background preloader

Bästa Beatrice Ask

Bästa Beatrice Ask
Det är många saker som skiljer oss åt. Du är född i mitten av 50-talet, jag i slutet av 70-talet. Du är kvinna, jag är man. Du är politiker, jag är författare. Därför blev jag förvånad när du i torsdags fick frågan av ”P 1 Morgon” om du som justitieminister känner dig oroad över att personer (medborgare, skattebetalare, röstare) hävdar att de har blivit stoppade av polisen och frågade på pass enbart på grund av sitt (mörka, icke-blonda, svarthåriga) utseende. – Upplevelsen av varför någon har frågat mig kan ju vara väldigt personlig. Intressant ordval: ”tidigare dömda”. Jag skriver till dig med en enkel önskan, Beatrice Ask. I 24 timmar lånar vi varandras kroppar. Att vara sex år och landa på Arlanda, i vårt gemensamma hemland. Att vara sju och börja skolan och få en introduktion till samhället av en pappa som redan då var livrädd för att hans utanförskap skulle gå i arv till sina barn. ”Varför då?” ”För att alla är rasister” ”Är du rasist?” ”Alla utom jag.” Andas som vanligt.

Pajas nummer två: Annie Lööf ”Stefan Löfven vill införa en lastbilsskatt.” Det vill Centerpartiet också.[] ”Socialdemokraterna vill göra unga dubbelt så dyra att anställa.” Socialdemokraterna vill höja arbetsgivaravgifterna med 14 procentenheter. 14% är i MILJÖ. Ja, då var det dags igen, Centerpartiet och Annie Lööf går till angrepp mot den höjning av bensinskatten i Miljöpartiets budgetmotion som är ”en skattechock som slår direkt mot dem som bor och verkar på landsbygden. Det handlar bland annat om lastbilsskatt, höjd bensinskatt, gödselskatt och flygskatt. Totalt ska dessa inbringa nästan 50 miljarder mellan 2013 och 2016. Bara bensinen blir 70 öre dyrare […] Miljöpartiets skattebördor slår däremot urskiljningslöst mot landsbygdsnäringar som exempelvis transporter av virke, produktion av klimatsmart kött och framställning av förnybar energi.” Så kan man självfallet tycka. ”Koldioxidskatten är det viktigaste verktyget vi har i klimatarbetet för sektorer utanför EU:s handel med utsläppsrätter. Bensinskatten består som bekant av bland annat koldioxidskatten. Det här är i och för sig inget nytt för det vimsiga partiet. Centerpartiet vill inta en populistisk hållning.

Bildnotan: 70 000 kr 70 000 för att fotografera tre kärnkraftverk. Så mycket betalade Strålsäkerhetsmyndig­heten till lobbybyrån. Bara att hitta och sluta avtal med en fotograf kostade över 16 000 kronor. När Strålsäkerhetsmyndigheten ville ha exteriörbilder från Forsmark, Ringhals och Oskarshamn gick uppdraget till pr- och lobbybyrån Intellecta Corporate. Betalade för slipsar Resultatet blev sex små f­otografier på kärnkraft­verken som myndigheten ­använder på sin hemsida. Notan för bilderna slutade på 70 243 kronor. 16 250 kronor av summan uppges gälla sökning efter fotografer och upprättande av ­avtal med en fotograf. Myndigheten har också betalat 63 061 kronor till samma lobbyfirma för slipsar, slips­nålar och scarfar. Enligt kommunikationschefen Anneli Hällgren handlar det om profilprodukter som ”är tänkta att användas av personalen vid representation och tillsyn.” Myndigheten har också köpt in medierådgivning av Gullers Grupp och Intellecta Corporate. Favoritkunden Avbokar skådespelare

har-far-du-en-nedklottrad-bok-om-nathat-2249885 Här kan du ladda ner första kapitlet av Lisa Bjurwalds Skrivbordskrigarna. ”SANT” står det med stora bokstäver. På en annan sida: ”ngt överdrivet”. Och ”intressant”. Och ”förenkling”. Och här och var en fråga: ”Effekt av nätrasismen? När Ulrika Knutson läser Lisa Bjurwalds bok Skrivbordskrigarna, om hatet på nätet, vittnar alla understrykningar, utropstecken och frågetecken om en engagerad läsning.För andra gången är det möjligt för er läsare att inte bara läsa kritikerns recension av boken, utan även att ta del av hennes marginalanteckningar i en e-bok som under två veckor finns tillgänglig gratis HÄR (obs, nu bara första kapitlet). Förra (och första) gången var före jul, då Therese Eriksson hade läst och antecknat i Merethe Lindströms prisbelönta berättelse Dagar i tystnadens historia. Marginalanteckningar är inte litteraturkritik i sig; men att kunna glutta på litteraturkritikerns klotter ger en inblick i den process som leder till recensionen.

sverige Redaktionen Idag gör vi en historisk satsning på appar. Appen heter Somna med Reinfeldt och botar sömnlöshet. Olofsson avslöjar Reinfeldts bluff Vi får leva med en statsminister som flyr sitt ansvar Maud Olofssons besked är glasklart: Fredrik Reinfeldt visste om att Nuon-köpet skulle bli alldeles för dyrt.Foto: LINA BOSTRÖM EINARSSON Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk. Ledarsidan driver opinion för jämlikhet, rättvisa, feminism och allas lika värde. Fredrik Reinfeldts slingrande i Nuon-affären blir allt mer märkligt ju längre affären tröskas i svenska medier. Så statsministern har ömsöm skyllt på Vattenfalls styrelse, Socialdemokraterna och den tidigare näringsministern Maud Olofsson för affären som hittills kostat svenska folket 15 miljarder kronor. – Jag tycker att de som fattade besluten ska redogöra för sina överväganden, sa Reinfeldt i förra veckan. Det är inte alla som imponeras av statsministerns tricksande. Får betala länge Dessutom ska de övriga partiledarna - precis som Olofsson - ställt sig frågande till om affären skulle klara Vattenfalls avkastningskrav.

Annelie Enochson vill förbjuda RFSU att bedriva sin ”homoagenda” ute i skolorna Redaktionen De allra flesta människor har något vi verkligen inte tycker om, det kan vara allt ifrån hundar, Centerpartiet, höjder eller varför inte blod. Kristdemokraten Annelie Enochson har bland annat valt ut RFSU som en av sina främsta fiender. För gemene man kan det verka en smula irrationellt, varför hata en organisation som lär ungdomar om sex och samlevnad? ”Blir så trött över detta politiskt korrekta att det RFSU säger är det som gäller. Och är man riksdagspolitiker kan man tydligen ta sina vendettor upp på riksdagsnivå och lägga fram diverse motioner där bland annat RFSU s arbete blir kraftigt ifrågasatt och borde förbjudas. ”Den svenska skollagen förbjuder konfessionella inslag och Skolinspektionen har sagt att det är mycket allvarligt att en skola i sin likabehandlingsplan hänvisar till Bibelns gyllene regel. För att tydliggöra en snabb grej, konfessionella inslag är exempelvis bön. Ja, vi förstår att hon skämtar men visst fastnar skrattet lite i halsen?

Hur vad det nu? Med privata vårdbolag så skulle kvaliteten öka och kostnaderna minska, eller? Under hösten ökade antalet utförda hemtjänsttimmar i Uppsala väsentligt snabbare än antalet äldre som beviljades hemtjänst. Fortsätter ökningen under 2013 kommer hemtjänsten att göra ett underskott på cirka 20 miljoner kronor. En anledning till att de utförda timmarna ökat så mycket är att systemet missbrukas av vissa hemtjänstutförare. Hemtjänstpersonalen har i dag mobiltelefoner som de använder för att logga in och ut mot en apparat som finns installerad hemma hos varje äldre. Men nu har kommunen fått uppgifter om att det finns en hemtjänstutförare vars personal både loggar in och ut hos äldre fast de över huvud taget inte har varit där. Men missbruket av debiteringen är inte begränsat till en hemtjänstutförare. Kan det bero på att ersättningsnivåerna generellt är för låga?

/ Ämnet banker fortsätter att engagera. Huvudbudskapet i gårdagens krönika var att banker har lyckats skaffa sig en särställning som gör att vi aldrig jämför dem med andra företag, inte minst när det gäller deras risktagande, trots att det i högsta grad kan vara relevant. Här lite bonusinfo. De färska boksluten för de fyra svenska storbankerna Swedbank, SEB, Handelsbanken och Nordea visar på samlade tillgångar (utlåning) på 12 500 miljarder kronor. Det samlade aktiekapitalet i samma banker är 565 miljarder kronor. De totala skulderna är därmed 11 935 miljarder kronor. Som jämförelse kan nämnas att Sveriges BNP 2011 var cirka 3 500 miljarder. Uttryckt på ett annat sätt: det räcker med att bankernas tillgångar sjunker i värde med 4,5 procent för att hela aktiekapitalet ska vara utraderat och banken gå omkull (i praktiken är bankrutten ett faktum redan vid ett par procents förluster eftersom bankernas möjlighet att låna då stryps, fast då har staten förstås redan hunnit gå in). Orimligt?

Zzzzzzzzzzzzzzzzzzz Göran Hägglund är kvällens talare i Almedalen. Som sig bör inleder en alliansledare sitt tal med att prata om Socialdemokraterna. Om hur de friserade arbetslöshetssifforna och missbrukade utnämningspolitiken, något som alliansen aldrig skulle göra. Därefter pillar Göran Hägglund in lite skryt om hur arbetslösheten minskat, skolresultaten förbättrats, och hur alla fått gratis resor till månen i en magisk glassbil. EU ska inte lägga sig i Därefter låter han meddela att EU är grymt och en kristdemokratisk uppfinning, men att de lägger sig i för mycket. Satsa på försvaret Kristdemokraterna vill öka anslagen till försvaret och gå med i Nato. Samhället ska hålla samman Där har Hägglunds regering verkligen excellerat. Ett femte jobbskatteavdrag Kristdemokraterna kommer hedra sitt vallöfte om ett femte jobbskatteavdrag, meddelar Hägglund. ”Jobbskatteavdraget ger mest till de med de lägsta inkomsterna”, lägger han till vilket inte stämmer någonstans. Försvarar blockpoltiiken Samma gamla grej om Husby

Related: