background preloader

Tangrams  Print the pattern belo

Tangrams  Print the pattern belo
Print the pattern below onto cardstock or construction paper. Print the attached pattern cards, cut and laminate. Have the children use the pattern pieces below to recreate the picture on the pattern card. Pattern Page bat boat camel candle cat cat option 2 chicken dog duck giraffe helicopter house penguin polar bear rabbit rocket shark swan Three Wisemen-Christmas Alphabet Tangrams are available here. Related:  Matematik

Montessoriinspirerad matematik | matteblogg på Hjärups skola Problemlösning Det finns massor av ställen där man kan hitta matteproblem för elever att lösa, så det kan kanske kännas onödigt med ett sådant ställe till, men här samlar jag de problem som jag gillar och som jag tycker fungerar i mina klasser. Vill du använda dem - var så god! Problemen finns i pdf-format. Samma problem finns två gånger per sida. Jag ska försöka sortera problemen efter svårighetsgrad, men det är inte helt lätt. Tanken med problemen är att de ska kunna träna på de förmågor som läroplanen anger. Det handlar alltså inte bara om att komma fram till rätt svar, utan att lära sig olika strategier, att träna på att berätta hur man tänkte, att fundera över om svaret är rimligt och att i förlängningen kunna skriva ner sin lösning matematiskt. Talområde 1-20 POJKAR och FLICKOR (dubbelt, totalt)BLOMVASEN (dubbelt, totalt)KULPÅSEN (fler än, totalt)ANNAS MYNT (värda, mynt)BARN PÅ LED (början, slutet, ordningstal)VILKA ÄR TALEN? Talområde 20-100 Talområde >100 PLANKAN (division, bild) Tal i decimalform

Kunskapsvägg åk 1-3 För nästan 4,5 år sedan skapade jag kunskapsväggen för åk 1-3. Det gjorde jag för att synliggöra för mina elever vad det var vi skulle jobba med och vad de skulle lära sig. Jag trodde aldrig att det skulle bli så många som skulle använda sig av den som det har blivit under dessa år. Jättekul att fler tycker att de kan ha användning av den på olika sätt. Nu har jag uppdaterat alla ämnen för åk 1-3, dels för att Lgr 11 blivit reviderad men också för att jag hittat en del småfel samt gjort någon ny skrivning (ser ni några fel hör gärna av er då man ofta missar en del när man själv skriver). Under de ämnen som har kunskapskrav i åk 3 finns även översikter med kunskapskraven. Klicka på bilden för att komma till respektive ämne där pdf finns att ladda ner. För dig som har kunskapsväggen sedan tidigare finns här en förteckning på vad som är ändrat. Uppdatering av kunskapsväggen för åk 4-6 anpassad efter revideringarna i Lgr 11 kommer inom kort.

Månadens problem Välkommen till månadens problem! Här presenteras tre problem av olika svårighetsgrad för olika åldrar. Problemen är oftast hämtade från Kängurutävlingen. Lösningar och kommentarer publiceras följande månad.Problemen i Kängurutävlingen har alternativsvar att välja mellan. Här har vi valt att ta bort alternativen utom i de fall då de är väsentliga för lösningen på något sätt.»»» Här finns april månads problem!»»» Mattelänkar för elever Sidor Mattelänkar för elever Tips på mattesidor för barn i förskolan. musen, tiotusen. Tips på mattesidor för elever från F-klass - 6:an. Träna talkamraterna. 100-rutan och tal som Spela domino. Multipli Multiplikation och division Här tränas multiplikation på ett litet annat sätt. Startsida Prenumerera på: Inlägg (Atom) Dagboken -ett romanprojekt | Josef Sahlin Detta är en lärarhandledning till att skriva dagboksromaner med elever. Dagboksromaner har fått en renässans i och med de populära böckerna om Greg (Jeff Kinney) m.fl. så det finns mycket litteratur att hämta inspiration ifrån. Arbetet med dessa dagböcker ger också en inramning till övningar av olika texttyper (bl.a. de skoltypiska texttyper som Pauline Gibbons beskriver i Stärk språket, stärk lärandet… Hallgren Fallgren 2013). Dagboksromanen erbjuder en plattform för att prova och leka med sina färdigheter i återberättande text, beskrivande text, löpsedelstext, skriftliga instruktioner, recensioner, argumenterande text, reklambudskap, poetisk text m.m.

Dynamic Paper Modes You can create the following: Nets – two-dimensional outlines of three-dimensional shapes, including regular polyhedra, prisms, pyramids, cylinders and cones Graph Paper – coordinate graphs, polar coordinates, logarithmic graph paper Number Lines – including positive and negative coordinates Number Grids – hundreds boards and the like Tessellations – tiling patterns involving triangles, quadrilaterals, and hexagons Shapes – pattern blocks, attribute blocks, and color tiles Spinners – up to 16 sectors, with adjustable sizes How to Use Select the type of image you want from the drop down, enter values for the parameters, and click Add to insert an image into the workspace. Toolbar (from top to bottom)

FAT-diagnoserna ett verktyg för analys och bedömning. I Ängelholms kommun använder vi oss av diagnoserna ur Förstå och använda tal – en handbok som NCM (Nationellt Centrum för Matematikutbildning) gav ut 2010 efter ett samarbete med Alistair McIntosh, Professor på universitetet i Tasmanien och deras norska motsvarighet NSMO (Nasjonalt Senter for Matematikk i Opplaeringen). FAT-diagnoserna finns för F-klass till åk 9 och har inriktning mot förståelse och användning av tal. Det finns en lärarhandledning kopplad till diagnosernas uppgifter där man som lärare kan få stöd för hur man kan arbeta vidare för att stärka kunskaperna hos eleverna. Vilket stöd läraren kan ge eleven grundar sig på de resultat eleverna visat på diagnosen. Syftet är att man som lärare genom diagnoserna ska kunna få möjlighet att diagnostisera missuppfattningar och svårigheter inom taluppfattning. Handboken ger förslag och underlag för att kunna hjälpa elever att reda ut svårigheter. Bildförklaring: Åk 4 – på ett rektorsområde.

Om materialet Många barn i skolan idag har andra modersmål än svenska. Det här ställer krav på alla lärare att arbeta mer språkutvecklande i sina ämnen. Genrepedagogiken är en av flera metoder och förhållningssätt som ger lärare verktyg för det. När UR under våren 2009 sände serien Språkresan presenterades också detta webbmaterial för lärare. I de olika avsnitten får du exempel på hur du kan arbeta med vissa av faserna i genrepedagogiken. Det introducerande avsnittet Vad är genrepedagogik? Genrepedagogiken är en av flera metoder som används för språkutvecklande arbete i skolan. Materialet har tagits fram i nära samarbete med lärare på Knutbyskolan. Så här kan du använda temat Det här materialet är en dokumentation av hur Knutbyskolan i Rinkeby arbetar utifrån det förhållningssätt som genrepedagogiken vilar på. Totalt ca 1,5 timmes klipp med exempel från olika lektioner på hur lärare och elever arbetar utifrån genrepedagogiken i olika ämnen. Materialets olika avsnitt utgår från de sex olika genrerna.

Familjen SLÖSA som blev familen SPARA - PRIM-gruppen Familjen Olsson består av fyra personer. De vill spara så att de kan få mer pengar över till semestern än tidigare år. De bestämmer sig för att se över sina utgifter och spara så mycket de kan. Familjen SPARA betalar sina räkningar en gång i månaden via personkonto och familjen SLÖSA gick till posten då och då och betalade sina räkningar. Familjen SPARA minskar på så sätt sina utgifter med i genomsnitt 80 kr per månad. Familjen har alltid ätit köttbullar en gång per vecka och pizza varannan vecka. Pappan vill sänka sin cigarettkonsumtion och röker nu bara 2 paket per vecka mot 5 paket per vecka tidigare. De två barnen kommer inte att äta varsin chipspåse på lördagarna under året och kan därigenom spara 17 kr per påse och vecka. Mamman är mycket förtjust i chokladkakor och brukar äta 2 st per vecka. Gör en sammanställning så att det klart framgår hur mycket familjen sparar under ett år.

Alternativa uppgifter Alternativa uppgifter till testen i Förstå och använda tal – en handbok I dessa alternativa test är uppgifterna förändrade, men avsikten är att de ska testa detsamma som motsvarande uppgift i de ursprungliga testen. I de flesta fall är det de ingående talen som är förändrade, men i några fall är det sammanhang och frågeformulering som är förändrad. Texten i uppgifterna kan vara en extra svårighet för vissa elever. Naturligtvis kan du också själv konstruera liknande uppgifter. Alternativa uppgifterTest 1Test 1 – lärarversion Test 2Test 2 – lärarversion Test 3Test 3 – lärarversion Test 4Test 4 – lärarversion Test 5Test 5 – lärarversion Test 6Test 6 – lärarversion Test 7Test 7 – lärarversion Test 8Test 8 – lärarversion Test 9Test 9 – lärarversion

Related: