background preloader

Hur kan man synliggöra förmågorna?

Hur kan man synliggöra förmågorna?
Ja, den frågan möter jag ofta. Samma fråga från pedagoger i förskoleklass, ämneslärare i matematik och slöjd, klasslärare och fritidspersonal. Jag har arbetat med att synliggöra förmågorna i skolan på ett medvetet sätt i ett år nu. Kanske många lärare vill ”få med allt”? Kompletta LPPer och matriser? Eller så känner man sig låst i ett system som inte tillåter ett annat perspektiv? Den här sammanställningen ”The Big 5” har fått oss att tala om förmågorna i skolan, oavsett pedagogisk roll. För ganska exakt ett år sedan fick jag en idé som jag testade på mina egna barn. Det här var på höstlovet 2012. Att synliggöra veckans förmåga handlar om att ge eleverna ett språk – ett gemensamt språk. Redan andra veckan kände jag att det var något som saknades i sammanställningen ”The Big 5”. Jag vill att alla elever ska känna sig delaktiga i skolan och känna att de har möjlighet att göra sitt bästa. Men, hur synliggör man förmågorna då? Jag tror att man ska börja redan i förskoleklass. /Lotta

http://thebig6.se/hur-kan-man-synliggora-formagorna/

Related:  Skola

The big 5, the big 6 och veckans förmåga Tidigt i höstas gick jag med i facebookgruppen ”The big 5”. En tid senare, en mörk kväll i oktober hemma i soffan, tog jag mig tid att titta lite närmare på facebooksidan. Där blev jag sittande… Jag hittade många trevliga och bra exempel på hur lärare runt om i landet jobbade med förmågorna. – JAG VILL ATT ELEVERNA SKA FÖRSTÅ LÄROPLANEN! Hör jag mig själv säga under inspelningen av Lärlabbet som handlar om Elevens förståelse. Det handlar inte om att läsa läroplanen från pärm till pärm utan om en gemensam förståelse för innehållet. Genom att lyfta fram de centrala förmågorna i alla ämnen utvecklar eleverna en grundförståelse för sitt eget lärande. Sedan tre år tillbaka arbetar jag och mina kollegor med detta under namnet #thebig6. Hösten 2013 läste jag en artikel i Pedagogiska Magasinet med titeln ”Lägg krutet på The Big 5”. Fem förmågor är allra vanligast i grundskolans nya styrdokument.

Utvecklingssamtal Det här tyckte jag var ett bra exempel på elevstyrda utvecklingssamtal i årskurs ett eller lågstadiet kanske. Något jag tänker använda och göra om så det passar mig inför utvecklingssamtalen i höst. Länk till Sara Perssons blogg: blogg-tips Hennes idé: ”Vi började med att prata om vad ett utvecklingssamtal är och varför man har det. Presentera Jag har några appar på iPaden som jag använder till många olika saker när vi jobbar med berättande på olika sätt med eleverna i åk 1-3. Det har varit till presentationer av olika slag i alla ämnen. Bara fantasin som sätter stopp. Moralträning Moralträningen är den kognitiva delen i ART där man diskuterar utifrån olika problemsituationer, dilemman och frågeställningar. I vissa fall har eleven inte klart för sig om hur man bör leva eller varför den gör som den gör och hur detta påverkar andra. Den unge kan ha brister i den egna moralutvecklingen som leder till att den har ett självcentrerat tankesätt.

Kunskapsvägg åk 1-3 För nästan 4,5 år sedan skapade jag kunskapsväggen för åk 1-3. Det gjorde jag för att synliggöra för mina elever vad det var vi skulle jobba med och vad de skulle lära sig. Jag trodde aldrig att det skulle bli så många som skulle använda sig av den som det har blivit under dessa år. Jättekul att fler tycker att de kan ha användning av den på olika sätt. Nu har jag uppdaterat alla ämnen för åk 1-3, dels för att Lgr 11 blivit reviderad men också för att jag hittat en del småfel samt gjort någon ny skrivning (ser ni några fel hör gärna av er då man ofta missar en del när man själv skriver). Recension av Trello - Planera och samarbeta kring projektarbeten Användningsområden Hela idén med Trello är att planera, samarbeta och organisera. Därför passar den alldeles utmärkt för skolarbete. I alla ämnen. Oavsett om du är själv eller ska göra ett grupp- eller projektarbete i skolan kan Trello vara användbar. Den används av företag och alla möjliga organisationer, det var så jag först hörde talas om denna.

VIKTIGA HäNDELSER UNDER åRET 1916. I Corona, Kalifornien, racerförare Bob Burman kraschar och dödade tre, och dåligt skadade fem, åskådare. (8. april 1916) Samuel Goldwyn och Edgar Selwyn etablera Goldwyn Pictures. (19. november 1916) Louis Brandeis blir den första Judisk utsetts till Förenta staternas högsta domstol. (1. juni 1916) Påsk Rising: Martial lag i Irland lyfts och upproret är officiellt över med överlämnandet av irländska nationalister till brittiska myndigheter i Dublin. (29. april 1916) Professional Golfers` Association of America (PGA) skapas i New York City. (10. april 1916) Chicago Cubs spelar sin första match på Weeghman Park (för närvarande Wrigley Field), besegra Cincinnati Reds 7-6 i 11 omgångar. (20. april 1916)

Maya mår bättre utan läxor När Maya, 11 år, kommer hem från skolan behöver hon återhämtning och aktivitet. Det menar hennes mamma Malin Roca Ahlgren, som precis som lärar- och författarkollegan Pernilla Alm är övertygad om att en läxfri skola skulle gynna fler barn med neuropsykiatriska diagnoser. Klockan är 14.35 torsdag eftermiddag på Kulturamas mellanstadium vid Danvikstull i Stockholm. Lektionerna är slut för dagen och Maya Roca Ahlgren i klass 5B kommer utsläntrande tillsammans med sina klasskamrater. Kollegialt lärande I torsdags var jag gästbloggare på Skola365, ett initiativ startat av Fröken Ann (Ann Hultman Jakobsson) på Twitter. En blogg, där en person, varje dag, på ett eller annat sätt ger just sitt perspektiv på skola. I torsdags var det alltså min tur och jag bidrog med inlägget Kollegialt lärande – för lärande i tiden.

Chokladtoppar och vätteljus En hund med gröna ögon. En plastpappa med en mystisk fiol. En miniatyrflicka i grå luva som söker efter ett magiskt föremål. Lär-par: en metod som utvecklar – Kooperativt Lärande Strategi : Lär-par – träna samarbete och sociala färdigheter, skapa ett gott klassrumsklimat och utveckla kunskaper! Människan är en social varelse; lärande och utveckling sker i mötet mellan människor. Men hur kan detta tränas på ett strukturerat sätt? Vilka verktyg kan vi i skolan använda för att utveckla elevernas förmåga till socialt samspel så att vinsten med samarbete maximeras? Möt metoden: Lär-par!

Related: