background preloader

Hülya – -flerspråkighet, translanguaging & multimodalt lärande

Hülya – -flerspråkighet, translanguaging & multimodalt lärande
Related:  Blogs/ Skolutveckling

Åk 4-6 | Läslyftet Samla inspiration om serier Att arbeta med serier Skapande aktiviteter – visa hur texter tolkas i kreativa former Monstret – skapa en filmtrailer (ta kort från Monstret, bilder från nätet, stillbilder). Automatiskt elevinflytande! Fula ankungen – ingångar ”Hur många lingon finns det i världen”, All that we share och Africa for Norway. Tonsätta dikter som eleverna själva skrivit. Kejsarens nya kläder – ingång Laleh ”Bara vara mig själv”. Brott och straff – göra en seriestrip om åtta bilder av ett kapitel. Skapa en nytt omslag till en bok, novell eller saga. Träffa en karaktär ur boken – en bild med titel och pratbubblor. Förslag: Skapa en filmtrailer av bilder och texter i presentationsprogram (KeyNote eller Google Presentation) Planera för att nå avancerad läsförståelse – till tis v 16 Välj en aktuell text (helst skönlitterär) eller en text som du vill skapa undervisning om/kring (t ex Astrid Lindgren eller en saga) och planera utifrån de fem inringade aspekterna. Planera till v 13 Boktipset! 6.

Ny i svenska skolan Differentierad undervisning istället för individanpassningar – några exempel för kollegiala reflektioner | specialpedagogen Vi har ett gruppuppdrag i skolan men allt tal om individanpassningar gör att man kan förledas att tro att bara vi individualiserar mer så klarar vi fler elever. Denna tanke tolkas, upplever jag, som att vi ska individanpassa för varje elev eller så fort en elev verkar ha svårt att lära sig något eller bete sig som man bör i skolsammanhang. Eller varför inte när föräldrar eller tex BUP kräver det? Eftersom studier visar att alla elever någon gång under sin skoltid kommer att hamna i skolsvårigheter kan individanpassningar krävas rätt ofta, kanske varje dag och i varje klass. Ibland gör man anpassningar för att eleven ska kunna göra det som läraren tänker att klassen ska göra, ibland gör man anpassningar som innebär att eleven gör något helt annat än det klassen gör. Vad säger forskningen om individualisering? Vilka effekter ger individualiserad undervisning? utdrag från Visible Learnings interaktiva effektlista Se blogginlägget om det relationella och det kategoriska perspektivet Läs mer:

Svenska För Invandrare kurs C och D Lernstübchen: mein Arbeitsplan für die erste Klasse er lag als Orientierung oft auf meinem Schreibtisch, war aber nur eine Richtschnur und wurde nicht akribisch eingehalten... auf Wunsch stelle ich ihn hier zur Ansicht noch einmal zur Verfügung LG Gille hier die Ansicht SFI-läraren SKRIVPROCESSEN – Poster by Annika Sjödahl

Digitala verktyg för språkutveckling - Wikiversity Wikins syfte är att vara en inspirationskälla och en plattform för språklärare att dela sina tips, tricks och förslag för att främja språkutveckling. Här hittar du massor av digitala verktyg. Under flera av de digitala verktygen finns även länkar till guider/tutorials och till videos där Sara Lövestamoch Jonas Lindahlvisar hur de använder verktygen på sina lektioner. Du är självklart välkommen att bidra med dina egna lektionsupplägg med digitala verktyg. LyssnaLäsSkrivSamtalaTala

Ledning och stimulans – Specmaja Ledning och stimulans 3 kap. Barns och elevers utveckling mot målen 3 § Alla barn och elever ska ges den ledning och stimulans som de behöver i sitt lärande och sin personliga utveckling för att de utifrån sina egna förutsättningar ska kunna utvecklas så långt som möjligt enligt utbildningens mål. Alla barn och elever ska kunna tillgodogöra sig utbildningen och vara delaktiga i sitt lärande. Skolor som arbetar med att forma tillgängliga lärmiljöer behöver inte arbeta så mycket med extra anpassningar eftersom den pedagogiska, sociala och fysiska miljön redan utformats efter flera elevers olika behov och förutsättningar. Några frågor som pedagogisk personal, elevhälsan och rektorn kan reflektera kring: Vad innebär ledning och stimulans i det pedagogiska arbetet?

Sfipaddan | Digitala arbetssätt med iPads på SFI Fem steg till formativ bedömning i klassrummet Syftet med denna sida är att inspirera genom konkreta exempel på hur det kan se ut i ett klassrum där formativ bedömning är grunden för undervisningen. Du hittar några av exemplen på denna sida och många fler i min bok Formativ bedömning i praktiken – från förmedling till förståelse. Ett sätt att ta reda på om man har grundat ett klimat och en kultur som bygger på formativ bedömning är att titta på Dylan Wiliams nyckelstrategier för ett hållbart arbete med formativ bedömning som grund för undervisning och lärande. Tillsammans utgör nyckelstrategierna en bas för ledarskap i klassrummet som kännetecknas av tydlighet, intresse för eleverna, undersökande arbetssätt, nyfikenhet, inkludering. För mig är nyckelstrategierna ett sätt att påminna mig om att formativ bedömning börjar i bemötandet av eleverna när de kommer nya och slutar med betygsättningen. Jag har utkristalliserat fem steg som jag tycker är bra att fundera över för att få till en helhetssyn kring formativ bedömning. 1. 2. 3. 4.

SFI iPad | iPadprojekt- för att öka kvalitet, flexibilitet och individanpassning. Digitala verktyg Jag gillar att känna bokens sidor, höra tidningens prassel och rita symboler vid sidan av texten jag läser. Jag gillar också digitala verktyg som ger mig och eleverna helt andra ingångar till att läsa, samtala och skriva. Det går att använda digitala verktyg på ett strukturerat och ändamålsenligt sätt, till exempel för planering, flippar, språkutvecklande arbetssätt och formativ bedömning, som ger goda resultat (Läs om STL-studie här). Utan inbördes ordning. Skapa ett konto på Youtube (eller använd befintligt Googlekonto) och spara favoritklipp i spellistor som senare kan delas med kollegor och elever. Klipp från Youtube kan startas vid önskat läge. Ta en bild av tavlan efter en klockren genomgång. Använd elevernas texter eller dina egna exempel i undervisningen. En del läs- och skrivprojekt tenderar att bli ganska omfattande. Använd ”Tillägg” i webbläsaren. Alternera skriftliga uppgifter med muntliga. Eleverna behöver stöd i sitt tänkande och skrivande.

Related: