background preloader

Läroplanen som ordmoln

Läroplanen som ordmoln
Hela läroplanen för grundskolan i en enda bild: När LGR-11 var ny gjorde jag ordmoln av olika skolämnen för att visualisera vad som faktiskt står i läroplanen. De är ett bra diskussionsunderlag i kollegiet. Vad står det egentligen i läroplanen om de ämnen som du undervisar i? Nedan hittar du de olika ordmolnen i alfabetisk ordning. De är skapade m h a Wordle. Bild: Biologi: Engelska: Fysik: Geografi: Historia: Hem- och konsumentkunskap: Idrott och hälsa: Kemi: Matematik: Moderna språk: Musik: Religion: Samhällskunskap: Slöjd: Svenska: Teknik: Länk till del 4 i serien IKT i skolan där jag tipsar om andra verktyg för att skapa ordmoln.

Socrative Garden | Growing 21st Century Skills IKT i skolan, del 4: Ordmoln Ordmoln är ett verktyg som kan användas till olika saker. De kan hjälpa till att analysera en text t ex genom att synliggöra vilka ord som är vanligast förekommande i texten. Den informationen kan sedan hjälpa eleverna att utveckla sitt skrivande. På samma sätt kan man t ex synliggöra vad som står i läroplanen i ett ämne eller i någon annan text (eller på en hemsida). Här finns en länk till en sida på engelska med 108 olika förslag på hur man kan använda ordmoln i undervisningen. Wordle (www.wordle.net/) Är den mest kända tjänsten för att skapa ordmoln. Tagxedo (www.tagxedo.com/) Går att anpassa en hel del, bl a vilken form ordmolnet ska ha. I övrigt har det liknande funktioner som wordle har. Tag-cloud generator ( Klistra in en länk till en hemsida så skapas ett 3-dimensionellt ordmoln. Tagul ( Skapar ordmoln i form av olika figurer. Betaversionen är gratis. Det går att blanda olika fonter i ett ordmoln och att skapa olika geometriska former.

Så ser 200 kalorier ut i 30 olika matformer 1. Äpple – 385 gram 2. Avocado – 125 gram 3. Minimorötter – 570 gram 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. 28. 29. 30. * “Kalorier” i den här artikeln syftar på kcal. För mer relevanta mått på mat och hälsa: Hur många sockerbitar innehåller det du äter?

Ellära för högstadiet Strömstyrka Strömmen i en ledning har två delar som samverkar - elektrisk ström och elektrisk spänning. Den elektriska strömmen kan sägas vara den laddningsmängd som förflyttar sig i ledningen under en viss tid, dvs. den mängd elektroner som rör sig i ledningen. Elektrisk ström betecknas med stort I och dess enhet är ampere som betecknas med ett stort A. Spänning Den kraft som skjuter på elektronerna i den elektriska ledningen kallas för spänning. Motstånd - resistans När elektrisk ström går genom en ledning inser man att det finns ett motstånd i ledningen. Många material leder inte ström alls. Ett material som leder ström halvbra kallas halvledare ex grafit dvs. kol. En vanlig glödlampa har en metalltråd av volfram. En tjock och kort metalltråd leder ström bättre än en lång och smal. Örstedt, Colladon, Faraday Örstedt upptäckte fenomenet elektromagnetism. William Sturgeon förfinade tekniken och skapade en elektromagnet genom att vira metalltråd runt ett järnföremål. Samband: P = U * I

Related: