background preloader

GAFE – Google Apps for Education

GAFE – Google Apps for Education

http://pedagogskanenordvast.se/gafe-google-apps-for-education/

Related:  IKT i praktikenGAFEiPadIKT

Lärverktyg inom Nackas kommunala skolor Eleverna i Nackas kommunala skolor använder dagligen digitala resurser inom olika plattformar såsom PC, Mac, Lärplatta och Chromebook i sitt skolarbete. Förutom skoldatorer kan elever även ta med sig egna enheter s k BYOD (Bring Your Own Device). Sammantaget ställer detta höga krav på skolan, på pedagogerna, på eleverna och vårdnadshavarna. Alla elever har rätt att få tillgång till de digitala lärverktyg de behöver.

Browser apps vs language learning Sedan jag fick tillgång till iPads i undervisningen har jag kollat efter breda alternativ, men appar på iPad och smartphones är ofta ganska begränsade. När man i stället kopplar på appar och tillägg på sin webbläsare breddas möjligheterna. Jag testade en läs-app där man kunde markera ord, få de förklarade eller översatta och spara dem till ett eget förråd. Men där tog det stopp. Jag har testat appar för glosinlärning, men där måste man mata in orden själv. Jag önskade mig en kombination, och idag hittade jag den, via ett tips från utvidgade kollegan Sara Bruun.

Ett sätt att färglägga Google-kalkyblad enkelt genom iPad Rätt många lärare har upptäckt att det är smidigt att dokumentera betygsunderlag och annan bedömning genom Google-kalkylblad. Det är ett kompakt sätt att sköta bedömning, och det är dessutom möjligt att dela med elever så att de när som helst kan se hur läraren bedömt deras kunskapsläge. De som använder iPads har dessutom märkt att det är rätt jobbigt att redigera kalkylblad genom dem.

Gör din egen Tech Girl - här finns receptet! - Blogg - Valtech Under 3 månaders tid har vi jobbat med 12 tjejer i årskurs 6 för att väcka intresset för och öka kunskapen inom programmering. När vi började hade vi aldrig gjort något liknande förut och visste inte hur resultatet skulle bli. Nu har vi precis avslutat vår första kurs och är tagna och fascinerade av vilken positiv effekt Tech Girl har haft på tjejerna. Vi är så pepp på att fortsätta att lära ut programmering till nya tjejer och nya skolor och vill gärna dela med oss av grundreceptet för att göra din egen Tech Girl. Tech Girl i Robolab på KTH Grundreceptet för att skapa din egen Tech Girl

Checklista för sociala medier Hur används dina personuppgifter i sociala medier? Vad händer med det material du har publicerat? Kan du avsluta ditt medlemskonto? Veckans tips – Flubaroo Många gånger har jag fått frågan från lärare om att göra självrättande prov i Google. Användningsområden är flera: snabbt förhör av t ex glosor, möjlighet för eleverna att testa sig själva inom ett område, hjälp när eleverna ska lära sig nya begrepp, snabba enkla prov eller varför inte exit ticket. Flubaroo är ett tillägg i Google kaklylark som gör det möjligt. Hur gör man? Första steget är att göra ett Google formulär med frågorna man vill ställa. Så här fungerar Stava Rex för Google Docs på en iPad I och med att Stava Rex nu finns som tillägg till Google Docs finns det möjlighet att rätta sin text även på en iPad. Detta är en funktion som har varit väldigt efterlängtad, särskilt ute på skolor. För att det ska fungera behöver du använda dig av "skrivbordsläget" i webbläsaren och inte av "mobilläget". I mitt förra inlägg visade jag hur tillägget installeras. Gör så här 1. Starta en webbläsare på din iPad som du brukar använda dig av, t.ex.

Digitala verktyg – supertips Det går att använda digitala verktyg på ett strukturerat och ändamålsenligt sätt, till exempel för flippar, språkutvecklande arbetssätt och formativ bedömning, som ger goda resultat (Läs om STL-studie här). Men för många är vägen dit fylld av ”digital stress”, det vill säga man har förstått vad verktygen kan tillföra undervisningen, men insatsen att lära sig verktygen är just nu alldeles för stor. Därför blir det oftast ingenting. Hur gör jag en podcast – liknande #värmeradio Är du också sugen på att dra igång en egen podcast, men inte riktigt vet hur? Här tänkte jag försöka gå igenom allt hur du gör. Det är en del att tänka på och det krävs lite fix för att få igång allt, men när du väl är igång är det inte svårare än att publicera ett blogginlägg. Det fina i kråksvängen är att allt går att göra rätt så gratis. När vi är klara kommer du att ha en podcast som kommer vara publicerad på iTunes och dessutom prenumererbar via andra enheter, som Android mm med statistik över prenumeranter och lyssnade avsnitt.

Frågor och svar om GAFE i Helsingborgs kommunala skolor – Helsingborgs stad Kunskapsstaden Helsingborg fortsätter att satsa på den digitala utvecklingen av skolan genom att erbjuda moderna och effektiva verktyg. Från och med höstterminen 2014 kan elever och pedagoger inom Kunskapsstaden Helsingborg använda Googles tjänster som sorteras inom GAFE i det pedagogiska arbetet. GAFE står för Google Apps For Education.

Related: