background preloader

Kunskapsbanken, Svenska oknytt

Kunskapsbanken, Svenska oknytt
Related:  MYTOLOGI, SAGOR OCH VÄSENsagorlindawestberg

Kunskapsbanken, Grekisk mytologi - Unga Fakta Grekisk mytologi Vår målsättning och syftet med Kunskapsbanken är att tillhandahålla bra, användarvänligt studiematerial för användning i skolår F-9. att med hjälp av sajten Unga Fakta kunna överföra kunskapen och delar av materialet till konkreta klassrumsprojekt i grupp eller enskilt. att med hjälp av text, bild, film och utskriftsvänliga förslag på klassrumsprojekt, skapa en kreativ skolmiljö med ett upplevelsebaserat lärande som både är lärorikt, utvecklande och roligt. Vi har gått ifrån föregående års upplägg med tre olika handledningar indelat på skolåren F-3, 4-6, 7-9. Istället har vi valt att lägga alla aktiviteter, idéer och pyssel på samma ställe och att efter varje förslag gradera materialet efter svårighetsgrad. 1-2 stjärnor (*) - (**)Lätta övningar och pyssel utan mycket förberedelser. 3-4 stjärnor (***) - (****)Något svårare övningar. Unga Faktas faktaämne och aktivitetsförslag i Grekisk mytologi kan användas på många olika sätt.

Planera med språkliga mål Efter att för säkert femhundraelfte gången tittat på Anna Kayas 3 filmer om språkliga mål, som är så himla bra och som innehåller så mycket, var jag tvungen att samla ihop mina tankar. Vad är det hon säger egentligen och hur ska jag göra för att komma ihåg allt och få med alla delar i min undervisning? Språkliga mål – vad och varför? Hur sätter jag tydliga och begripliga språkliga mål? Språkliga mål – hur börjar man? Vad är det hon säger och hur gör jag detta konkret på ett smidigt sätt i min undervisning? Efter många filmtittningar, pausande, antecknande och repriser så gjorde jag en tankestruktur kring planering av språkliga mål. Delen kring ord och begrepp har jag nog lyckats få in i mina ”vanliga” PP:er men känner att min undervisning kan utvecklas om jag lyfter de andra delarna för tanke när jag drar igång ett arbete. Ska prova och se… Vill ni också testa så finns dokumentet här: Planering språkliga mål Skriv gärna till mig hur ni tycker att det funkat om ni provar.

Att arbeta med noveller Noveller är tacksamt att arbeta med – de är korta och man kan hinna med många av läroplanens mål under en lektion som läsa, diskutera, skriva och reflektera. När ni jobbar med noveller kan ni behöva ha ett analysschema tillhands för eleverna och här hittar ni ett. När jag arbetar med noveller med en klass så kan mjuka upp med att högläsa en lämplig novell, jag brukar ofta välja Maskrosen av Margit Bethlen där jag har frågor till som eleverna kan diskutera efter läsningen. Jag har novellen i Magasinet, men ni kan hitta den här också. Sedan kan man gå igenom vad som är typiskt för en novell med ett novellrecept. Det är också bra att ha tillhands när eleverna ska skriva egna noveller. Novellrecept För att träna på skrivandet av egna noveller kan man göra stafettnoveller. Skrivandet kan också stödjas av att få exempel att härma, som görs i detta klipp av Malin Larsson. En annan novell som passar sig bra för högläsning är Pälsen av Hjalmar Söderberg. Så här blev en novell i Malins klass

Nattens barn - Avsnitt 1 av 4 Arkivtext: En TV-serie om Kim och Juliane, två tonårstjejer som längtar efter något annat här i livet än att välja rätt färg på läppstiftet och att tråna efter skolans snyggaste kille. Det handlar, kort sagt, om blodigt allvar; vänskap och kärlek, avundsjuka och svart magi. I rollerna: Anastasia Ax (Kim)Anna Dubrilla Ekerlund (Juliane)Joanna Sundström Brost (Yvonne)Clara Pawlo (Gunilla)Josefin Finér (Sandra)Jennie Eriksen (Sussi)Joakim Croneström (Kuno)Martin Lindqvist (Kenta)Cecilia Häll (Ancha)Agnes Koson (Dotty)Lena-Pia Bernhardsson (Inga, Kims mamma)Jonas Falk (Henrik, Kims pappa)Ivan Mathias Petersson (Erland, Kims bror)Birgitta Englin (Saskia, Julianes mamma)Iwa Boman (Franskläraren)Per Sandberg (Drömprinsen) Författare: Inger Edelfeldt Regissör: Lisa Ohlin Producent: Ingrid Dahlberg

Himmelstrand - John Ajvide Lindqvist - Google Böcker Lathunden GrammaTiken | Grammatikdagen Låt inte språkpoliserna förtrycka dig när det gäller detaljer i språket. Låt vår egen lathund GrammaTiken vägleda dig genom de vanligaste grammatikfrågorna. Vad är det för skillnad på adjektiv och adverb? Heter det imperfekt eller preteritum? Subjekt och predikat, vad är det? De eller dem? Var eller vart? AIK var arg eller AIK var arga? Före eller innan? Vad är en preposition? Vad är ett pronomen? Ett rädd lejon eller ett rädt lejon? Vad är det för skillnad på adjektiv och adverb? Adjektiven beskriver en sak eller en person, adverben beskriver ett tillstånd eller en handling. Heter det imperfekt eller preteritum? I många andra språk finns det olika former för imperfekt och preteritum för att ange om handlingen är fullbordad eller ofullbordad. Subjekt och predikat, vad är det? Subjekt och predikat är satsdelar, alltså byggstenar i syntaxen. De eller dem? Många tycker att det är svårt att veta när man ska skriva de och när man ska skriva dem. Var eller vart? Före eller innan? Vad är en preposition?

Tro och väsen: Tomten Tomtemor är rysligt arg på pigan på gården som knyckte tomtarnas fläskbit och åt upp den! Det gör man inte obestraffat. Frågan är vilket straff det ska bli. Följ med Elin och hennes morfar på spännande äventyr i den svenska folktron. Här kan du skapa egna klipp ur programmet Hjälp Stäng 1. Se en film om hur man skapar klipp. DelaKopiera länken genom att trycka ctrl+C på PC eller cmd+C på Mac. 8 sagosidor – Sagosidan Vill du hitta fler sagor än de som finns på den här hemsidan? Toppen! Det här är en lista med åtta bra sagosidor på nätet du kan börja med. Solblomma Hedins sagor En YouTube-kanal full av kreativa och fantasifulla sagor. Sagopelatset En trevlig sida med många originella sagor och dessutom inläsningar som är upplagda på YouTube. Dessutom tror jag det är två av deras inläsningar som jag gjort åt dem. Godnattsagan.se Här finns flera kända klassiska sagor som Törnrosa och Mästerkatten i stövlarna. Sagor på Unga Fakta Jättefin samling sagor som dessutom har snygga illustrationer. Unga radioteatern Här kan du hitta många fantastiska inspelningar av sagor och berättelser för unga. Radioapan Vilken guldgruva SR har skapat! Sagokistan Sidan har inte uppdaterats på några år men innehållet är fortfarande bra. Disneys sagosida Snygg och proffsig sida, rikt illustrerad och interaktiv. Det var sju bra sidor där du kan hitta fler sagor. Foto på sagoslott: CC BY-NC-SA @zonsfoto Relaterade Elddonet I "HC Andersen"

Related: