background preloader

Världens historia del 17 - Vikingatiden

Världens historia del 17 - Vikingatiden

http://www.youtube.com/watch?v=6TGK-S_bGXY

Related:  VIKINGAR

Historiepolisen: Leif Eriksson Historiepolisen har anhållit en person som utger sig för att vara vikingen Leif Eriksson. Det finns starka misstankar om att den anhållne helt enkelt har stulit Leif Erikssons identitet. I förhöret berättar han bland annat om sitt liv och sin spännande upptäcktsresa till Nordamerika. Han tvingas också berätta allt han vet om vikingatiden och runstenar. Frågan är om den anhållne ljuger eller talar sanning? Odens rike: Ragnarök I vikingarnas tro kallas berättelsen om när jorden går under och tiden tar slut för Ragnarök. Det är det sista stora slaget där Loke har bytt sida och slåss tillsammans med jättar och monster mot gudarna. Lena hälsar på hos smeden som gör vikingarnas livsfarliga och fruktade svärd. Vikingarna är övertygade om att han har magiska krafter, han som kan göra det hårda järnet alldeles mjukt. Lena testar bågskytte och tittar i vikingarnas utrustningsrum där det finns hjälmar, brynjor och en konstig yxa som är till för att kasta på fiender. Här kan du skapa egna klipp ur programmet

Vikingapyssel och kalas Utklädning: Kom i vadmal och vikingahorn. En säck i säckväv med hål för huvud och armar är en utmärkt klädsel. Ett stort skärp i midjan, sandaler och en vikingahjälm avslutar det hela. Filmer vikingatiden Filmerna nedan ingår i studiematerialet för sfi. Filmerna är avsedda att ge ökad kunskap och förståelse av vikingatiden, men kan också användas för kommunikativa språkövningar i skolan. I studiematerialet för sfi ingår manus, samt förslag på frågor och övningar till kortfilmerna. De studerande arbetar i par eller i små grupper med frågorna och övningarna. 1. Vikingasvärd Vikingasvärd Det här behöver du:- En bit platt trä, som liten bräda (60-80 cm)- Såg- Sandpapper- Trälim eller kontaktlim- Svart täckfärg- Pensel- Sprayfärg, silver och guld- Träkulor, klossar, eller liknande- Gummislang- Borrmaskin- Hammare 1. Spetsa till en brädbit eller trälist, samt såga ut den andra änden så den blir till ett handtag. Där handtaget går över i "klingan" rundar du av träet som bilden visar.

Lerkrus Lerkrus Det här behöver du:- Skollera- Vatten- En kniv- Kavel- Penna eller spetsig pinne- En skål eller ett fat Du kan ganska enkelt göra ett eget lerkrus, liknande de som användes under vikingatiden. Vikingamat Vikingamat Det finns inga recept från vikingatiden. Därför är det svårt att veta vad vikingen verkligen stoppade i sig. Man får helt enkelt utgå från vad som fanns tillgängligt för den vanlige vikingen. Vilka kryddor, örter och sädesslag som fanns att använda. Kor, får och getter hade man.

Kväde Kväde Skriv en dikt som uttrycker något du vill uppmärksamma. Det kan vara när du gjorde det där supermålet i fotbollen. Kungaboll Kungaboll Det här behöver du:- 2 st tvättsvampar- 5-6 st gummiband- 3 st pingisracket eller gör du 3 st egna racketar ReglerMan kan vara hur många som helst, men det är bara tre stycken som spelar samtidigt. Man står tre stycken i en ring och slår bollen till varandra.Man måste inte slå till samma person hela tiden, man kan väljer själv vem man vill slå till. Spelarna ökar långsamt takten. När en person till slut missar bollen så åker han/hon ut och en annan spelare kommer in.

Vikingaby Vikingaby Klipp ut mallarna, färglägg och vik enligt beskrivningarna. Vill du ha flera hus är det bara att skriva ut mallarna flera gånger! Om du vill kan du också använda dem för att rita helt egna hus. Klistra ihop delarna vid flikarna, montera dem gärna på en lite stadigare pappskiva. Träden på bilden är grönmålad vitmossa.

Related: