubeen video- tai kännykkäkameralla kuvaamaani omaa aineistoa? Omaa aineistoa (mm. kotivideoita tai kavereiden kanssa tehtyjä lyhytelokuvia) saa jakaa ja levittää niin kuin itse haluaa. Mikäli tallenteelta on tunnistettavissa henkilöitä, on kaikilta tunnistettavilta henkilöiltä kysyttävä lupa tallenteen välittämiseen yleisölle. Kutsun ystäväni katsomaan elokuvia kotiini. Ei ole. Ei saa. Kyllä!

Tietokonepelit oppitunnilla | Operight Kysymys: Onko sallittua pelata opetuksellista, mutta yksityiskäyttöön suunnattua kaupallista tietokonepeliä luokassa oppilaiden kanssa? Vastaus: Tietokonepeleihin liittyy yleensä monien eri tekijöiden tekijänoikeuksia. Tekijänoikeudella suojataan mm. pelin taustalla olevaa tietokoneohjelmaa sekä pelin sisältämää musiikkia, dialogia ja kuvitusta. Jos oppilaat pelaavat tietokonepeliä luokassa omilla koneillaan, kyse on oppilaiden yksityisestä pelaamisesta. Jos peli heijastetaan koko luokan katsottavaksi esimerkiksi valkokankaalle, kyse on pelin julkisesta esittämisestä. Tietokonepelin tekijät määrittelevät yleensä pelin käyttöehdoissa, miten ja missä peliä saa käyttää.

Kopiokissa Kopiokissa kertoo tekijänoikeuksista nopeasti, viihdyttävästi ja oivalluttavasti, yhden sivun mittaisissa sarjakuvissa. Sarjakuvat soveltuvat sekä opettajille että heidän oppilailleen ja niitä saa käyttää vapaasti opetuksessa. Sarjakuvat julkaistiin vuoden 2013 aikana. Sarjakuvan osat julkaistiin samanaikaisesti Opettaja-lehdessä ja netissä. Voit myös ladata kaikki 12 osaa tulostuskelpoisina PDF-tiedostoina (zip-paketti, lähes 40Mt). Sarjakuvan on piirtänyt animaatio-ohjaaja Sanna Vilmusenaho ja käsikirjoittanut oppimispsykologian tutkija ja Opettajan tekijänoikeusoppaan kirjoittaja Tarmo Toikkanen. Tietoa lisensseistä Meidän julkiset tekijänoikeuslisenssimme sisältävät ainutlaatuisen ja innovatiivisen "kolmikerroksisen" rakenteen. Kukin lisenssi alkaa perinteisenä oikeudellisena tekstinä, joka on kirjoitettu lakimiehille tuttuun tapaan. Me kutsumme tätä lisenssin oikeudellisen tekstin kerrokseksi. Koska useimmat tekijät, opettajat ja tiedemiehet eivät kuitenkaan ole lainoppineita, meidän on tarjottava lisenssimme myös muodossa, jota tavalliset ihmiset ymmärtävät – lisenssitiivistelmänä (tunnetaan myös "ihmisluettavana" muotona lisenssistä). Lisenssitiivistelmä on kätevä apu lisenssinantajille ja lisenssinsaajille, koska se tiivistää ja nostaa esiin kaikkein tärkeimmät lisenssin ehdot. Lisenssitiivistelmä on käyttäjäystävällinen näkymä taustalla olevaan oikeudelliseen tekstiin, vaikkakaan lisenssitiivistelmä ei itsessään ole lisenssi, eikä sen sisältö ole osa oikeudellista tekstiä. Lisenssiemme toimintatapa mahdollistaa avoimien sisältöjen hakemisen.

Uudet digitaaliset palvelut: Facebook, Wikipedia, Spotify, Youtube… | Operight Facebook, Wikipedia ja Youtube ovat varmasti tuttuja jokaiselle opettajalle. Näistä, ja monista muista palveluista löytyvän materiaalin käyttäminen on usein houkuttelevaa ja hyödyllistä myös opetustarkoituksiin. Miten tekijänoikeus suhtautuu uusien digipalveluiden materiaaleihin? Mitä asioita opettajien pitää ottaa huomioon sosiaalista mediaa käytettäessä? Käyttäjä luo aineistoa Kaikille avoimessa verkkomateriaalissa lähtökohtana on se, että niitä saadaan esittää sellaisenaan opetuksessa, kunhan ne eivät sisällä liikkuvaa kuvaa. Sosiaalista mediaa käytettäessä on ensimmäisenä muistettava, että valtaosa palveluiden materiaalista on käyttäjien tuottamaa. Toisekseen on syytä muistaa, että palveluihin rekisteröityessään käyttäjä hyväksyy usein palvelun itsensä laatimat käyttöehdot. Facebook Facebookin hyödyntäminen opetuksessa lienee vähäistä. Toisaalta on syytä kiinnittää huomiota henkilöiden kuvien esittämiseen. Wikipedia Wikipedian pääperiaatteena on tiedon avoimuus.

6 hyvää lähdettä ilmaisille kuville | Some osaksi arkea Tekijänoikeuksia rikotaan netissä jatkuvasti, surutta, joko tiedostamatta tai tietoisesti. Artikkelini tekijänoikeuksista ja kuvien vapaasta käytöstä johdattaa myös lisätiedon lähteille. Ilmaisia, HYVIÄ kuvapankkeja voi olla kiireessä vaikea löytää, joten laitetaan jakoon kuusi hyvää satunnaisjärjestyksessä. Jos tiedät muita, ilmianna kommenteissa! Pixabay Laaja (lähes 300 000 kuvaa tällä hetkellä) kuvavalikoima korkealaatuisia kuvia. 2. Huikaisevia kuvia, joista monet sopivat erityisen hyvin esimerkiksi blogien otsakekuvaksi. 3. Hieman sekavat sivut ja ilmaiskuvien lisäksi tyrkyllä myös maksullisia, mutta laaja valikoima kaikentyyppisiä kuvia, esimerkiksi yrityssivuille sopivia kuvituskuvia ja symbolikuvia. 4. Jos jaksaa ohittaa sivun hieman häiritsevät erikoistarjoukset, mainokset yms. sillisalaatin, käyttökelpoisia kuvia löytyy ja niitä on helppo metsästää joko kategorioittain tai asiasanoilla. 5. Selkeä, nopea käyttää (lataaminen ei vaadi rekisteröitymistä), huippuhyviä kuvia! 6.

Related: