background preloader

Bästa Beatrice Ask

Bästa Beatrice Ask
Det är många saker som skiljer oss åt. Du är född i mitten av 50-talet, jag i slutet av 70-talet. Du är kvinna, jag är man. Du är politiker, jag är författare. Men det finns vissa saker som kopplar oss samman. Vi har båda pluggat internationell ekonomi (utan att ta examen). Därför blev jag förvånad när du i torsdags fick frågan av ”P 1 Morgon” om du som justitieminister känner dig oroad över att personer (medborgare, skattebetalare, röstare) hävdar att de har blivit stoppade av polisen och frågade på pass enbart på grund av sitt (mörka, icke-blonda, svarthåriga) utseende. – Upplevelsen av varför någon har frågat mig kan ju vara väldigt personlig. Intressant ordval: ”tidigare dömda”. Jag skriver till dig med en enkel önskan, Beatrice Ask. I 24 timmar lånar vi varandras kroppar. Att vara sex år och landa på Arlanda, i vårt gemensamma hemland. ”Varför då?” ”För att alla är rasister” ”Är du rasist?” ”Alla utom jag.” För det är precis så rasismen funkar. Andas som vanligt. Du kan gå nu.

http://www.dn.se/kultur-noje/basta-beatrice-ask/

Related:  kernilKrönikaKrönika

Krönikor - Ung Konsument Varför tar man skolan för givet? Celeste funderar på varför det är som många svenska barn och ungdomar som struntar i skolan, när det finns unga i andra länder som inte ens har en skola att gå till. Läs Celestes krönika Var finns de vuxna när barnen behöver prata? Att det ska behöva vara så förbannat svårt att vara barn i det här landet. I alla fall att vara ett barn som har det jobbigt och behöver någon att prata med. En unge som behöver stöd och pepp från en annan vuxen än föräldrarna. Eftersom det kanske är just föräldrarna som är problemet. Lyser stjärnorna i ditt tak? I taket lyser stjärnorna Vi kommer att arbeta med ett textutdrag ur boken I taket lyser stjärnorna av Johanna Tydell. Förmågorna vi tränar är lyssna, samtala, strategier och att skriva. Ni kommer att få skriva en texttyp som kallas för krönika. Några av er känner till det sedan tidigare några har inte arbetat med krönikor innan.

LEKTIONSFÖRSLAG: Bildpromenad, frågorna, delat ordförråd med författarna, och fantasin Nu ska vi göra en bildpromenad. Varsågoda. Här är illustrationen: Det är att sätta ord på det faktiska. Jag ser en flicka. Jag ser ett hus. Linda Skugge: Jobbkrisen är en bluff – Ge mig tjugo minuter så ska jag fixa ett jobb! Så sa jag till Fredrik Eddahri (Big Fred) när han intervjuade mig för jobbgrillen.se. Säger man så blir folk jätteupprörda. För det finns ju inga jobb, sägs det. Det är jag som är Pippi. Jag kände det. Det är jag som är Pippi. Jag kände det. Jag visste det. Direkt. Jag skulle också utmana makten och normer. Jag bestämde mig också för att alltid tänka positivt, som Pippi:

Lässtrategier från fyra modeller 15 lässtrategier varav två, ställa frågor och sammanfatta, finns med i alla. Föregripa finns med i tre. Kontrollera samt visualisera och organisera finns med i två. Vad säger då detta mig? Jo, att det finns många sätt att presentera och/eller kategorisera strategierna både som överordnade och underordnade kategorier. Hilmersson: "Ska man skratta eller gråta?" - Fotboll Ska vi skita i det här med jämställdhet? Ska vi göra allt för att få tjejer att lägga av med fotbollen? I så fall gör vi allt rätt just nu. Ni förstår såklart att frågorna är retoriska. Självklart kan vi inte avbryta det långsamma, enträgna arbete som har gjort att småflickor, unga tjejer, kvinnor i dag kan svara fotboll på frågan om vad som är deras hobby, intresse, glädje eller rentav yrke. Det har varit ett arbete i konstant motvind, utfört av outtröttliga pionjärer som Pia Sundhage, Elisabeth Leidinge, Anette Börjesson - och Therese Sjögran.

Naturligt urval och onaturlig sortering Övrigt | Publicerad 18 februari 2015 22.36 Jag ska inte säga att jag är en rutinmänniska, men det har nu råkat bli så att jag källsorterar vid ungefär samma tider på kvällarna vid ungefär samma dagar i veckan som en annan man i ungefär samma ålder som jag. Och han verkar vara en rutinmänniska. 100 antirasistiska boktips Litteraturen är full av böcker som handlar om tolerans och medmänsklighet. Här kommer vår lista, sammanställd den 15 september 2014 (uppdaterad 30 september). Vi hoppas att fler läser dessa böcker under decennier framöver. Sprid gärna till dina vänner.

Zlatan, krävs det en dotter för att du ska inse dina misstag? Sport Mohamed Touzari skriver om Zlatans skeva kvinnosyn. "Förstår du inte att du har ett större ansvar än såhär?" Räcker det inte med idiotiska uttalanden nu, Zlatan? Förstår du inte att du har ett större ansvar än såhär? Att Zlatan är älskad av många har knappast lyckats undgå någon den här veckan. Det är inte synd om rasister Jag läser analyserna efter v­alet och min blick falnar. Många verkar vara överens: det är synd om Sverige­demokraternas väljare. De som bara röstar av rädsla, men som ä­ndå kallas för rasister.

Att arbeta med noveller Noveller är tacksamt att arbeta med – de är korta och man kan hinna med många av läroplanens mål under en lektion som läsa, diskutera, skriva och reflektera. När ni jobbar med noveller kan ni behöva ha ett analysschema tillhands för eleverna och här hittar ni ett. När jag arbetar med noveller med en klass så kan mjuka upp med att högläsa en lämplig novell, jag brukar ofta välja Maskrosen av Margit Bethlen där jag har frågor till som eleverna kan diskutera efter läsningen. Jag har novellen i Magasinet, men ni kan hitta den här också. Sedan kan man gå igenom vad som är typiskt för en novell med ett novellrecept.

En ny generation som vill glida genom livet Emil Jönsson. Jag skulle vilja tala en stund om Emil Jönssons lår. Om hans rygg, hans armar och kanske framför allt hans huvud. Liksom hela svenska folket har jag vid det här laget sett den märkliga sprintfinalen minst 20 gånger. Hur Ustigov, Hellner och Glöersen faller i kurvan som fått namnet Helvetet, och hur Jönsson plötsligt har chans på det omöjliga. Han som tjuvstartar för att hämta kraft.

Related: