background preloader

Val i Sverige

Val i Sverige

http://allavaljare.se/valet-i-sverige/val-i-sverige/

Dags att välja politisk camping Om du läser den här texten så är du förmodligen intresserad av nyheter. Och politik. En stark och tydlig trend i amerikansk nyhetsförmedling är det som kallas ”explainer journalism”. New York Times The Upshot gör det. Dröm om demokrati: Att rösta Hur går ett val till i Sverige och i vilka val kan medborgarna rösta? Vi går igenom vilka beslut som fattas i riksdagen, kommunerna och landstingen samt i EU. Begreppet representativ demokrati förklaras och vi åskådliggör hur platserna i riksdagen fördelas efter valresultatet. Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) berättar om hur en regering bildas och vad den ansvarar för och statsvetaren Jenny Madestam berättar om hur viktigt det är att rösta. EU-minister Birgitta Ohlsson (FP) pratar om vikten av att samarbeta i Europa och Hanif Bali (M), Roza Güclu Hedin (S), Maria Ferm (MP) som alla sitter i riksdagen berättar om hur deras arbete går till och varför de valt att engagera sig politiskt.

Demokrati I Sverige finns rättigheterna angivna i vår grundlag. Där står det att all offentlig makt utgår från folket och att riksdagen är folkets främsta företrädare. Riksdagen är på så sätt en mycket viktig del i den svenska demokratin. Politiska Partier Lärarhandledning Rixdax Rixdax är utformat som ett virtuellt brädspel med frågor om riksdagens arbete och om de olika delarna i beslutsprocessen. Under spelets gång ställs spelaren inför händelser och dilemman som inte kan påverkas. Den som spelar är en ledamot som färdas genom riksdagens beslutsprocess från början till slut. Spelet tar ungefär 20 minuter från början till slut. Syfte Rixdax riktar sig främst till elever i årskurs 7-9 och gymnasieskolan.

Rixdax - Ett lärspel - 2005 / Sveriges Riksdag / Tidigare projekt / Kunder - Paregos Rixdax är ett spel som ger dig inblick i riksdagens arbete. Du är ledamot i riksdagen och kommer att gå igenom riksdagens beslutsprocess från början till slut. Spelet är utformat som ett digitalt brädspel och består av fem steg med koppling till beslutsprocessen. Våren 2005 lanserade Sveriges Riksdag lärospelet Rixdax. Det är fortfarande populärt och används i undervisningssyfte runtom i landets högstadieskolor. Taggar: Lärspel , Flash , Illustration , Pedagogik , Spel , Ljud

Related: