background preloader

Appar för lärande – Appar för SFI

Appar för lärande – Appar för SFI
Tove Andersson skriver för re:flex i artikelserien Appar för lärande. Här är första artikeln – ”Appar för SFI”. Jag heter Tove Andersson och bloggar på IKTsidan.com. Jag är legitimerad grundskollärare men delar nu min tid mellan att arbeta centralt i min kommun Lysekil med IKT-utveckling och att vara föreläsare och inspiratör om IKT i lärandet.Jag tror på lust, motivation och lärande. Vi ska inte jobba mer, utan smartare. Appar för SFI Vi lever i ett uppkopplat samhälle där allt fler, oavsett ålder, använder digital teknik varje dag. Tack vare hjälp av digital teknik kan idag alla elever oavsett ålder få chans att lära på sina egna villkor och undanröja hinder för språkförbistringar, läs- och skrivproblematik. Men även om tekniken är fantastisk så är det pedagogerna med sina expertkunskaper inom pedagogik och lärande som utför den största magin, inte tekniken. Läs mer om nyckelkompetenserna här. Att prata svenska är inte alltid lätt men kanske lättare än att stava?

SFI-appar öva svenska del1 Jag har fått ett spännande uppdrag att ta fram appar för en grupp SFI-elever, här kommer deras önkselista: Här kommer mina förslag: Textgrabber– ta kort på text och få den uppläst och vid behov även översattWorldictionary– liknande som appen ovanPrizmo– Ta kort på text och få den upplästIntoWords– Ta kort på text och få den uppläst, ordbehandlingsprogram med ordprediktion och talsyntesSkolstil- skrivprogram med ljudande tangentbordBlueFireReader- Läsprogram för att kunna låna e-böcker via E-lib med hjälp av ditt lokala bibliotekskortTyda- Engelsk-svensk-engelsk Ordbok med synonymer. Ordlistan innehåller dessutom ett stort antal beskrivningar av orden och exempel på hur de används. Relaterat På resande fot utan att kunna språket som talas, nyttig erfarenhet Jag och min familj var nyss på en resa i ett land där det talades ett språk som ingen av oss förstår. I "Allmänt" SVA-appar för yngre och äldre elever Jag fick en fråga om appar för SFI som fick min hjärna (och hjärta) att gå igång.

20 appar för åk4-9, öva engelska En fråga som jag ofta stöter på är appar för äldre elever. Det finns många bra pedagogiska appar till yngre elever som också skulle kunna användas till de äldre eleverna om det inte vore för den naiva layouten och hejaropen med småbarnsröster… Superbraaaa!!! För att fånga de äldre eleverna behövs en helt annan layout för att de ska tycka att det är ok, även innehållet måste spegla de äldre elevernas intressen och vardag. Jag har nu dammsugit AppStore och hittat 20 appar som jag tycker skulle kunna fungera för de lite äldre eleverna från åk4-9. Här kommer de rakt upp och ner utan någon favoritordning. 1. Relaterat SVA-appar för yngre och äldre elever Jag fick en fråga om appar för SFI som fick min hjärna (och hjärta) att gå igång. I "Allmänt" SFI-appar öva svenska del1 iktsidan tipsar om12 appar för att öva engelska Mina favorit-appar just nu för att öva engelska.

Skärminspelingar - Skapa en skärminspelning på din iPad Det finns flera appar som du kan använda för att skapa skärminspelningar på din iPad. Principen är densamma som när du spelar in från din dator, dvs apparna spelar in det som sker på iPadens skärm och din röst. Men i de appar som vi föreslår här kan du inte spela in vad som sker utanför själva appen, dvs det program som du spelar in i. När du är klar med din inspelning kommer du att kunna publicera din inspelning. beroende på appen som du hasr valt får du antingen en länk som du sedan kan dela med andra eller bädda in filmen på en kursplattform eller webbsida, eller så kan du få andra valmöjligheter också, som att ladda upp på Youtube, eposta filmen till dig själv eller andra, ladda upp på dropbox etc. Här är två exempel på gratis/billiga och användarvänliga appar som du kan använda för att skapa skärminspelningar på din iPad. Screenchomp Explaineverything

The 70 Best Apps For Teachers And Students Ready for school? Let’s examine some of the featured apps that you should be using this year. From time-saving tools to reading helpers, there are apps that do just about anything. Rather than have you sort through the endless parade of app icons, we’ve done the hard part for you. If you’re looking for some useful tools for the classroom, these apps are for you. Most are available for both iOS and Android operating systems, so don’t sweat that part. However, most of these apps are free so they’re at least worth downloading and trying. A Visual Cheat Sheet To All The Apps A compilation of apps in the iTunes Store. Some of the Best Apps We’re Using Productivity Apps Clear ($0.99)Flipboard (Free)WolframAlpha (Free)Dropbox (Freemium)Edmodo (Free) Start Reading Writers’ Corner Math Madness Make Science Fun History & Geography Art & Creativity These are just a few of the selected apps that we like in each category.

Våra appar i åk1 Dessa appar finns nu på våra iPads. En del av dem har vi jobbat med, ända sedan F-klassen. En del är nya som vi ska komma igång att arbeta med, ett par åt gången. På klassens iPads finns appar för allas behov, därför kan det tyckas att det är många. Nio appar för att träna stavning, uttal och ordinlärning Nio appar för att lära sig svenskaPinned: 23 Feb 2015 Sfichatt: ett nytt och annorlunda lärarrum!Pinned: 15 Feb 2015 Sfipaddan.se behöver din hjälp!Pinned: 6 Oct 2014 Sfipodd: gratis poddradiotjänst för sfi-studerande + intervju med projektledaren Olga Carlberg.Pinned: 14 Sep 2014 I detta inlägg presenterar jag ett urplock av de sfi-bloggar som finns ute på nätet (de flesta har jag hittat i olika Facebook-grupper).

Nya Apps - iPhone/iPad - Svenska Apps Natur- och kulturguide Välkommen till det gröna! Denna Natur och kulturguide berättar om några av Örebros finaste platser. Du kan lyssna på berättelsen om hur en soptipp förvandlades till ett naturreservat. Se teckenspråksfilmer om personer som bott här förut. Titta på bilder från förr samt bilder av fåglar och blommor samt mycket mer. Läs mer... Nobeli Nobeli Business Support levererar kompletta telefonilösningar såväl för fast som mobil telefoni. Läs mer... Läsakrobaten Med Läsakrobaten lär du dig läsa på ett pedagogiskt och kul sätt. Appen är byggd på dagens pedagogik inom läsinlärning. Läs mer... Bil AB Anders Hedström Med Bil AB Anders Hedströms app är det enkelt att se utbudet av bilar i bilhallen. Läs mer... The Leprechaun Pub The Leprechaun Pub är en Irländsk Pub i Karlstad. Läs mer... Boxholmshus Teknisk förvaltning Verktyg för en kostnadseffektiv skötsel av fastighetsbeståndet. Appen hanterar arbetsorder, besiktningar, mätaravläsningar, rondering och kontroller.... Läs mer... Wallys Place

APPS For more apps connected to English, please visit Skolappar and Kunskapsplattan! Here is a compilation of 25 iPad Apps for Learning Spelling Scroll down for more iPad apps! Apps for iPhone (iTunes Store) Google Translate - translate words and phrases between more than 50 languages using Google Translate for iOS. New Oxford American Dictionary - With more than 350,000 words, phrases, and senses, and hundreds of explanatory notes, this dictionary provides the most comprehensive and accurate coverage of American English available. Wordbook English Dictionary & Thesaurus - professionally recorded pronunciation for every single entry, word origin information, built-in spell checker with pop-up spelling suggestions, user’s bookmark and note management, unmatched sounds-like and wild card search and a powerful word puzzle solver. Norstedt’s English Dictionary Pro with 276.000 words and phrases. Norstedt’s English Dictionary Pocket version. 32.000 words and phrases. Norstedt’s English Quiz.

Appar för studenter med till exempel adhd som behöver hjälp med koncentrationen 1. Simplynoise: Generar så kallat vitt brus, ett ljud som liknar det som en tv gör när den står på under “myrornas krig”. Forskning visar att för många hjälper den här typen av ljud till att öka koncentrationsförmågan. Använd Simplynoise tillsammans med hörlurar för att stänga ute andra ljud i din omgivning. Pröva att göra en uppgift som kräver koncentration. 2. 3. 4. 5. Här är tre exempel på appar från träningsprogrammet. 6. 7.

Inkludering utan att specialanpassa för enskilda elever: Minska mängden intryck, öka strukturen och minska stressen i klassrummet.Liten insats, stor skillnad Diskussionen poppar upp hela tiden, om hur vi tidigt ska hitta eleverna i behov av särskilt stöd. Det är en fin tanke, men kanske en tankevurpa. Tidiga insatser. Struktur, förutsägbarhet och ”less is more” är ett bra sätt att göra livet hanterbart för många barn och unga, inklusive de med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, på köpet får alla som är lite omogna, okoncentrerade eller oroliga det mycket enklare och alla barn drar nytta av det. Ordning och reda - I klassrummet kan vi lägga undan det som inte måste vara framme. Tydlig, aktuell och relevant information - Lappar behövs inte bara på skåp och hyllor. Inte bara muntligt en gång - Det finns roliga små manicker man kan läsa in ett meddelande på, sen bara trycka på den, så läser den upp det t.ex dagens rastkompis, dagens mat, kom ihåg till i morgon. Återkommande struktur - På whiteboarden är det bra om man har en återkommande struktur. Tydliga instruktioner - Varför ska den här uppgiften göras. Lugn - Tänk på inredningen.

Tillägget AppWriter: Utmärkt talsyntes till Google Chrome Det är många skolor som köper in Chromebooks till sina elever. Detta är en billig dator som bygger på att eleverna jobbar i det s.k. "molnet". Det finns massor med fördelar av att jobba på detta sätt. I stället för att installera program på Chromebooken så jobbar man med appar och tillägg (s.k. extensions) som laddas ner från Chrome Web Store. AppWriter CloudAppWriter är ett tillägg som innehåller den nya talsyntesrösten Astrid från Ivona. IKT i skolan, del 19: Hitta appar till iPad som du kan använda i undervisningen Många skolor satsar på att köpa in iPads till eleverna. I Sollentuna kallar vi dem för lärplattor, dels för att markera att de ska användas till inlärning i skolan och dels för att inte förknippa verktygen vi använder med ett visst märke. En lärplatta har ett antal appar förinstallerade när man köper den, men man behöver hitta och installera andra bra appar. 1. 2. Nedan kommer jag att länka till ett antal resurser på nätet där man kan hitta bra tips på appar! Resurser på svenska: Skolappar www.skolappar.nu/ En svensk sida som testar olika appar och som beskriver hur man kan använda appen samt vilka kopplingar till LGR-11 som finns. Pappas appar www.pappasappar.se En liknande tjänst som skolappar, men som riktar sig till förskolan och föräldrar. Pedagogstockholm har publicerat en pdf från Stockholms skoldatatek för appar i arbetet med barn i behov av extra stöd. Facebookgrupper iPads i förskolan och skolan www.facebook.com/groups/paddagogik/ Facebooksida Appar för skolan

Meraki - Cloud Managed Networks that Simply Work Centralized Cloud Management The Meraki dashboard enables secure monitoring and management of all of your mobile devices from anywhere in the world. Network Settings Deployment Define and deploy network settings such as wireless connectivity, security, and remote VPN access to all your managed devices at once. Device Location Find lost or stolen devices with integrated real-time location data via GPS, WiFi, or IP address. App Deployment Easy deployment and maintenance of free, paid, or Enterprise mobile apps. Remote Troubleshooting Automatically monitor devices 24×7 via the cloud. Device & Data Restrictions Protect devices and their data, control their usage with fine-grained policies, and restrict access to features such as the app store, gaming, and content. Rapid Provisioning Download the app from the Apple or Google App Stores to enroll a device, or streamline adoption by using Systems Manager Sentry to ensure mobile devices are enrolled in MDM before joining your wireless network.

Nyskapande skolteknik hindras av PUL - Lin Education Enligt internationella mätningar tillgodogör sig inte svenska elever kunskaper i samma takt som elever i andra länder – om nu mätandet av kunskaper ens är möjligt. Samtidigt pågår en kunskapsrevolution i det övriga samhället. Information som förr tog dagar eller veckor att hitta, är i dag sekunder bort. Vi jobbar i virtuella team på nätet och utbyter idéer och kunskap på ett sätt som ingen tidigare kunde drömma om. Överallt sker denna fantastiska utveckling, utom i skolan – ironiskt nog. En viktig anledning till att skolorna nu halkar efter är den föråldrade personuppgiftslagen, PUL. Molntjänster olagliga Lagen säger exempelvis att kunden (läs skolan) måste kunna ha full kontroll över var all information lagras. Samtidigt har en hel värld av banbrytande interaktiva verktyg i molnet utvecklats för undervisning, som också börjat ta sig in i de svenska skolorna. Datainspektionens ord gäller Men i dag är det alltså osäkert om man har rätt att bedriva den här typen av undervisning.

Related: