background preloader

Podguide

Podguide
Börja med en idé - hitta ert format! När ni ska göra er helt unika podcast behöver ni inte bara tänka igenom ämnet och lyssnarna. Ni behöver också fundera lite på vilka ni själva är. Fila på ämnet Vad ska podcasten handla om? Ringa in era lyssnare Vem ska lyssna på podcasten? Hitta er unika ingång Vad är unikt med er podcast? Tänk på tonen Vilken ton och vilket anslag vill ni att podcasten ska ha? Spika formen och fixa tekniken! Formen ska spikas och inspelningen ska förberedas. Podcastens byggstenar Bestäm hur podcasten ska vara uppbyggd och strukturerad.Vill ni till exempel ha en särskild inledning, olika teman och vissa återkommande inslag? Fördela roller och ansvar Om ni är flera som gör podcasten – vem ska göra vad? Manus eller bara stolpar? En del vill ha ett färdigskrivet talmanus, andra väljer att bara sätta upp stolpar som de improviserar kring. Rätt teknisk utrustning Det finns många olika inspelningsprogram att ladda ner. Spela in och lägg ut! Testkör en vända Tystnad – tagning!

Så startar du en podcast! - Stockholms Skrivbyrå Podcast, poddsändning, poddradio eller rätt och slätt podd –en digital ljudfil du kan prenumerera på. Innehållsmässigt har podden många likheter med bloggen. Båda är egna kanaler där personliga reflektioner, omvärldsbevakning och dialog med företagets målgrupp och intressenter kan samsas. Går du i poddtankar eller är du kanske redan i startgroparna? 1. Att sätta strategi för en podcast skiljer sig egentligen inte från det strategiarbete du gör för blogg eller sociala medier. 3. Hur ska podden vara uppbyggd? 4. Prata om det du kan bäst. Genom podden får du möjlighet att vara personlig och ge din verksamhet en röst. 5. På samma sätt som läsning vässar dina skrivfärdigheter blir din podcast med största sannolikhet bättre om du prenumererar på några poddar själv. 6. Tröskeln för att dra igång en podcast är snäppet högre än att dra igång en blogg. 7. När du har en färdigredigerad podcast är det dags för det där nervpirrande momentet. 8. 9. Vill du starta en podcast?

Hur man skapar ett ordmoln? Nio appar för att lära sig svenskaPinned: 23 Feb 2015 Sfichatt: ett nytt och annorlunda lärarrum!Pinned: 15 Feb 2015 Sfipaddan.se behöver din hjälp!Pinned: 6 Oct 2014 Sfipodd: gratis poddradiotjänst för sfi-studerande + intervju med projektledaren Olga Carlberg.Pinned: 14 Sep 2014 I detta inlägg presenterar jag ett urplock av de sfi-bloggar som finns ute på nätet (de flesta har jag hittat i olika Facebook-grupper). Starta podd: Hur gör man? VIVA Media Digital marknadsföring Det här är första delen i en tredelad serie där vi kommer gå igenom podcasts. I detta första inlägg kommer vi ta upp några punkter om vad man behöver tänka på när man startar upp en podd. Del två kommer handla om för- och nackdelar med podcast vs. videoblogg och i sista delen ger vi tips på hur man ska tänka kring poddens content. I ett tidigare blogginlägg pratade vi om varför det kan vara värt att fundera på att starta en podd och även när det kanske inte är läge att dra igång en. Men vad händer när ni väl bestämt er för att köra? Väldigt grundläggande behöver ni göra podden, ha någonstans att ladda upp den (på engelska: somewhere to host it) den och skapa ett RSS-flöde för att distribuera podden. Vad behövs för att göra podcastavsnitten? Ett tyst rum Tänk på ljudbilden runt omkring er. Mikrofon Detta är förstås ett stort område som kan innebära investeringar om man vill satsa på att få till kvalitén MEN man måste inte börja så. Recorder Lycka till med poddandet!

Wikipediapedagogens viktiga kunskaper Elever har alltid producerat som en del av sitt skolarbete, men det är något signifikant med att elever nu med sitt skolarbete kan vara kunskapsproducenter i det offentliga medielandskapet, genom att bidra till Wikipedia. Det finns en ömsesidighet i utbytet mellan skolans undervisning å ena sidan och Wikipedia å andra sidan. Elevers ansträngningar resulterar i tillgänglig kunskap för den stora allmänheten, samtidigt som skolarbetet genererar innehåll av god kvalitet som stärker Wikipediagmenskapens arbete. Det råder ingen tvekan om att läraren spelar en avgörande roll för det här framgångsrika samarbetet där skolan bidrar till fri kunskap. Gymnasieskolans läroplan visar tydligt att skolan har ett uppdrag som syftar till att unga människor framgångsrikt ska kunna navigera verkligheten: ”Eleverna ska också kunna orientera sig i en komplex verklighet med stort informationsflöde och snabb förändringstakt. Vi i Wikimedia Sverige jobbar därför för att underlätta den här processen.

Så startar du en egen podcast Kanske känner du igen scenariot: Du och dina polare har druckit några öl och känner att ni har ett riktigt skönt snack. En av er utbrister: ”Fan hörni, vi borde starta en podd!” Grymt, då har ni uppnått steg ett, men det krävs några fler parametrar för att er konversation ska nå främlingars öron. I den här handfasta steg för steg-guiden berättar Flora Wiström och Frida Vega Salomonsson, personerna bakom podcasten Flora & Frida, hur du skapar en podcast – och ännu bättre, når tusentals lyssnare. Vad är det som gör din podcast speciell, och vilken är målgruppen? Vi planerar våra avsnitt i förväg. Man orkar inte höra brusigt ljud så nära trumhinnan. ►Här kan du lyssna på Flora & Fridas podcast Enkla redigeringsprogram är Audacity och Garageband. Många poddar har en musikjingel för att skapa identitet. För att din podd ska kunna synas i iTunes podcastbibliotek så behöver filerna laddas upp på en hostingsajt, exempelvis Libsyn, SoundCloud eller PodBean. Handlar din podcast om odling?

Kahoot! Idag tänkte jag ge ett konkret tips på ett roligt och användbart verktyg i undervisningen, nämligen Kahoot. Har du aldrig spelat Kahoot så kan man bäst förklara det genom att säga att det är en interaktiv frågesport, där du som lärare skapar frågor och svarsalternativ och där sedan eleverna kopplar upp sig mot spelet och spelar tillsammans. Kahoot kan t.ex användas för att kolla av vilken förförståelse eleverna har inför ett arbetsområde, det kan användas för att se om eleverna förstått flippen, genomgången eller texten de läst. Som lärare skapar du först ett konto. När du skapat ett konto så väljer du vad det är du vill göra. Sen är det bara att sätta igång att skapa frågor. Sedan går du vidare genom att klicka på Add question och lägger till så många frågor du vill ha. jag tycker att tio frågor är rätt lagom att ha i frågetävlingen. När du känner att du är klar, klickar du på ”save and continue”. Under tiden går eleverna in på adressen kahoot.it. Test av kunskap – under tidspress :)

Så gör du en podcast på nollbudget - Internetworld Innehållet i denna artikel: 1. Så spelar du in en podcast 2. Så jobbar Karin och Sara med sin podcast Det viktigaste att komma ihåg när du gör en podcast är att även om vi numera kan göra fantastiska saker för att fixa dåliga bilder till och med i gratisprogram så är ljud mycket svårare att rädda, särskilt för lekmän. Du kan trycka på någon knapp för att fixa brus, men då betalar du ofta med burkigt ljud i stället, och så vidare. Läs också: "Poddar är fortfarande på stenåldern när det gäller mätverktyg" Till en början kan du till exempel se till att rummet ni sitter i har gardiner, mattor eller draperier som dämpar ljudet en aning. Andra, enkla åtgärder du kan prova är att ställa mikrofonstativet på ett mjukt underlag, eller helt enkelt be dem som medverkar i din podcast att inte bära smycken som kan rassla och orsaka andra oönskade missljud. Så väljer du rätt mikrofon Det här är den punkt där du eventuellt ändå kan behöva göra en liten investering. Redigering av ditt inspelade material

Orka plugga, studieteknik Upload Malin Frykman Loading... Working... ► Play all Orka plugga, studieteknik Malin Frykman49 videos25,879 viewsLast updated on May 11, 2016 Play all Sign in to YouTube Sign in History Sign in to add this to Watch Later Add to Loading playlists... Tack För Kaffet Podcast Tack För Kaffet får mängder med mail om hur man gör en podcast så därför har vi gjort en liten guide till er. Poddare! Du är sugen på att göra podcast alltså? Innan du startar en podcast bör du veta att det tar tid och mycket engagemang att släppa ett avsnitt i veckan, självklart beroende på hur mycket tid du tänker lägga på research och redigering. Genre?Ska din podcast vara ett humorprogram med sketcher, en informerande podcast med intervjuer eller blandat? Utrustning När du vet vad din podcast ska handla om och har ett bra namn ska det fixas utrustning. Billigare alternativ: USB-mic – Samson Go Mic, 394:- Hörlurar – Behringer HPX 2000, 145:- Totalt: 539:- Dyrare alternativ: USB-ljudkort för två mickar – Alesis Multimix 4USB, 677:- Mic + Puffskydd – T.Bone SC400 591:- Hörlurar – Sennheiser HD 201, 229:- Mic-kabel – SM6BK, 43:- Totalt: 1540:- Ha alltid ett puffskydd framför mikrofonen eftersom det eliminerar oönskade blås- och skarpa s-ljud. iTunes Så, nu har du ett färdigt avsnitt.

Floras & Fridas bästa tips för alla bloggare och poddnybörjare – 4 steg och 4 hacks Podcasten Flora & Frida har en lyssnarskara som skulle kunna fylla Globen några gånger. Bakom podden står Flora Wiström och Frida Vega Salomonsson. Här avhandlas allt som rör unga: både vardagligheter och ytligheter, men även ämnen som bränns. Sådant som man vanligtvis “frågar åt en kompis” eller funderar kring i tysthet avhandlas öppet i podden – lika självklart som vilket ämne som helst. Det kan handla om fittproblem som vestibulit och svamp, när sex gör ont eller känns påtvingat, akne som aldrig går över, vem som drar det största emotionella lasset i kärleksrelationer, ångest och hur totalt trasig man kan vara när ett långt förhållande tar slut. Har du någon gång tänkt att starta podd vore kul? Känns det som att bloggande är mer din grej? Nischa digFundera kring vad som gör dig speciell. 4 poddar som Flora och Frida gillar En varg söker sin podd En snackig podd om kultur, konst och livet med genierna Liv Strömquist och Caroline Ringskog Ferrada-Noli. Stil i P1En podd om mode och stil.

Related: