background preloader

Matematik

Matematik
Med James Nottinghams tankar från boken Utmanande undervisningen snurrande i huvudet började jag detta läsår med ny tjänst, ny skola och ny kommun. Som jag skrivit tidigare så har jag ju jobbat mycket med matriser i åk 1-3 och hade också funderingar hur jag skulle fortsätta det jobbet i åk 4 som jag undervisar i nu. Nu har halva höstterminen gått och var har jag landat? Vi har ju Lgr 11 med alla förmågor, det centrala innehållet och kunskapskraven. En självklar del blev att utgå från Kunskapsväggen som jag gjorde för några år sedan. För att synliggöra vad det är vi jobbar med just nu har jag valt ut de förmågor och det centrala innehållet från kunskapsväggen och lagt på bloggen jag har med mina elever – kunskapsgänget.se Det rödmarkerade i molnen är det centrala innehållet vi jobbar med just i detta område. För att synliggöra varje lärandemål mer har jag valt att göra som jag gjorde förra läsåret, nämligen matriser. Mer exempel hittar ni också på elevernas blogg – kunskapsgänget.se Related:  Lärarideér

Ny planeringsmodell testas för fjärilarna @stehagen @antlin | Lära för livet Jag provar ett nytt sätt att planera – för mer överblick och kanske enklare hantering. Vi får se vad jag tycker om det – och kollegorna. Hanna Stehagen – tack för idéen med språkmålen. Och Therese Linnér – tack för hjälpen att strukturera. Som sagt – vi är inte klara än…. Skapligt Enkelt matematiskt Fem förmågor i fokus Enligt läroplanen ska eleverna ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att analysera och argumentera, reflektera och jämföra. I Lgr 11 finns det 71 övergripande mål. Göran Svanelid, universitetslektor och före detta lärarutbildare, ville hjälpa lärare att fokusera på det som är viktigt. När han gick igenom grundskolans kursplaner fann han att de övergripande målen gick att föra samman till fem – the big five. – Det är de här förmågorna som ska utvecklas under lektionstiden och sedan bedömas. SO-läraren Ida Sohlberg blev såld när hon mötte konceptet. – Vi har gått igenom konceptet på föräldramöten, har med det i blanketten som elever och föräldrar skriver inför utvecklingssamtalet och när vi skriver IUP följer de fem förmågorna med som en röd tråd i alla ämnen. Ida Sohlberg inleder varje lektion med att redovisa vilka förmågor de ska arbeta med. – Oftast får jag in åtminstone fyra förmågor. – Jag vet att jag ligger nära både kunskapskraven och kursplanernas centrala innehåll.

Big five Den närmaste tiden tänkte jag dela med mig om några av våra influenser kring kärnfrågan: Hur bygger vi en skola, kultur och miljö där barn känner sig välkomna, sedda och utvecklas till sin fulla potential? Det handlar med andra ord om vårt pedagogiska koncept på konkret nivå. Idag kommer den första delen med fokus på förmågor. Länge har skolans uppdrag kring lärandet fokuserat på att utveckla sakkunskaper. Sakkunskaper tenderar att bli inaktuella med tiden och då måste eleven fortsätta utvecklas och lära sig. Det ena behöver inte heller utesluta det andra och vår tanke är att medvetet utveckla förmågor och tydliggöra dessa för eleverna samtidigt som vi planerar och genomför arbetet så att eleverna lär sig mängder av sakkunskaper. Fem viktiga förmågor, bild från opedagogen.se Många arbetar med begreppet ”The big five” som tar fasta på de fem förmågorna ovan som är vanligast i grundskolans styrdokument (uppdraget från staten). Trevlig helg!

Lärandelekar som tränar taluppfattning : LärandeLek Leken och samtalen stimulerar ditt barns förmåga till taluppfattning Det lilla barnet älskar att ramsräkna men för att hon ska utveckla sina matematiska tankar behöver hon uppmuntran och vägledning. Om barnet ska gå från att ramsräkna till att förstå antal och vilka mängder som räkneorden representerar, så behöver barnet träna på att jämföra olika små mängder. Barnet behöver också själv upptäcka mönster, likheter och skillnader. De lärandelekarna är sorterade i lekar som: Tränar ramsräknaTränar ett till ett principenTränar på matematiska begreppÖvar på att dela upp och fördela en liten mängdTränar taluppfattning av mängden upp till 10Tränar taluppfattning av mängden över 10Förberedande inför tal i bråkform Ramsräkna Hur många? - Ta för god vana att räkna det du ser. Fler lärandelekar kommer… Ett till ett principen Lärandelekar kommer… Matematiska begrepp Dela upp och fördela en liten mängd Sortera och dela upp barnens saker - Här ska ni sortera och dela upp saker mellan två barn. Tal i bråkform

Mattelådan | Lära för livet I Lgr 11 står det i syfte om matematikundervisningen: Undervisningen ska bidra till att eleverna utvecklar kunskaper för att kunna formulera och lösa problem samt reflektera över och värdera valda strategier, metoder, modeller och resultat. I kunskapskraven för årskurs 3 i matematik kan vi läsa: Eleven kan lösa enkla problem i elevnära situationer genom att välja och använda någon strategi med viss anpassning till problemets karaktär. Eleven kan välja och använda i huvudsak fungerande matematiska metoder med viss anpassning till sammanhanget för att göra enkla beräkningar med naturliga tal och lösa enkla rutinuppgifter med tillfredsställande resultat. Hur ska jag kunna arbeta med detta på lågstadiet? Varje grupp ska utvärdera minst 4 olika material. Uppgiften är att använda materialet i lådan till att lösa uppgifterna, beskriva hur gruppen gjort och hitta positiva och negativa aspekter på att använda materialet. Första tillfället var svårt.

Problemlösning Det finns massor av ställen där man kan hitta matteproblem för elever att lösa, så det kan kanske kännas onödigt med ett sådant ställe till, men här samlar jag de problem som jag gillar och som jag tycker fungerar i mina klasser. Vill du använda dem - var så god! Problemen finns i pdf-format. Samma problem finns två gånger per sida. Jag brukar låta eleverna limma in problemen på en sida i sitt räknehäfte och lösa problemet i häftet, därför har jag anpassat problemen till det. De är också i svart-vitt, så att man kan skriva ut och kopiera. Jag ska försöka sortera problemen efter svårighetsgrad, men det är inte helt lätt. Tanken med problemen är att de ska kunna träna på de förmågor som läroplanen anger. Det handlar alltså inte bara om att komma fram till rätt svar, utan att lära sig olika strategier, att träna på att berätta hur man tänkte, att fundera över om svaret är rimligt och att i förlängningen kunna skriva ner sin lösning matematiskt. Talområde 1-20 Talområde 20-100 Talområde >100

Kunskapsformaren Så jobbar Annika med formativ bedömning Så jobbar Annika utifrån de fem formativa nyckelstrategierna – några exempel: 1 Tydliggöra mål och kunskapskrav: Annika delar en bedömningsmatris med varje elev för att synliggöra vad de kan nu och vad nästa steg blir. 2 Skapa aktiviteter som synliggör lärandet: Annika använder sig av öppna frågor och ”exit tickets”. 3 Ge återkoppling som för lärandet framåt: Annika ger återkoppling och konkreta förslag på hur eleven kan utvecklas framåt. 4 Aktivera eleverna som undervisningsresurser för varandra: Tillsammans med en kollega brukar Annika bestämma hur grupper ska sättas samman. 5 Aktivera eleven som ägare av sitt eget lärande: Annika använder sig av checklistor för självbedömning. Du kan läsa mer om hur Annika Sjödahl jobbar på hennes bloggar: www.undervisaengelska.blogg.se www.undervisasvenska.blogg.se Plus och minus med formativ bedömning ”Det underlättar vid betygssättning. ”Det tar mycket tid, speciellt i början.

Guess My Rule Game This function machine game was created to give students practice in saying and writing the rule, given an input/output table. One student has the rule which the other student has to guess. The guesser records an input number in the table. The rule person must apply the rule and tell the output number. Student pairs repeat this until the guesser correctly identifies the rule by saying and writing it. Download three different levels of rules for play: simple addition & subtraction, multiplication or two-step rules. Download directions and cards for the Guess My Rule game.Download a function machine template designed to be inserted into a clear sheet protector and used with dry erase markers for easy game play.Differentiation: This game is easily differentiated by varying the rule cards provided to students. Enrichment: Provide blank cards for students to create their own rules to challenge their peers.

Veckans förmåga Värdegrundande förmåga – Att kunna arbeta tillsammans med andra Värdegrundande förmåga – Att göra sitt bästa vid varje tillfälle Kommunikativ förmåga – Samtala, resonera och diskutera. Procedurförmågan – Veta skillnaden mellan fakta och åsikt. Mattelänkar för elever Sidor Mattelänkar för elever Tips på mattesidor för barn i förskolan. Träna talkamraterna. 100-rutan och tal som Spela domino. Multipli Multiplikation och division Här tränas multiplikation på ett litet annat sätt. Denna sidan kallas också för multi. Di och subtraktion! Startsida Prenumerera på: Inlägg (Atom)

Measure Display Cut Outs - FREE Classroom Display Resource - EYFS, KS1, KS2, scale, tape, capacity, mass, length, measure, measurement A set of 3 cut outs for your measures display. Perfect for your interactive display boards. Make sure you check out all our other measures resources. - FREE primary school teaching resources, including FREE to download classroom display resources for Early Years (EYFS), KS1 and KS2 including stickers, posters, wordmats, signs, roleplay ideas and much much more! - A Sparklebox alternative.

Related: