background preloader

Teknikspanarna

Teknikspanarna
Related:  monicaschack

Digitala lärresurser Allt material som är digitalt och till nytta i undervisning och lärande är digitala lärresurser. Det kan vara stort som en hel webbplats eller ett läromedel eller litet som en bild eller en ljudfil. Vi guidar dig i hur du kan söka, värdera, skapa och dela digitala lärresurser. Söka Det finns många användbara lärresurser på nätet men det kan vara svårt att hitta dem när man behöver dem. Därför kan det vara bra att känna till att finns det speciella tjänster och arkiv som har intressant material för skolan. Tjänster och arkiv för digitala lärresurser Sök med Spindeln Sök med Creative Commons Värdera digitala lärresurser Skapa Du har säkert många gånger anpassat lektionsmaterial efter dina elevers behov. Skapa digitala lärresurser Dela Genom att dela dina digitala lärresurser hjälper du andra lärare att få idéer och material till sin undervisning. Dela digitala lärresurser Samla och sortera data om digitala lärresurser

Träna aktiva val med teknik | Lärarullis.se Jag läser en 7.5 hp kurs i Teknik för pedagoger i förskola och i skola under sommaren vid Uppsala Universitet. En hemuppgift vi fick var att formge en namnskylt med vissa krav här kommer de; Den skall visa tilltalsnamn och efternamn.De skall gå att ta av och på.Man skall inte behöva vara närmare än 1 meter för att kunna läsa texten.Den får inte vara tröttande eller obekväm att bära.Den ska tålas att tappa i golvet.Den får inte förstöra kläderna.Den skall inte förstöras av lite väta (regndroppar).Den skall vara beständig (tåla en smula nötning, inte vissna, mögla, ruttna, torka sönder).Den får inte kosta dig mer än ett par kronor men skall ändå ge ett något gediget intryck. Samtidigt så skulle man fundera om det fanns ett antal problem och möjligheter att ta ställning till och det finns det så klart, här har ni några exempel; Material TräMetallPappPlastGlasSpegelglasJärnKopparAluminiumLeraTygLäder Fästmetod NålSpänneKlämmaKardborreSytrådMagnetSäkerhetsnålKlädnypa Här är min namnskylt.

Skapande & levande teknik | A topnotch WordPress.com site STJÄRNOR AV SUGRÖR PÅ 5 MINUTER - Tips & Trix Du behöver: Kokt ägg Aluminiumfolie Karamellfärg Koka ägget. Du kan också marmorera urblåsta ägg så kan du ha dom som dekoration hela påsken. Vissa karamellfärger färgar av sig och då är det bäst att skölja ägget efter det fått ligga och torka någon timme. KRACKELERAT (Dinosaurieägg) Plastpåse Knacka det kokta ägget så skalet blir krackelerat utan att lossna från ägget. Se till så hela ägget blir täckt med färg. Ta upp ägget från påsen och skölj av det lite under rinnande vatten. Kul överraskning när äggen skalas :) Kallar man dom för dinosaurieägg så blir det en hit bland barnen! Man kan färga ägg helt naturligt med hjälp av saker man har hemma i köket. Det är bra att blanda i lite salt (binder färgen bättre) och lite vit vinäger eller ättika (gör färgen mer intensiv) i färgbadet. En tumregel är att ju längre äggen får ligga i färgblandningen, desto färgstarkare blir dom. Tänk på att låta färgblandningen svalna innan du lägger ner det kokta ägget så inte ägget blir för hårdkokt av värmen. OBS!

Kul med kulspets Idag var det en stor dag på Solen. "Ett barn är fött-temat" har dragit ut en aning på tiden och vårt nya tema har låtit vänta på sig. Spänningen har varit stor och varje morgon har blickarna riktats mot blädderblocket. Suck, inget nytt idag heller. Men i morse... Hm, vad kan detta betyda? Vi började med att prata om att det faktiskt finns ett skolämne som heter teknik. Alla fick sätta sig och fundera och försöka sätta ord på sina tankar. Många olika sorters teknik kom fram. Vi berättade för varandra och gav varandra inspiration... ... och lite nya idéer. "Aha, du tänkte så!" Allas kloka tankar sammanställdes på tavlan. Många var sugna på att titta inuti datorer, handtag och andra tekniska prylar. ... vi hade länsat pappersförrådet på kulspetspennor! Alla var supersugna på att hugga in men vi fick sansa oss lite och göra som forskare gör. Vi tränade dokumentation genom att beskriva vad vi skulle göra och sedan skriva en hypotes. Nu skulle de dissekeras... ... tja, snarare demoleras. Svårt!

FörskoleForum Teknik finns som en naturlig del i vår vardag – vi tar den för given och märker den framför allt när det är något som inte fungerar. Men den finns omkring oss dygnet runt. Att urskilja och utforska teknik i vardagen är ett område som den reviderade läroplanen för förskolan lägger mer fokus på än tidigare. Teknik är så mycket mer än de komplicerade maskiner man kanske först kommer att tänka på och finns i alla fiffiga saker vi människor skapat för att lösa problem.

Här är guiden som hjälper dig att själv bli en bättre viralgranskare När du delar vidare ett Facebook-inlägg eller sprider ett påstående så blir du själv en avsändare. Alltså, dina vänner tror mer på det som sägs eftersom det är du som säger det. Därför är det viktigt att ta ansvar för sånt du delar på nätet och kolla upp om det stämmer eller inte. Hur gör man för att kolla upp om något stämmer på nätet? – Den första frågan man ska ställa sig är alltid vilka källor till exempel en artikel använder sig av, finns det källor överhuvudtaget och verkar de vara trovärdiga, säger Hugo Ewald, redaktör för Viralgranskaren. I guiden finns hjälp kring strategier för att slippa bli lurad på nätet: • Lär dig mer om källorna som du tar del av! ►LÄS MER: Viralsajter utnyttjar USA-väljarna – här är historien om en fejkad historia På IIS sajt kan du kolla upp vem som äger en domän som slutar med .se eller .nu. • Information kan vinklas av en mängd skäl! • Ta reda på mer! • Testa att söka på bilder, namn och nyckelord i inlägg. Sist men inte minst: använd ditt sunda förnuft.

Kurs - Teknik (Grundskolan) Tekniska lösningar har i alla tider varit betydelsefulla för människan och för samhällens utveckling. Drivkrafterna bakom teknikutvecklingen har ofta varit en strävan att lösa problem och uppfylla mänskliga behov. I vår tid ställs allt högre krav på tekniskt kunnande i vardags- och arbetslivet och många av dagens samhällsfrågor och politiska beslut rymmer inslag av teknik. För att förstå teknikens roll för individen, samhället och miljön behöver den teknik som omger oss göras synlig och begriplig. Ämnets syfte Undervisningen i ämnet teknik ska syfta till att eleverna utvecklar sitt tekniska kunnande och sin tekniska medvetenhet så att de kan orientera sig och agera i en teknikintensiv värld. Genom undervisningen ska eleverna ges förutsättningar att utveckla kunskaper om tekniken i vardagen och förtrogenhet med ämnets specifika uttrycksformer och begrepp. Genom undervisningen i ämnet teknik ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att Centralt innehåll

Om Sverre - Skrot-Sverre : Skrot-Sverre Böckerna handlar om en liten pojke på nio år som får följa med sin pappa till hans stora återvinningsanläggning och lära sig lite om återvinning. Egentligen heter han Sven-Ragnar Ren men tycker att skrot låter så fint att han därför vill bli kallad för ”Skrot-Sverre”. I bokserien om Skrot-Sverre får vi även vara med när han är ute och reser, går i skolan och börjar idrotta. Böckerna är både skrivna och tecknade av Jeff Nilsson som arbetat i över fyrtio år inom återvinningsbranschen och varit med om många roliga episoder och händelser under åren. Även de flesta personerna i böckerna har också en verklig bakgrund på olika platser runt om i landet. Vad är en syra? För mer information kontakta gärna nedanstående branschorganisationer: För mer information om destruktion och återvinning av material: Boliden Bergsöe AB, batterier - www.boliden.com Mer information och fakta om maskiner och övrig utrustning, som är med i böckerna finner ni på nedanstående hemsidor:

Natsmarta Teknik tillsammans Teknik tillsammans är ett undervisningsmaterial i teknik för barn i förskola till årskurs 6. Tre arbetsområden är reviderade utifrån Lgr 11 och de övriga fyra är utarbetade efter den tidigare läroplanen. Följ Teknik tillsammans på Facebook Föjande tre arbetsområden är reviderade utifrån Lgr 11: Information om revideringen av Teknik tillsammans I det reviderade materialet kan man i de inledande avsnitten i en matris se hur arbetsområdena kan kopplas till det centrala innehållet i Lgr 11. CETIS - Centrum för tekniken i skolan - är ett nationellt resurscentrum för teknikundervisningen i förskola och grundskola.

Teknik Tekniska lösningar har i alla tider varit betydelsefulla för människan och för samhällens utveckling. Drivkrafterna bakom teknikutvecklingen har ofta varit en strävan att lösa problem och uppfylla mänskliga behov. I vår tid ställs allt högre krav på tekniskt kunnande i vardags- och arbetslivet. Många av dagens samhällsfrågor och politiska beslut rymmer inslag av teknik. För att elever ska förstå teknikens roll för individen, samhället och miljön behöver tekniken som omger oss göras synlig och begriplig. Här kan du som lärare få stöd i din undervisning i ämnet teknik. Introduktion till tekniken Som en introduktion till ämnet teknik kan du som lärare ta del av följande områden. Om teknik Teknikens roll för människa, samhälle och miljö Teknikutvecklingsarbete Här finns också länkar till filmer från Utbildningsradion. Arbetsområden för grundskolan Undervisningsstödet i grundskolan är uppdelat i årskurs 1-3, 4-6 och 7-9. Grundsärskolans teknikundervisning

Källkritik - en utmaning - Barn, unga och medier Det är här källkritiken kommer in. Källkritik handlar om att förstå att texter och bilder har en avsändare och ett syfte – även om detta inte redovisas öppet. Källkritik kan formuleras i en fråga: ”Av vem och varför?”. Före internets genombrott mötte vi den mesta informationen genom etablerade massmedier. Det finns många sajter som på ytan ser seriösa och trovärdiga ut, men som förmedlar falsk eller hårt vinklad information. Vem står bakom informationen? Det är många som försöker påverka massmedierna för att nå ut med sitt budskap. Idag finns cirka 17 300 medlemmar i journalistförbundet i Sverige. Det finns alltså fler personer i Sverige som jobbar med att påverka journalister än det finns journalister. Artikel i tidningen Journalisten: Fler kommunikatörer än journalister Vi måste fundera på vem det egentligen är som står bakom informationen – även om den kommer från en källa som verkar trovärdig. De mest trovärdiga källorna En källa ger ingen nyhet

Related: