background preloader

Utbilda dig själv - lärare

Utbilda dig själv - lärare
Stärk din egen och hela arbetslagets medie- och informationskunnighet! Den digitala utbildningen ger dig möjlighet att diskutera och reflektera kring det nya medielandskapet och hur det påverkar oss. När medieutvecklingen går snabbt är det viktigt att hela arbetslaget diskuterar och reflekterar tillsammans, så att alla känner att de är medvetna om och kan hantera de situationer som kan uppstå. Hur ställer sig du och dina kollegor till det faktum att eleverna befinner sig i en allt mer digitaliserad tillvaro? Hur hanterar ni hot och kränkningar på nätet? Är sociala medier bra för demokratin? Kopplat till utbildningen finns också elevmaterial och fördjupande lärarmaterial med lektionsövningar. Den digitala utbildningen för lärare innehåller följande: Introduktion till MIK Relationer Vinklade budskap Skolan Demokratin

http://mik.statensmedierad.se/utbildning/larare

Related:  IT tipskursermadeleinehedenbergh

Nya perspektiv med surfplattor i undervisningen Många skolor och kommuner satsar på varsin dator till elever och lärare. För det mesta rör det sig om bärbara datorer, men några satsar helt eller delvis på surfplattor, exempelvis ipads. Forskningsprojektet Unos uno visade i sin slutrapport att en-till-en handlar om långsiktig utveckling som kräver förändring av arbetsprocesser, arbetsorganisation och arbetsvillkor i skolan för att lyckas. Satsningen ska alltså inte ses som ett teknikprojekt inom ramen för den befintliga verksamheten, utan som en katalysator för utvecklingen av det pedagogiska arbetet. I slutet av augusti presenterades utvärderingar från två pågående projekt med varsin surfplatta, ett i småländska Gislaved och ett i danska Odder. I båda projekten vänder man sig till grundskolan, från förskoleklass till och med nian, och de omfattar samtliga kommunala skolor.

Skola 2.0 — Medborgarskolan Den digitala utvecklingen går allt snabbare. Spel, sociala media och bildkommunikation upptar en stor del av många ungas och vuxnas tid. Vi följer åsikter, nyheter och intressen via olika digitala media. Att utveckla ett källkritiskt tänkande blir allt viktigare för eleverna. Appar för SFI - Sfipaddan Nio appar för att lära sig svenskaPinned: 23 Feb 2015 Sfichatt: ett nytt och annorlunda lärarrum!Pinned: 15 Feb 2015 Sfipaddan.se behöver din hjälp!Pinned: 6 Oct 2014 Sfipodd: gratis poddradiotjänst för sfi-studerande + intervju med projektledaren Olga Carlberg.Pinned: 14 Sep 2014 I detta inlägg presenterar jag ett urplock av de sfi-bloggar som finns ute på nätet (de flesta har jag hittat i olika Facebook-grupper). Det har blivit populärt att ha en klassblogg för att publicera all möjlig information till sina elever.

Tricks för Twitter – Del 1 inShare0 Du som twittrar och tycker att du inte riktigt lyckas ska i den här artikeln få lära dig några bra tricks för att lyckas bättre. Vi på Binero har kollat upp vad som gäller med några riktiga proffstwittrare och tänkte att vi skulle dela med oss av “hemligheterna” här i vår blogg. Det kan tyckas vara en smal sak att få människor att följa ens hektiska liv på Twitter men det är inte så lätt som det verkar. Videokurs - Berättande bildspel Mikael Björk Fånga din publik Du älskar att fotografera och vill gärna dela med dig av dina bilder till andra. Men dina bildspel väcker inte alltid den entusiasm som du hoppas på. Kronologi och högvis med bilder staplade på varandra skapar inte de bästa förutsättningarna för att din berättelse ska nå fram.

Nio appar för att lära sig svenska Nio appar för att lära sig svenskaPinned: 23 Feb 2015 Sfichatt: ett nytt och annorlunda lärarrum!Pinned: 15 Feb 2015 Sfipaddan.se behöver din hjälp!Pinned: 6 Oct 2014 Sfipodd: gratis poddradiotjänst för sfi-studerande + intervju med projektledaren Olga Carlberg.Pinned: 14 Sep 2014 I detta inlägg presenterar jag ett urplock av de sfi-bloggar som finns ute på nätet (de flesta har jag hittat i olika Facebook-grupper). Det har blivit populärt att ha en klassblogg för att publicera all möjlig information till sina elever. Twitter: 5 coola tricks för nybörjare inShare0 En del av er kör säkert på Twitter också (många använder enbart den tjänsten) och för er som är nya på den plattformen så är det inte alltid så enkelt att komma igång med det hela. Även om Twitter utåt sett verkar vara en väldigt enkel tjänst där man i princip bara lägger upp korta meddelanden så finns det ändå ett och annat som kan vara bra för en nybörjare att känna till. Enkelt behöver ju inte betyda funktionsfattigt, eller hur? Även en Volkswagen har rattar och knappar att vrida och trycka på och så är det också med Twitter. Du kommer snabbt igång med tjänsten när du väl har börjat men tricksen som de gamla rävarna använder sig av tar tid att lära sig.

Utvärdering av iPads i Gislaved Jag har haft i uppdrag att under våren utvärdera en ambitiös satsning på lärplattor (iPads) i grundskolan. Uppdraget gällde: Vilka effekter man kan se i undervisningen med införandet av lärplattorna? - Har nya arbetssätt införts? Är lärplattorna till stöd för att utveckla lärandet? Försteläraren - en utskälld reform - Sara Bruun Nyss hemkommen från semester tar jag del av debatten i social medier om försteläraren. Jag förvånas och upprörs över att lärare debatterar varandras arbetsuppgifter på en så otroligt låg nivå. Regelrätta personangrepp syns här och där och uttryck som “fjäskerilärartjänst” används. Många lärare som av olika anledningar inte är förstelärare benämner sig själva som: andrelärare, sämrelärare och sistelärare.

Twitter – fem heta sommartips inShare0 Att använda Twitter har blivit allt vanligare i Sverige och vid sidan av Facebook så är det Twitter som gäller. Många kända svenskar använder till exempel enbart Twitter när de ska nå ut med sina budskap.

Related: