background preloader

Podguide

Podguide
Börja med en idé - hitta ert format! När ni ska göra er helt unika podcast behöver ni inte bara tänka igenom ämnet och lyssnarna. Ni behöver också fundera lite på vilka ni själva är. Fila på ämnet Vad ska podcasten handla om? Ringa in era lyssnare Vem ska lyssna på podcasten? Hitta er unika ingång Vad är unikt med er podcast? Tänk på tonen Vilken ton och vilket anslag vill ni att podcasten ska ha? Spika formen och fixa tekniken! Formen ska spikas och inspelningen ska förberedas. Podcastens byggstenar Bestäm hur podcasten ska vara uppbyggd och strukturerad.Vill ni till exempel ha en särskild inledning, olika teman och vissa återkommande inslag? Fördela roller och ansvar Om ni är flera som gör podcasten – vem ska göra vad? Manus eller bara stolpar? En del vill ha ett färdigskrivet talmanus, andra väljer att bara sätta upp stolpar som de improviserar kring. Rätt teknisk utrustning Det finns många olika inspelningsprogram att ladda ner. Spela in och lägg ut! Testkör en vända Tystnad – tagning! Related:  SVENSKAannelieloden

Sara Bruuns klassrum Sociala medier kan förbättra samtalen i klassrummet Skolor runt om i Sverige står inför ett faktum. Elevernas samtal, i form av debatt och diskussioner i digitala sociala forum på Internet, får konsekvenser för samtalen i klassrummet. Men när retoriken från Nätet brakar in i det vanliga klassrummet kan det uppstå en konflikt som förvandlar läraren till ofrivillig åsiktspolis. Erik Andersson har nyligen disputerat i pedagogik vid Örebro universitet och Högskolan i Skövde. En fördel med samtalen på Nätet, enligt Erik Andersson, är att fler perspektiv kommer upp till ytan än vid jämförbara diskussioner i ett vanligt klassrum. – Därför menar jag att vi i skolan borde kombinera digitala samtal framför datorn med vanliga klassrumsdiskussioner. Öppna konflikterI sin avhandling går Erik Andersson igenom tio ämnestrådar i Svarthjärta och gör en retorikanalys av kommunikationen mellan debattdeltagarna. – Diskussionerna i forumet är argumentativa och polemiska. – Diskussionerna i sociala medier som Svarthjärta är en form av utbildning.

Så startar du en podcast! - Stockholms Skrivbyrå Podcast, poddsändning, poddradio eller rätt och slätt podd –en digital ljudfil du kan prenumerera på. Innehållsmässigt har podden många likheter med bloggen. Båda är egna kanaler där personliga reflektioner, omvärldsbevakning och dialog med företagets målgrupp och intressenter kan samsas. Går du i poddtankar eller är du kanske redan i startgroparna? 1. Att sätta strategi för en podcast skiljer sig egentligen inte från det strategiarbete du gör för blogg eller sociala medier. 3. Hur ska podden vara uppbyggd? 4. Prata om det du kan bäst. Genom podden får du möjlighet att vara personlig och ge din verksamhet en röst. 5. På samma sätt som läsning vässar dina skrivfärdigheter blir din podcast med största sannolikhet bättre om du prenumererar på några poddar själv. 6. Tröskeln för att dra igång en podcast är snäppet högre än att dra igång en blogg. 7. När du har en färdigredigerad podcast är det dags för det där nervpirrande momentet. 8. 9. Vill du starta en podcast?

Mias klassrum | Språket i klassrummet, skolan, samhället och världen. Ten Ideas for Using Instagram in the Classroom I didn't understand the pull of Instagram the first time I heard about it. To me, it sounded like a fancy app that would take regular pictures and make them look like they were crappy, old photographs. Eventually, though, I changed my mind. I saw the artistic side of the app and eventually began to see the social interaction. Instagram became another layer of sharing our world and telling our stories. After spending a few months using it, I see a powerful element that I had failed to understand before. And yet, for me, Instagram has done the opposite. So, with that in mind, I'm thinking of ten ways I might use Instagram with my students next year: 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10.Just Let Them Take Pictures: I'm thinking of letting kids take pictures for the sake of taking pictures.

Starta podd: Hur gör man? VIVA Media Digital marknadsföring Det här är första delen i en tredelad serie där vi kommer gå igenom podcasts. I detta första inlägg kommer vi ta upp några punkter om vad man behöver tänka på när man startar upp en podd. Del två kommer handla om för- och nackdelar med podcast vs. videoblogg och i sista delen ger vi tips på hur man ska tänka kring poddens content. I ett tidigare blogginlägg pratade vi om varför det kan vara värt att fundera på att starta en podd och även när det kanske inte är läge att dra igång en. Men vad händer när ni väl bestämt er för att köra? Väldigt grundläggande behöver ni göra podden, ha någonstans att ladda upp den (på engelska: somewhere to host it) den och skapa ett RSS-flöde för att distribuera podden. Vad behövs för att göra podcastavsnitten? Ett tyst rum Tänk på ljudbilden runt omkring er. Mikrofon Detta är förstås ett stort område som kan innebära investeringar om man vill satsa på att få till kvalitén MEN man måste inte börja så. Recorder Lycka till med poddandet!

Faktatext – cirkelmodellen Eleverna skriver med stor glädje, vi använder oss utav ASL vilket stöttat eleverna att kunna fokusera mer på texters innehåll och form snarare än det motoriska kravet att forma bokstäver. De har fått skriva olika texter utan att vi gått närmre in på själva textstrukturen. Nu känner jag dock att de är redo att få redskap för att strukturera sitt skrivande. Efter att vi fokuserat på återberättande texter (se inlägg återberättande text) så går vi nu vidare och tittar på faktatexter. Vi följer liknande arbetsstruktur när vi introducerar textgenrer för att den igenkännande faktorn gynnar flertalet elever. På väggen finns informationen eleverna behöver. Cirkelmodellen Vi använder oss utav cirkelmodellen för att förmedla kunskap om olika textgenrer. Cirkelmodellen består av fyra faser. Fas 1 – Bygg upp kunskap om ämnesområdet Fokus ligger främst på textens innehåll. Fas 2 – Skaffa förebilder inom genren. Kunskap om ämnesområdet Vad är en faktatext? Ladda ner: Faktatext_ordning

Checklista för sociala medier Hur används dina personuppgifter i sociala medier? Vad händer med det material du har publicerat? Kan du avsluta ditt medlemskonto? Under senare år har det blivit populärt att använda sociala medier i skolan, som ett inslag i undervisningen eller som ett sätt att hålla kontakt med kollegor. Det finns dock en hel del att fundera kring innan du börjar använda en social medietjänst. Olika tjänster ställer också olika krav på dig som användare, och kommer också att använda dina uppgifter på olika sätt. Skolverket har ställt samman en liten checklista med frågor som kan vara bra att ställa innan du börjar använda en tjänst. Så startar du en egen podcast Kanske känner du igen scenariot: Du och dina polare har druckit några öl och känner att ni har ett riktigt skönt snack. En av er utbrister: ”Fan hörni, vi borde starta en podd!” Grymt, då har ni uppnått steg ett, men det krävs några fler parametrar för att er konversation ska nå främlingars öron. I den här handfasta steg för steg-guiden berättar Flora Wiström och Frida Vega Salomonsson, personerna bakom podcasten Flora & Frida, hur du skapar en podcast – och ännu bättre, når tusentals lyssnare. Vad är det som gör din podcast speciell, och vilken är målgruppen? Vi planerar våra avsnitt i förväg. Man orkar inte höra brusigt ljud så nära trumhinnan. ►Här kan du lyssna på Flora & Fridas podcast Enkla redigeringsprogram är Audacity och Garageband. Många poddar har en musikjingel för att skapa identitet. För att din podd ska kunna synas i iTunes podcastbibliotek så behöver filerna laddas upp på en hostingsajt, exempelvis Libsyn, SoundCloud eller PodBean. Handlar din podcast om odling?

50 olika sätt att redovisa en bok Jag hittade ett gammalt papper hemma bland mina gamla skolböcker. Det var en lista som vi fick från vår svenska lärare när jag gick i grundskolan. Det var någon gång under 90-talet men det går fortfarande att använda dessa idéer till redovisningar, så nu delar jag med mig av listan till er. Uppträd som en av personerna i boken - berätta om dig själv och din roll i berättelsen.Gör en intervju med en av personerna i boken.Spela upp en scen ur boken.Gör en beskrivning av en av personerna, muntligt eller skriftligt. Vill du ha fler tips på hur man kan redovisa en bok? Kika in på några av länkarna nedanför:

Related: