background preloader

Kemilärarnas Resurscentrum KRC

Kemilärarnas Resurscentrum KRC
Related:  NO

Tips och trix Här kommer bilder från ett Bamsekalas. Så här såg inbjudningarna till kalaset ut: Själva honungsburken är dubbel och honungen sitter nerstucken emellan. Man drar alltså upp honungen som sitter fast i locket från burken. Gästerna välkomnades av bamsesången och Häxan Hia Hia's magiska bål. Krusbärsläsk med godisormar och godisspindlar. Kalasets färger gick i bamsefärgerna blått, gult, rött och vitt. På muggarna fäste vi bamsebokmärken som vi skrev namn på så alla kunde hålla reda på vilken mugg som var vems. Till fikat bjöds det på Lille Skutts morotskakor (drömmar med riven morot), Skalmans experimentkakor (recept schackrutor), Häxan Hia Hia's trollstavar (cake pops), Bamses honungskakor (kolakakor med honung istället för sirap) och Farmors köttbullar (chokladbollar rullade i kakao, chokladströssel funkar också). Skalmans XYZ-saft att dricka. Barnen fick leta efter gömda pusselbitar från ett bamsepussel. En röd plastmugg, ett runt pappersark, vit eltejp och etikett.

Struktur: Fråga, fråga, byt! | Kooperativt Lärande Struktur: Fråga, fråga, byt! En struktur inom Kooperativt lärande är Fråga, fråga byt! Denna struktur passar ypperligt för att lära sig nya ord och begrepp. Den är enkel att använda och går att använda både i helklass och för parträning. Strukturen blir ofta populär bland eleverna då de får snabb feedback på sina kunskaper och snabbt lär sig nytt. Dela ut ett kort till varje elev.Instruera eleverna att gå omkring i klassrummet med handen uppe.När de möter en annan elev med handen uppe gör de high five. HÄR finns ett färdigt exempel med matematiska begrepp. Med den här strukturen är det enkelt att stegra svårighetsgraden. Klassexempel Struktur: Mina ord, dina ord Strukturen Mina ord, dina ord är en utmärkt övning för att påbörja kunskapsdelning i en grupp. I "Allmänt" Kooperativa språkövningar för den första läsinlärningen Att lära sig läsa är spännande både för elever och lärare. Kommunicera: Engelska siffror och färger

Svenska träd Två tredjedelar av Sveriges landyta är täckt av skog av olika slag. Och denna skog betyder mycket för många människor - både av ekonomiska, ekologiska och sociala skäl. Skogen och allt det vi får av skogen är av stor betydelse i arbetet för ett hållbart samhälle. Trädskiktet är det som tydligast karaktäriserar en skog. De vanligaste svenska trädslagen är gran, tall och björk. Och hur mycket träd har vi då i Sverige? Sedan mitten av 1920-talet har också virkesförrådet ökat kraftigt. Al (Gråal) Al (Klibbal) Alm Ask Asp Avenbok Björk (Glasbjörk) Björk (Vårtbjörk) Bok Brakved Ek (Druvek) Ek (Stjälkek) En Fågelbär Gran Hassel Hägg Hästkastanj Lind Lärk Lönn Oxel Rönn Sälg Tall Tall (Contortatall) Tall (Contortatall): läs mer This awesome periodic table tells you how to actually use all those elements Thanks to high school, we’ve all got a pretty good idea about what’s on the periodic table. But whether you’re looking at something common like calcium, iron, and carbon, or something more obscure like krypton and antimony, how well do you know their functions? Could you name just one practical application for vanadium or ruthenium? Lucky for us, Keith Enevoldsen from elements.wlonk.com has come up with this awesome periodic table that gives you at least one example for every single element (except for those weird superheavy elements that don’t actually exist in nature). There’s thulium for laser eye surgery, cerium for lighter flints, and krypton for flashlights. Oh and that very patriotic element, americium? First unveiled in 1945 during the Manhattan Project, americium is produced by bombarding plutonium with neutrons in a nuclear reactor. We’ve included a sneak-peak below, but for the real interactive experience, click here to try it out. Keith Enevoldsen Check it out:

Knoppisar | Mårdfelt Det är galet många som Googlar på ”Knoppisar” varje dag som kommer in på min blogg. Gissar att det har med årstiden att göra… Om du är en av dom som är på jakt efter bilder på knoppisar och vill ha bilderna lite mindre pixliga, är det bara att du skickar mig ett meddelande nedan så mailar jag dom till dig. Det kostar ingenting, men du får gärna lämna ett meddelande här i gästboken. :-) Knoppisar ritade 2005 av Nina Mårdfelt Knoppisarnas namn är påhittade av Anders Rapp. Aska Svart Asken har svartbruna knoppar, formen påminner lite om en hov. Skolkemi - experiment Tillhör kategori: aggregationsformer, jämvikt Författare: Pontus Westman IntroduktionRiktlinjerSäkerhetMaterielFörarbeteUtförandeFörklaringKemisk bakgrundFördjupningLitteraturFler experiment Tid för förberedelse: 10 minuter Tid för genomförande: 10 minuter Antal tillfällen: 1 Säkerhetsfaktor: Utföres med normal varsamhet Svårighetsgrad: Kräver viss labvana Introduktion Det här handlar om en experiment som skapar kyla. Riktlinjer Eftersom kemikalien bariumhydroxid i detta experiment ska handhas med stor varsamhet, så bör försöket genomföras som en lärarledd demonstration. Vid experimentet bildas ammoniakångor som har en stickande lukt, dock i måttlig mängd. Säkerhet Varning! Varning! Det går bra att hälla ut avfallet från experimenteti slasken, men spola ordentligt med vatten efteråt. Materiel Bariumhydroxid oktahydrat (Ba(OH)2·8H2O) Varning! Förarbete Se till att du kan genomföra experimentet där ammonikaångorna som bildas kan ventileras bort. Utförande Observera! Förklaring Kemisk bakgrund Entalpi Vatten

Varför ändrar trädens löv färg på hösten? Min klass har en björk på skolgården som vi har utsett till vårt träd. Vi följer trädet under hela åk 1. Den här veckan har vi observerat att löven har ändrat färg och har tagit reda på varför och sedan skrivit gemensamma förklaringar till det. Vi började med att läsa fyra olika texter tillsammans på smartboarden om varför trädens löv ändrar färg på hösten. Vi läste varje text två gånger och såg även en kort film. Dagen därpå hade jag en halvklass i taget.

Låt barnen uppfinna - Mia Kempe Ett ämne som lätt hamnar i skymundan på lågstadiet är teknik. Ämnet har centralt innehåll i Lgr 11 men det finns inga kunskapskrav för åk. 3. Eftersom det på många skolor inte ingår i timplanen kan det hända att ämnet försvinner bland de andra No-ämnena. Jag tänkte därför i denna blogg tipsa om ett lyckat teknikprojekt som jag och några av mina kollegor på lågstadiet gjorde i våras. På min skola, liksom på många andra skolor, arbetar vi med kollegialt lärande. Det första vi gjorde var att ge eleverna i läxa att titta på en Youtubefilm hemma och sedan utföra samma försök som de visar i filmen. Under det första lektionstillfälle fick eleverna sedan berätta hur de använt hävstångsprincipen hemma: Nästa steg var att visa eleverna vad de skulle arbeta med, vilket vi valde att göra med en PowerPoint. Det här ska du arbeta med: -Du ska få lära dig några enkla mekanismer i teknik. -Du ska få skissa en egen uppfinning tillsammans med några andra elever. Så här visar du att du har lärt dig:

Fråga Chans Lägg sju sorters blommor på minnet Midsommarbuketten brukar innehålla sju sorters blommor, men blommande ängar blir allt ovanligare. Bara en bråkdel – ungefär en tusendel! – av den ängsmark som fanns för hundra år sedan finns kvar idag. Fjärilar och bin behöver ängsblommor Mängder av fjärilar, bin och humlor är beroende av ängarnas blommor. Vi vill att så många som möjligt ska se, uppleva och engagera sig för att hjälpa mångfalden på de ängsmarker som finns kvar. Så spana in eller plocka sju sorters blommor, tippa och håll blomsterkunskapen levande! Sju sorter, från vänster: Natt och dag (Melampyrum nemorosum), humleblomster (Geum rivale), ängsklocka (Campanula patula), prästkrage (Leucanthemum vulgare), skogsklöver (Trifolium medium) (liknar rödklöver men har litet blomskaft)rödblära (Silene dioica) och käringtand (Lotus corniculatus). Varför växer ängarna igen? Ängarna växer igen när inga djur lägre betar och ingen slår med lie, räfsar och torkar örter och gräs för att spara som vintermat till djuren. 1. 2. 3. 4. 5.

När Tor förlorade sin hammare Mjölner - Nordisk mytologi Tor var den starkaste av asagudarna. Ett av hans hjälpmedel i kampen mot jättarna var hans hammare Mjölner. Tor vaknade upp i Asgård och upptäckte att hans hammare var borta. Han visste inte vad han skulle göra. Han drog sig i sitt skägg och ruskade sitt hår. Loke kom förbi och Tor berättade för honom om stölden av Mjölner. Loke flög bortåt jätten Trym. Trym frågade: ”Hur är det med asarna? Loke svarade ”Det är illa med asarna, och det är illa med alverna. Trym bekräftade att han gömt hammaren och berättade att den var gömd åtta mil under jorden och att ingen skulle få hämta den om han inte fick Freja till sin hustru. Loke flög tillbaka till asarnas gårdar och mötte Tor som stod mitt på gården och väntade och undrade om Loke hade lyckats med sitt mål. ”Jag har haft stor möda men har nått målet”, sa Loke. ”Trym har din hammare. Tor tänkte att då måste Freja gifta sig med Trym så han fick tillbaka den viktiga hammaren. Freja blev jättearg. Loke, Lauveyds son, sa: ”Bäst du är tyst Tor.

Experimentskafferiet

Related: