background preloader

Idrott och hälsa

Idrott och hälsa
Språk i alla ämnen - idrott och hälsaHär beskriver jag hur man kan planera och genomföra lektioner i ämnet idrott och hälsa med fokus på språk, begrepp och läs- och skrivstrategier. Orientering Ur ämnets syfte och i de övergripande målen (kap 1+2): Eleverna skall utveckla förmågan att vistas i utemiljöer och naturen under olika årstider och få förståelse för värdet av ett aktivt friluftsliv. Eleverna ska få möjlighet att ta initiativ och ansvar samt utveckla sin förmåga att arbeta såväl självständigt som tillsammans med andra. I det centrala innehållet i kursplanen för ämnet idrott och hälsa står det att undervisningen i ämnet skall innehålla; "Att orientera sig i närmiljön och enkla kartors uppbyggnad. Begrepp som beskriver rumsuppfattning". Med detta som utgångspunkt planerade jag en orienteringslektion i åk 2-3. Min första uppgift blev att fundera över vilka viktiga begrepp jag ville att eleverna skulle få med sig. Vi kopplade på Läsfixarna och läste förklaringarna till karttecknen.

En läsande klass Att bedöma läsförståelse Det finns inga test som kan bedöma läsförståelse utan det är pedagogen som är det bästa bedömningsverktyget (Westlund) Det är genom textsamtalen som man får syn på elevernas kunskapsutveckling (Liberg) Ett medvetet strukturerat arbete med läsförståelsestrategier gör att eleverna får verktyg att ta sig in i texter och förstå det de läser. - att förutspå -att utreda oklarheter, nya ord och uttryck -att ställa frågor -att sammanfatta -att se inre bilder När vi samtalar om text med dessa läsförståelsestrategier som stöd ser jag som pedagog snart nog vilka elever som kan förutspå, ställa olika typer av frågor, göra textkopplingar, plocka ut nyckelord, återberätta med en röd tråd. Textsamtalen är för mig den viktigaste "källan" till bedömning men jag använder mig också av andra bedömningsverktyg. Jag låter eleven läsa några olika typer av texter (korta) med uppmaningen att han/hon skall tänka högt kring sin egen strategianvändning, hur han/hon använder sina Läsfixare.

Läsläxsamtal Fick chansen att lyssna på en fantastisk föreläsare, Katarina Kuick, som berättade hur man kan hålla strukturerade boksamtal för en klass. Vi lärare som var där fick själva prova på att delta i boksamtalet utifrån en bilderbok. Det var väldigt inspirerande och tankeväckande. Tiden vi har tillsammans med eleverna är så oerhört värdefull. Det var då mina tankar gick till läseböckerna vi har i tvåan. Kände också att det var dags att byta genomgångsförfarande innan läsläxan skickas hem. Så igår var det dags! Först läste jag vår nya läsläxa högt ur B-boken som har mer text. Vi hjälptes slutligen åt att sammanfatta texten med hjälp av läsfixaren Cowboy Jim. På whiteboarden ritade jag upp fyra spalter. Elevernas första uppdrag var att säga något som de gillade med texten. I den andra spalten skrev jag upp sådant som de inte gillade. I den tredje spalten med frågetecknet kom vi genast på att vår frågeapa kunde sitta. I den fjärde spalten med en pusselbit skulle vi leta efter mönster i texten.

Nystart Uppdaterar bloggen och inser att vårterminen i trean gick i ett hejdundrande tempo. Det går upp och ner med bloggandet och ibland så finns inte orken till mycket mer än det som absolut måste göras. Vi hade nationella prov i mars och april, som också tog sin lilla tid att rätta och dokumentera, och sedan genomfördes utvecklingssamtal. Dessutom hade jag en del andra inspirerande projekt på gång, en del av dem kommer jag att dela med mig av längre fram. Tacksam över att jag haft de här tre åren med eleverna, med ABC-klubben och att mycket av mitt arbete finns dokumenterat på min blogg. Läsundervisningen och läsförståelsen känner jag mig nöjd med, väldigt nöjd faktiskt. Skrivundervisningen kommer jag att fokusera extra mycket på. Vi kommer inte att köra igång direkt med ABC-klubben och Den magiska kulan-boken för åk 1. En rolig uppstartsidé jag fick av någon i mitt utvidgade kollegium var att ha en väska med saker i som berättar om mig själv. Önskar er en fin uppstart på det nya läsåret!

Related: