background preloader

Bästa Beatrice Ask

Bästa Beatrice Ask
Det är många saker som skiljer oss åt. Du är född i mitten av 50-talet, jag i slutet av 70-talet. Du är kvinna, jag är man. Du är politiker, jag är författare. Därför blev jag förvånad när du i torsdags fick frågan av ”P 1 Morgon” om du som justitieminister känner dig oroad över att personer (medborgare, skattebetalare, röstare) hävdar att de har blivit stoppade av polisen och frågade på pass enbart på grund av sitt (mörka, icke-blonda, svarthåriga) utseende. – Upplevelsen av varför någon har frågat mig kan ju vara väldigt personlig. Intressant ordval: ”tidigare dömda”. Jag skriver till dig med en enkel önskan, Beatrice Ask. I 24 timmar lånar vi varandras kroppar. Att vara sex år och landa på Arlanda, i vårt gemensamma hemland. Att vara sju och börja skolan och få en introduktion till samhället av en pappa som redan då var livrädd för att hans utanförskap skulle gå i arv till sina barn. ”Varför då?” ”För att alla är rasister” ”Är du rasist?” ”Alla utom jag.” Andas som vanligt.

Pajas nummer två: Annie Lööf ”Stefan Löfven vill införa en lastbilsskatt.” Det vill Centerpartiet också.[] ”Socialdemokraterna vill göra unga dubbelt så dyra att anställa.” Socialdemokraterna vill höja arbetsgivaravgifterna med 14 procentenheter. 14% är i MILJÖ. Ja, då var det dags igen, Centerpartiet och Annie Lööf går till angrepp mot den höjning av bensinskatten i Miljöpartiets budgetmotion som är ”en skattechock som slår direkt mot dem som bor och verkar på landsbygden. Det handlar bland annat om lastbilsskatt, höjd bensinskatt, gödselskatt och flygskatt. Totalt ska dessa inbringa nästan 50 miljarder mellan 2013 och 2016. Bara bensinen blir 70 öre dyrare […] Miljöpartiets skattebördor slår däremot urskiljningslöst mot landsbygdsnäringar som exempelvis transporter av virke, produktion av klimatsmart kött och framställning av förnybar energi.” Så kan man självfallet tycka. ”Koldioxidskatten är det viktigaste verktyget vi har i klimatarbetet för sektorer utanför EU:s handel med utsläppsrätter. Bensinskatten består som bekant av bland annat koldioxidskatten. Det här är i och för sig inget nytt för det vimsiga partiet. Centerpartiet vill inta en populistisk hållning.

Lyser stjärnorna i ditt tak? | Mitt öppna klassrum I taket lyser stjärnorna Vi kommer att arbeta med ett textutdrag ur boken I taket lyser stjärnorna av Johanna Tydell. Förmågorna vi tränar är lyssna, samtala, strategier och att skriva. Ni kommer att få skriva en texttyp som kallas för krönika. Några av er känner till det sedan tidigare några har inte arbetat med krönikor innan. Arbetsgång Annika högläser utdragetEfter utdraget diskuterar ni i era grupper utifrån givna frågor samt diskussionsfrågor. Skrivuppgiften till I Taket lyser stjärnorna Du ska skriva en krönika till en ungdomstidning där du pratar om saker som är svårt för tonåringar i dagens samhälle. I din text ska du framför din åsikt varför det är svårt och vad man kan göra åt det. Du kommer få en matris på vad som bedöms på texten i klassrummet. Texttypen krönika Ursprung Ordet krönika kommer från det grekiska ordet för tid, chronica. Innehåll Ofta ställer man sig frågor i krönikan som man försöker besvara det kallas för retoriska frågor. Stilen Plats Skillnader Lycka till!

Bildnotan: 70 000 kr 70 000 för att fotografera tre kärnkraftverk. Så mycket betalade Strålsäkerhetsmyndig­heten till lobbybyrån. Bara att hitta och sluta avtal med en fotograf kostade över 16 000 kronor. När Strålsäkerhetsmyndigheten ville ha exteriörbilder från Forsmark, Ringhals och Oskarshamn gick uppdraget till pr- och lobbybyrån Intellecta Corporate. Betalade för slipsar Resultatet blev sex små f­otografier på kärnkraft­verken som myndigheten ­använder på sin hemsida. Notan för bilderna slutade på 70 243 kronor. 16 250 kronor av summan uppges gälla sökning efter fotografer och upprättande av ­avtal med en fotograf. Myndigheten har också betalat 63 061 kronor till samma lobbyfirma för slipsar, slips­nålar och scarfar. Enligt kommunikationschefen Anneli Hällgren handlar det om profilprodukter som ”är tänkta att användas av personalen vid representation och tillsyn.” Myndigheten har också köpt in medierådgivning av Gullers Grupp och Intellecta Corporate. Favoritkunden Avbokar skådespelare

Var finns de vuxna när barnen behöver prata? | Sanna Lundell Att det ska behöva vara så förbannat svårt att vara barn i det här landet. I alla fall att vara ett barn som har det jobbigt och behöver någon att prata med. En unge som behöver stöd och pepp från en annan vuxen än föräldrarna. Eftersom det kanske är just föräldrarna som är problemet. En väninna är gudmor till just en sådan unge. Den här lilla vilsna tjejen känner sig övergiven, ensammast i världen och kan inte uppbåda energi till att varken orka gå i skolan, sköta sitt liv eller ens äta ordentligt. Min väninna ringde till bup och berättade om läget, att den här flickan behöver komma och prata med någon, få lite stöd. På samma sätt resonerade skolan. Vi får höra det hela tiden. Men var är de där vuxna? Eller ännu värre. Sorgligt att vi inte 2015 lyckas ge svenska barn bättre möjligheter att växa upp i trygghet.

har-far-du-en-nedklottrad-bok-om-nathat-2249885 Här kan du ladda ner första kapitlet av Lisa Bjurwalds Skrivbordskrigarna. ”SANT” står det med stora bokstäver. På en annan sida: ”ngt överdrivet”. Och ”intressant”. Och ”förenkling”. Och här och var en fråga: ”Effekt av nätrasismen? När Ulrika Knutson läser Lisa Bjurwalds bok Skrivbordskrigarna, om hatet på nätet, vittnar alla understrykningar, utropstecken och frågetecken om en engagerad läsning.För andra gången är det möjligt för er läsare att inte bara läsa kritikerns recension av boken, utan även att ta del av hennes marginalanteckningar i en e-bok som under två veckor finns tillgänglig gratis HÄR (obs, nu bara första kapitlet). Förra (och första) gången var före jul, då Therese Eriksson hade läst och antecknat i Merethe Lindströms prisbelönta berättelse Dagar i tystnadens historia. Marginalanteckningar är inte litteraturkritik i sig; men att kunna glutta på litteraturkritikerns klotter ger en inblick i den process som leder till recensionen.

Det är inte synd om rasister | Patrik Lundberg De som röstade på Sverigedemokraterna i söndags kan komma att kallas rasister. Men rasismen drabbar aldrig dem.Foto: STEFAN MATTSSON Jag läser analyserna efter v­alet och min blick falnar. Många verkar vara överens: det är synd om Sverige­demokraternas väljare. Jag säger inte heller att SD-­väljarna är rasister. Det är att bli utsatt för rasism. Somliga laddar upp bilder och stoltserar med att deras val­distrikt röstade rätt. Med min hudfärg har jag inget val. Om jag vill leva i frihet måste jag bo där det finns tolerans. Med min hudfärg kommer mitt välmående alltid att hänga på min omgivnings människosyn. Vi hundratusentals icke-vita svenskar kan inte välja hur vi ­bemöts, vår dagsform vilar alltid i vita svenskars händer. Och vita tyckare bestämmer vad våra handlingar betyder. När vi rör oss i vita sammanhang, kanske skriver kolumner i Aftonbladet, kallas vi för alibin. I min hemkommun, under min uppväxt, fanns det en handfull mörkhyade barn. Men väldigt lite har förändrats.

sverige Redaktionen Idag gör vi en historisk satsning på appar. Appen heter Somna med Reinfeldt och botar sömnlöshet. Det är jag som är Pippi. Jag kände det. | Frida Boisen Det är jag som är Pippi. Jag kände det. Jag visste det. Direkt. Jag skulle också utmana makten och normer. Jag bestämde mig också för att alltid tänka positivt, som Pippi: – Det har jag aldrig provat förut - så det klarar jag säkert. Om Pippi betydde något för den sjuåriga flickan, som precis hade lärt sig att läsa? Ja. Jag blev kär i henne direkt. Jag älskade varje ord hon sa. Varför alltid göra som alla alltid har gjort? Nej, man blir inte anarkist, för att man vågar tänka kritiskt. Och varför ska bara födelsedagsbarnet få alla presenter på födelsedagskalaset? Och när Annika påpekade att så brukade man minsann inte göra, så svarade Pippi: – Så brukar jag göra, och det brukar bli så bra så. För som ju Pippi själv formulerade det: – När man är stark, måste man vara snäll. Ja, det måste man. Ska man vara noga var det Pippi som var först med att rocka sockorna. Pippi var bra på mycket. Som att alltid vilja vidare. Jag levde, andades, somnade och åt till Pippi. Och ja. Pippi.

Olofsson avslöjar Reinfeldts bluff Vi får leva med en statsminister som flyr sitt ansvar Maud Olofssons besked är glasklart: Fredrik Reinfeldt visste om att Nuon-köpet skulle bli alldeles för dyrt.Foto: LINA BOSTRÖM EINARSSON Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk. Ledarsidan driver opinion för jämlikhet, rättvisa, feminism och allas lika värde. Fredrik Reinfeldts slingrande i Nuon-affären blir allt mer märkligt ju längre affären tröskas i svenska medier. Så statsministern har ömsöm skyllt på Vattenfalls styrelse, Socialdemokraterna och den tidigare näringsministern Maud Olofsson för affären som hittills kostat svenska folket 15 miljarder kronor. – Jag tycker att de som fattade besluten ska redogöra för sina överväganden, sa Reinfeldt i förra veckan. Det är inte alla som imponeras av statsministerns tricksande. Får betala länge Dessutom ska de övriga partiledarna - precis som Olofsson - ställt sig frågande till om affären skulle klara Vattenfalls avkastningskrav.

Julia Mjörnstedt Karlsten: Vem får lov att vara tacksam? Sen jag insjuknade i cancer är det få saker som provocerar mig så mycket som tacksamhet. Ni förstår, det finns en förväntan att jag som cancerdrabbad ska vara tacksam över att jag överlevt. Den här tacksamheten ska dessutom vara så stark att allt annat ska vara sekundärt. Jag får inte klaga på något, inte kräva något eller gnälla på något. Skit samma om du har ett ärr på magen – du har ju överlevt! Vem bryr sig om din dödsångest – du lever ju! Nej, det går inte att kräva av någon som drabbats av katastrof, trauma och lidande att denne endast ska känna tacksamhet. Ändå är det precis det vi tycks göra just nu. Att drabbas av en dödlig sjukdom eller att hamna mitt i ett krig är inget val man gjort och heller därför ingenting man kan klandras för. Det är du som inte drabbats av cancer och behövt gå igenom år av tuffa behandlingar som borde vara tacksam. TUMMEN UPP: Att det är november och helt fritt fram att börja julpynta! TUMMEN NER: Förslaget att ”förbjuda tiggeri”.

Annelie Enochson vill förbjuda RFSU att bedriva sin ”homoagenda” ute i skolorna Redaktionen De allra flesta människor har något vi verkligen inte tycker om, det kan vara allt ifrån hundar, Centerpartiet, höjder eller varför inte blod. Kristdemokraten Annelie Enochson har bland annat valt ut RFSU som en av sina främsta fiender. För gemene man kan det verka en smula irrationellt, varför hata en organisation som lär ungdomar om sex och samlevnad? ”Blir så trött över detta politiskt korrekta att det RFSU säger är det som gäller. Och är man riksdagspolitiker kan man tydligen ta sina vendettor upp på riksdagsnivå och lägga fram diverse motioner där bland annat RFSU s arbete blir kraftigt ifrågasatt och borde förbjudas. ”Den svenska skollagen förbjuder konfessionella inslag och Skolinspektionen har sagt att det är mycket allvarligt att en skola i sin likabehandlingsplan hänvisar till Bibelns gyllene regel. För att tydliggöra en snabb grej, konfessionella inslag är exempelvis bön. Ja, vi förstår att hon skämtar men visst fastnar skrattet lite i halsen?

Den sista stunden som ingen kan ta ifrån oss | Patrik Lundberg Pappa har inga krafter kvar. Ändå kramar han min hand så att jag inte vet var han börjar och jag slutar. Det är ett kort möte. Några ynkliga minuter tillsammans gentemot den evighet vi har tillbringat utan varandra. Vi längtade i ett kvarts sekel, på varsin sida av jordklotet. Kristallklara nätter, monologer med polstjärnan. Det fanns ingen bov som slet oss isär, bara omständigheter som ingen av oss kunde råda över. Och så Sydkoreas diktatur, en tigerekonomi som blundade för de mindre bemedlade och som skickade tiotusentals barn till adoption. För åtta år sedan åter­förenades vi. Två meningar gick att tyda: ”Det gör inget om jag dör, för jag är så lycklig. Mina ögon blev ­blanka. Nu ses vi på ett sjukhus i ett land svårt ­drabbat av dödsviruset mers. Jag känner knappt igen ­honom. Pappa håller min hand och säger vad jag själv redan har börjat förstå. ”Vi kommer inte att ses igen.” Han river ner mitt försvar. Tårarna kanar nerför mina kinder för första gången på flera år. Sov gott, ­pappa.

Hur vad det nu? Med privata vårdbolag så skulle kvaliteten öka och kostnaderna minska, eller? Under hösten ökade antalet utförda hemtjänsttimmar i Uppsala väsentligt snabbare än antalet äldre som beviljades hemtjänst. Fortsätter ökningen under 2013 kommer hemtjänsten att göra ett underskott på cirka 20 miljoner kronor. En anledning till att de utförda timmarna ökat så mycket är att systemet missbrukas av vissa hemtjänstutförare. Hemtjänstpersonalen har i dag mobiltelefoner som de använder för att logga in och ut mot en apparat som finns installerad hemma hos varje äldre. Men nu har kommunen fått uppgifter om att det finns en hemtjänstutförare vars personal både loggar in och ut hos äldre fast de över huvud taget inte har varit där. Men missbruket av debiteringen är inte begränsat till en hemtjänstutförare. Kan det bero på att ersättningsnivåerna generellt är för låga?

Skulle du våga öppna dörren för din granne? | Ronnie Sandahl Det ringer på dörren. Sakta smyger jag mig fram och spejar i kikhålet, pressar näsan mot dörren. Det står en tant där. Hon är väderbiten och kortklippt. De förskjutna perspektiven i det lilla hålet gör hennes ansikte groteskt stort. Femtiofem millimeter säkerhetsdörr mellan oss. Jag håller andan. Förr brukade jag alltid öppna min dörr. Sedan tog jag ett beslut om att aldrig öppna. Min empiriska erfarenhet av att bo i en lägenhet i en storstad är denna: ingenting gott kan komma ur att man öppnar dörren. Bara elände. En gång öppnade jag exempelvis dörren och stod näsa mot näsa med några vältränade gentlemän som ansåg att jag skulle passa mig noga. Det gjorde jag sedan. En annan gång öppnade jag dörren och tvingades förklara för min ryske granne att någon bara lurat honom att det fanns en speciell helgdag i Sverige då man bjuder sin granne på fika. Det gör man inte. Ingen som är vid sunda vätskor besöker någon utan att ha ringt först. Låna en kopp socker? Kanske är det så enkelt.

Related: