background preloader

Lexin

Lexin
Välkommen till Lexin på nätet! Här hittar du lexikon på femton minoritetsspråk, men även bildmaterial och kortare videofilmer. Lexikon i bokform finns på följande språk och kan beställas här: Albanska, arabiska, bosniska, finska, grekiska, kroatiska, makedoniska, nordkurdiska, persiska, romska (arli), rumänska, serbiska, somaliska, spanska, svenska, sydkurdiska, tigrinska, turkiska, turabdinska och vietnamesiska. Svenska Lexin finns nu i en helt ny version. Det är den mest omfattande revideringen som gjorts sedan första versionen kom 1984. Lexin på nätet är ett samarbete mellan Institutet för språk och folkminnen, och Kungliga Tekniska högskolan.

http://lexin.nada.kth.se/lexin/

Related:  espanolconrosa

del 4: Ordmoln – JL Skolutveckling Ordmoln är ett verktyg som kan användas till olika saker. De kan hjälpa till att analysera en text t ex genom att synliggöra vilka ord som är vanligast förekommande i texten. Den informationen kan sedan hjälpa eleverna att utveckla sitt skrivande. Användbara gratis ipad-appar för SFI Nio appar för att lära sig svenskaPinned: 23 Feb 2015 Sfichatt: ett nytt och annorlunda lärarrum!Pinned: 15 Feb 2015 Sfipaddan.se behöver din hjälp!Pinned: 6 Oct 2014 Sfipodd: gratis poddradiotjänst för sfi-studerande + intervju med projektledaren Olga Carlberg.Pinned: 14 Sep 2014 I detta inlägg presenterar jag ett urplock av de sfi-bloggar som finns ute på nätet (de flesta har jag hittat i olika Facebook-grupper). Det har blivit populärt att ha en klassblogg för att publicera all möjlig information till sina elever.

Appar för språkutveckling med nyanlända Hülya Här kommer några exempel på appar som vi använder med nyanlända elever i deras språkutveckling! För fler tips på appar kan du se mina boards på Pinterest, dessa uppdaterar jag kontinuerligt: Se boards som börjar på Appar. U-talk Classic svenska I appen kan man lyssna på grundläggande ord och fraser på svenska som är visualiserade med bilder. Appen innehåller interaktiva övningar inom olika kategorier och övningarna har olika svårighetsgrader. Appen ger feedback och synliggör även lärprocessen med poängsystem på en linje.

Lexin - Svensk Lexikon Ordbok - Apps on Google Play Det är lätt att lära sig svenska! Här hittar du lexikon på tjugo minoritetsspråk:Albanska – Gjuha ShqipeAmhariska – አማርኛArabiska – العربية, Al-ʿarabīyahAzerbajdzjanska – AzərbaycancaBosniska – BosanskiEngelska – EnglishFinska – SuomiGrekiska – ΕλληνικάKroatiska – HhvatskiNordkurdiska – كوردی (Kurdî)Pashto – پښتوPersiska – فارسی FarsiRyska – Русский языкSerbiska – Српски, SrpskiSomaliska – af SoomaaliSpanska – EspañolSvenskaSydkurdiska – كوردی (Kurdî)Tigrinska – ትግርኛ, TigriññāTurkiska – Türkçe Vad innehåller lexikonen? Förutom själva uppslagsordet innehåller lexikonen information om uttal, ordböjning, ordklass och översättning.

Vad har Adriana gjort en vecka i Madrid? – adriana sturesson Att kunna ta in realia i klassrummet för språkundervisningen har varit ett stort intresse för mig de senaste åren. Nyligen hade jag möjlighet att lyssna på Professorn Ingmar Söhrman. Han föreläste om varför eleverna hoppar av från moderna språk och vad lärarna kan göra åt det. Sista uppgiften i Svenska 3 - Robin Smith Snart är det slut, läsåret alltså. Och jag undrar vad jag egentligen skickat med mina elever, vad de fått med sig från kursen mer än ett betyg. Har jag verkligen bidragit till att göra dem till läsande och reflekterande individer? Filmer om Kroppen Leon kommer till Doktor Karin, där han får plocka isär ett plasthjärta för att få se hur det fungerar. Vi får också reda på hur man gör för att mäta att hjärtat mår bra. Doktor Karin berättar vad huden egentligen är bra för och vad som händer när det går hål på den. Doktor Karin berättar att när man hickar har den stora muskeln i bröstkorgen hakat upp sig. Hon visar även några tricks som kan hjälpa muskeln i bröstkorgen att slappna av.

Libers språklåda i tyska Grammatikor och övningsböcker Tyska Grundskola år 6-9 Grundskola Liber Libers språklåda i tyska: Spel och lekarLibers språklåda i tyska: Spel och lekar är ett kopieringsunderlag som på ett lekfullt, inspirerande och givande sätt ger eleverna varierade möjligheter att jobba med det tyska språket och utveckla sina kunskaper eller testa dem praktiskt. Här får de träna på att uttrycka sig muntligt på flera olika sätt: genom rollspel, situationsutmaningar, kommunikationsspel och lekar. De tränar olika grammatiska svårigheter, använder kommunikativa strategier och utökar sin vokabulär.

Sanoma Utbildning : Skrivhjulet, Läshjulet och Grundhjulet Se inspelat webbinarium om Grundhjulet I det här inspelade webbinariet får du en överskådlig introduktion till Kristina Askers nya bok Grundhjulet för grundläggande svenska som andraspråk. Läs mer

www.provivus.se tipsbanken page.php pid=1 Tipsbanken är en ny portal för pedagogisk personal i skolan som samlar tips, råd och idéer för att förenkla och förbättra samarbetet i vardagen mellan pedagogen och elever med och i olika typer av svårigheter. Tips och idéer kommer från pedagoger som delat med sig under våra VIS-kurser (Verksamt i skolan). Du kan läsa alla tips genom att välja det område som du är intresserad av i menyn till höger. Kommer du på nya saker som du vill tipsa om finns möjlighet att göra detta. Materiales Vuelve la sección: ¡Hora de hablar! Esta semana practicaremos la parte oral con el tema: el medio ambiente para un nivel B1. ¿Os animáis? Sigue leyendo “¡Hora de hablar!” Esta semana os traemos nuestra “Caja Salvavidas” de conectores del discurso para hablar y escribir en clase de español. ¡Es adaptable a todos los niveles!

BROSCHYRER – Gilla Din Ekonomi Här finns fem broschyrer som är en del av nätverkets utbildningsmaterial. Informationen är oberoende och framtagen av nätverket. Broschyrerna och handboken finns även att läsa i nätverkets kostnadsfria app. För dig som ordnar studiecirklar eller andra kurstillfällen inom Gilla Din Ekonomi, finns det tryckta exemplar att kostnadsfritt beställa nedan. Svenska som andra språk - Verb Grundnivå Lexin Animationsteman (Skolverket, Tema Modersmål) Vardagliga verb indelade i 15 teman. De studernade kan slå upp verbet, se hur det är skrivet, höra hur det låter och se en animation. De första verben (pdf, också som doc) & Verbböjning 1 (pdf, också som doc) Förteckning över verb (med bild) samt verbövning . Våra vanligaste verb (pdf, också som doc) Lista på över 70 av våra vanligaste verb i alfabetisk ordning och grupperade

Related: