background preloader

Svenska oknytt

Svenska oknytt

Stormaktstidens Sverige | Nya tiden Kungamakten stärks Under de första årtiondena av 1600-talet började Sverige utveckla en stark statsmakt. En modern byråkratisk organisation med centrala ämbetsverk växte fram. Ett av dessa var lantmäteriverket som kartlade Sverige och landets resurser. Med hjälp av Lantmäteriets kartor kunde staten också lättare bestämma hur mycket varje bonde skulle betala i skatt. Vid den här tiden etablerades också ett postverk som underlättade spridandet av information. Den svenska högadeln hade under större delen av 1600-talet stor politisk makt, särskilt under de perioder då tronföljarna var minderåriga och landet styrdes av förmyndarregeringar. Prästerna höll koll på folket Efter att kyrkan hade blivit en statskyrka (se reformationen) var prästerna underordnade kungen. Huvudstaden låg centralt mitt i det svenska stormaktsväldet Sverige var i grunden ett sjörike som bands samman med hjälp av kommunikationer över havet. Stockholms geografiska placering kunde inte ha varit bättre.

untitled Häxprocesserna - Skolbok (Lämplig för mellanstadiet) Den tid då främst kvinnor avrättades utpekade som häxor är ganska kort i vår historia, men det är ett av de främsta bevisen på hur samhället aktivt förtryckt och varit elakt mot just kvinnor. För att inte något liknande skall hända igen är det viktigt att uppmärksamma det. Forntiden Oden offrar sig själv i jakt på kunskap om trolldom. Häxor har omnämnts i alla tider. Kristendomen När sedan kristendomen kom var det speciellt ett citat i gamla testamentet man tittade på: ”En trollkvinna skall du inte låta leva” 2 mos 22:18 Trollkvinna är ett sätt att kalla en kvinna som är trolldomskunnig. När började man att jaga häxor? Man har inte jagat häxor i någon större känd omfattning i Europa förrän från 1200-talets början. Det tog ändå över 100 år innan de första häxdomstolarna bildades, och de var inte särskilt många ändå förrän påven Innocentus VIII år 1484 gav författarna till boken ”Häxhammaren” i uppdrag att utrota häxeriet i Tyskland. När var det som värst? Häxproven

Världens Häftigaste Karoliner - Uniformer, fältslag och tennsoldater När jag skapade det som skulle bli Tacitus.nu år 2002 var det min tanke att den främst skulle handla om det stora nordiska kriget eftersom jag har ett stort intresse för den perioden och ibland sysselsätter mig med att måla tennsoldater från det kriget. Nu blev det inte så eftersom hemsidans omfattning bara blev vidare och vidare och i min avsikt att gå systematiskt tillväga började jag från början för att arbeta mig framåt. Detta är anledningen till att de flesta fördjupande artiklar på hemsidan handlar om vikingatid och tidig medeltid. Källor & litteratur, förutom en källförteckning till Karoliner-delen finns här även inskannade källor och litteratur om det stora nordiska kriget, däribland Karl XII:s brev och Arthur Stilles bok om kriget i Skåne 1709-1710.

Related: