background preloader

Lektioner: Starta upp efter sommarlovet del 2 – som alldeles ny lärare

Lektioner: Starta upp efter sommarlovet del 2 – som alldeles ny lärare
Det är en sådan underbar tid den där uppstartsveckan. Jag tänker på alla saker jag har hittat på inför mötet med eleverna. Jag minns min första klass, de var förstaklassare och jag var förstagångslärare. Jag måste göra något speciellt. Jag tänkte på muminmammans packning i en berättelse jag läst om och om igen. Jag packade en resväska. Jo, mina elever mindes långt efteråt att jag hade favoritgodiset – vita sockerbitar, att jag älskar kanelbullar, baka och äta, kaffe är ett allvarligt måste, långfärdsskridskorna full rulle fart på isarna … och det var roligt. De andra uppstarterna kom att handla om andra saker. Skriv gärna något om du vill ha hjälp eller stöd … det är det jag kan vara till för.

Lektion att starta upp med efter sommarlovet kap 3 Den här lektionen brukar jag alltid göra. Den är rolig och den ger utrymme till elevernas berättelser om sommarlovet. Jag har gjort den för elever från årskurs tre och uppåt – det spelar inte så stor roll – huvudsaken är att eleverna kommer igång och får berätta. Jag skriver ned en massa frågor på ett papper. Eleverna får pappret och ska fylla varje fråga med ett namn. Det ska inte vara samma namn på någon fråga så det gäller att fråga runt. Mina klassrum har varit organiserade så att jag har skapat ytor där vi kan sitta i ring… så det blir automatiskt möjlighet i mitt klassrum. När man har samlat ihop så många olika namn så är listan full. När alla har sina papper färdiga så sätter man sig i en ring, eller också i sina bänkar. Läraren kan fråga Anne-Marie, eller be Anne-Marie berätta om hur det är att gå på händer, och sedan låta alla som har gjort det här räcka upp handen, kanske för att berätta mer om hur det är att gå på händer.

Skolstart och Kooperativt lärande Nu börjar sommarlovet lida mot sitt slut. Snart kommer eleverna tillbaka till skolan – och vissa kommer till skolan för första gången. Eleverna har med sig nya erfarenheter och har utvecklats på olika plan under sommaren. Vare sig elevgruppen är ny eller inte kan det vara bra att börja terminen med gruppstärkande övningar för att arbeta ihop klassen och skapa en gruppkänsla. I inlägget Gruppstärkande övningar finns olika tips på hur man kan arbeta med sin elevgrupp under de första dagarna. De lär då känna varandra, tränar på samarbetsfärdigheter och ni lägger grunden för att kunna arbeta med kooperativa strukturer på ett effektivt sätt. Innan eleverna kommit till skolan är det vanligt att lärarna har ett par dagar på sig att förbereda sina klassrum, se över planeringar och material. När klassrummet är möblerat och eleverna är på plats och undervisningen kommit igång finns det olika vägar att gå. Att arbeta i grupper är något vi ofta använder oss av i undervisningen. Lycka till!

Nytt läsår – uppstart! Nu är det snart dags… läsåret 18/19! Många känslor, olika för oss alla men förhoppningsvis en förväntan att läsåret ska bli givande. Barn som har svårt somna på kvällarna, som kanske ska börja skolan för första gången, någon som ska få en ny lärare och nya kamrater.. Vi har mycket att bemöta vid en skolstart! Här har jag samlat några av mina favoriter för skolstart! Titt-ut-bok – om mig! Material: tittutbok Äntligen är du här! Ett häfte med uppgifter för första dagarna. Material: antligen Smartphone om migKlipp, klistra och svara på frågor om dig själv. Material: iphonesidor malliphonefront Kloka ugglans frågetärning Vad vet vi om varandra? Material: tarning Mina känslor och mer om migHur känns det att börja skolan? Material:intressekansla_kanslafemfaktajamforelse Arbetsblad Leta skolord, en svårare och en lättare variant:hitta-ordenhittaord_latt Hitta bokstäverna i ditt namn:ditt-namn Hitta en kompis, eleverna går runt och skriver in kamraters namn på de rutor som stämmerkompis Vad ska bortbort

Orangutangen Alba Att vara ny, att kanske inte kunna språket… att vara klasskamrater, att vara i en lärande miljö…Det kanske inte alltid är så lätt. Hur kan vi tillsammans skapa en god och välkomnande lärmiljö?Hur kan vi även bli duktiga skribenter, skickliga på att uttrycka oss i skrift? Hur kan vi göra någon skillnad för något större, något som faktiskt är på riktigt? Möt orangutangen Alba! En morgon finns det bananer i hela klassrummet? Orangutangen Alba är ett arbetsområde där eleverna får arbeta med faktatexter utifrån cirkelmodellen men det är också ett arbete med fokus på lärmiljö. Innehållsförteckning 1. Här är några glimtar från innehållet: Allt börjar med bananer i klassrummet… Spännande brev dyker upp… Vi arbetar för att bli apbra kompisar… Vi läser och skriver egna faktatexter utifrån cirkelmodellen… Vi skapar och har fest… ”Pant-utmaning” till förmån för orangutangerna. Vi får spännande besök och så mycket mer…. Tips på klipp om orangutangen: Lycka till!

Related: