background preloader

Handbok - Vi i klassen - BF

Handbok - Vi i klassen - BF
Related:  värdegrund

Lilla Chilla - folkhalsan.fi Vi vill hjälpa barn att slappna av och varva ner. Det kan hjälpa dem att öka koncentrationsförmågan, samarbetsviljan och självkänslan. Barn mår bra av att chilla, därför har vi skapat övningar, sagor och tips du som vuxen kan använda dig av i din barngrupp. Vårt material kallar vi Lilla Chilla och målgruppen är barn i daghemsåldern. Det händer mycket i barngruppen och hos varje individ när barn lär sig att slappna av. Ökar självkänslan Att lära sig hur man kan varva ner stärker förmågan till självkontroll och kan förebygga mobbning. Vårt material består av ett häfte med övningar, tips, sagor och rörelser, tre affischer med illustrerade rörelser och en cd-skiva med avslappningsövningar med berättarröst (de finns här). I häftet finns två beröringssagor som kan användas för att öka barnens kroppskännedom och två massageövningar i form av saga och sång. Komma till ro Övningarna kan användas om och om igen. Katten Chilla Katten Chilla är en vetedyna som kan värmas upp.

Äppelsaga För länge länge sedan sov en liten kärna under sitt jordtäcke hela vintern ända tills tidigt en vårmorgon när solen började skina och väckte den lilla kärnan. Det var ett äppelträd som börjat växa i marken. Nu sträckte det på sig och gäspade. Rötterna spred ut sig och tryckte sig djupare ner i jorden och ett skott sträckte sig upp mot himlen och såg sig om i den vida världen. Efter många besök av Kung storm vaknade trädet en morgon och fanns sina grenar övertäckta med blommor. Älvan påminde äppelträdet om att hon kommit för att bevilja trädets önskan. Där kan du hitta stjärnan. Förra årets äppelsaga

Vara vänner: Ett förord till dig som pedagog Vara vänner är åtta berättelser om empati, kompisskap och mod. Syftet med programmen är att förebygga kränkningar och mobbning bland barn. Här förklarar seriens producenter bland annat hur serien blev till, varför de valde dramatiseringar som form och vad de vill förmedla med programmen. Här kan du skapa egna klipp ur programmet Hjälp Stäng 1. Se en film om hur man skapar klipp. DelaKopiera länken genom att trycka ctrl+C på PC eller cmd+C på Mac. Så kan du använda programmet i din undervisning Lärarhandledning Ladda ner (PDF)

Vi jobbar mot våra sociala mål. | Malins PPlugg Nu har vi dragit igång ett tema kring våra sociala mål. Se tidigare inlägg angående förarbetet med den sociala PPn. Idag har vi tittat på film, Ugglan och kompisproblemet om att säga förlåt på riktigt, och utifrån den fick vi visdomsord till oss. ”Att säga förlåt på riktigt, det är faktiskt jätteviktigt. ” Vi pratar i klassen kring detta och om målen som vi ska jobba mot. Vi diskuterar kring hur man ska göra om något händer på skolgården som man inte tycker är ok. Barnen får ett eget ”uggle-problem” att lösa. Grundtrygghet och självkänsla Hur stärker vi små och stora barn i deras grundtrygghet och självkänsla? Ifall vi vill att våra barn ska utvecklas till starka individer måste vi vara trygga förebilder. Tillåta känslor som sorg och ilska. Hålla på gränser och kunna förklara varför. Och så - sluta förmedla till våra barn att livet består av en enda räcka av "måsten". Det här är en lång artikel med övningar och tips. Jana Söderberg är samtalsterapeut i psykosyntes och författare till boken "Våga vara". Jana Söderberg menar att självkänsla, det är något som finns naturligt hos det lilla barnet. Självkänslan är känslan av att vi duger. Att visa ilska är helt okej Arg, det blir en treåring som får besked om att det är läggdags just när han eller hon har som roligast. - Ilska är en viktig känsla för barn. I sitt arbete har Jana Söderberg mött tonårsflickor som skadar och skär sig själva eller lider av ätstörningar. - De här tjejerna har inte alltid lärt sig hantera känslor som ilska och sorg över huvud taget. Tips och övningar:

Regler i klassrummet knutna till lärande och utveckling... ...istället för "ording och reda" - regler knutna till vett, etikett och uppförande.. Malin Ugglan och kompisproblemet: Säga förlåt på riktigt En snickare har haft sönder sin bästa kompis bord. Vad ska hon göra? För att hitta en lösning på det svåra kompisproblemet går hon till världens klokaste uggla för att be om råd. Men ugglans förslag att inte göra någonting eller att säga förlåt utan att mena det visar sig vara dåliga, för att inte säga värdelösa. För att hitta svaret på problemet måste snickaren tänka efter och själv finna lösningen. Här kan du skapa egna klipp ur programmet Hjälp Stäng 1. Se en film om hur man skapar klipp. DelaKopiera länken genom att trycka ctrl+C på PC eller cmd+C på Mac.

Date Date Likabehandling när barnen är så olika – hur gör vi då? Vi skapar en tillgänglig skola. För alla barn. DATE är ett lärmaterial för alla elever och alla ämnen. Kreativa och lustfyllda lektioner hjälper elever och lärare att tillsammans utforska sin läromiljö, ta ställning – och agera. Fungerar vår skola för alla elever? Format: Spiralbunden bok i A4-formatSidantal: 164Lämplig målgrupp: Lärmaterial som är anpassat alla elever och alla ämnen i årskurs 4–9 Materialet är en del av paketet ”Tillgänglighet får skolan att funka”. SE FILMEN: Mobbningsfilmen som gör succé på Youtube NyheterPublicerad 21:30, 27 aug 2015 I våras skrev Vallentuna Nyheter om en filminspelning på Bällstabergsskolan. Nu har filmen släppts – och blivit en succé. – Det är häftigt att vibidragit till att det pratas så mycket mobbning. När han var hos TV 4 fick han omdömet ”för djävla bra” och ”en stark film” av tv-journalisterna. Vallentuna Nyheter kan inte annat än hålla med – det är en hemskt tragisk och samtidigt upplyftande film. – Jag är väldigt nöjd med filmen, med helheten, talet och texten tillsammans med bild och musik. Eleverna tagna Han har fått in hundratals kommentarer. Just nu mobbas 60 000 barn enligt organisationen Friends. – Därför känns det viktigt att filmen når ut. Filmen är ett ideellt projekt. – Jag är inte intresserad av pengar för filmen, jag vill bara att folk ska sluta mobba.

Related: