background preloader

IKT I SKOLAN, DEL 24: BRA NÄTRESURSER

IKT I SKOLAN, DEL 24: BRA NÄTRESURSER

http://www.jlsu.se/ikt-i-skolan/ikt-i-skolan-del-24-bra-natresurser/

Related:  Serie om IKT i skolansamlingarIKTAppar och annat bra IKTIKT

IKT i skolan, del 22: Ljud Ju mer man jobbar med datorer och lärplattor i undervisningen, desto mer beroende blir man av att hitta bilder och ljud som man kan använda. Bilder har jag tagit upp i ett tidigare blogginlägg, så nu är det dags att fokusera på ljud. Exempel på olika appar, program och tjänster på nätet som kan vara användbara: Audacity Ett gratisprogram (PC/Mac/Linux) som håller mycket hög kvalitet. Man kan göra enkla saker, men även för den ljudintresserade finns d et många funktioner som är rätt avancerade. Rekommenderas!

Appar till iPad/ iPod Touch Provar nu några appar till iPod Touch. De passar även till iPad. Men det är inte alltid att alla appar till iPad går på iPod Touch, vissa går inte alls att ladda ner och andra passar helt enkelt inte för den lilla skärmen. IT i särskolan för personal och föräldrar. Jag hade äran att få åka till SETT mässan i år. Jag började genast fundera på vilka jag skulle få möta och samtala med. Konceptet att vi var över 100 från Helsingborg som skulle åka tillsammans och även bo på samma ställe var en lysande idé.

IKT Förra veckan drog vi igång igen efter sportlovet! =D Härliga ungar som glatt studsade runt i vår fina lärmiljö. Det gällde att fånga upp dem igen, hitta lugnet och samla tankar. Vi började morgonsamlingen med uppgiften; Skriv allt du är bra på; egenskaper hos dig själv, fritidsintressen, ämneskunskaper, lärstilar, kompisegenskaper osv Fundera sedan på vad t ex "jag är bra på att pyssla" innebär. Vad kan det innebära?

Att arbeta i intervaller För någon vecka sedan tipsade en kollega mig om The Pomodoro. Ett hjälpmedel som ska få oss att arbeta mer effektivt och i intervaller. I en värld när distraktionen är stor så beslöt jag mig för att testa detta. Ibland är det svårt att hålla fokus och ett arbete som påbörjas kan lätt störas av annat. The Pomodoro är en timer som låter oss arbeta 25 minuter och sedan ta paus eller byta arbetsuppgift. IKT i skolan, del 23: Dela filer med eleverna När man går över från att jobba analogt till att jobba digitalt blir det många filer som du som lärare vill dela med dina elever och många filer och filmer som dina elever vill att du ska kunna ta del av. Nedan listar jag (i bokstavsordning) några olika sätt som man kan använda för att lösa detta problem. Apple iCloud Apples molntjänst där man smidigt kan dela saker mellan dator/platta/mobil om man använder Appleprodukter. 5 GB är gratis.

91 appar för förskolan Sammanställer appar för förskolan inför kvällens uppdrag. Läser i Lpfö98: Förskolans uppdrag: Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten ska vara rolig, trygg och lärorik för alla barn som deltar. Bryter du mot lagen utan att veta om det? Bryter du mot lagen utan att veta om det? Det finns många mytbildningar om hur man får använda digitalt material på nätet, både sådant som är upphovsrättsskyddat och det som finns fritt tillgängligt. Bara för att det finns en ofantlig mängd bilder på internet kan man inte bara ”Googla” och ta en bild, det är någon som äger den. Många lärare avstår därför från att använda Internet i sin undervisning eftersom de är rädda för att göra fel. Utifrån detta skapades ett projektet ”legala handboken”.

Fyra förskollärare: Så jobbar vi med QR-koder Johanna Ljungberg, förskolan Fyrtornet, Västerås Hur använder ni QR-koder på din förskola? Barngruppen, 4-5 åringar, jobbar just nu med mönster och då såg jag det som ett ypperligt tillfälle att få in QR-koder, eftersom det är ett slags mönster. Att arbeta med dessa koder har varit väldigt spännande, både för barnen och mig själv. Vad gömmer sig bakom denna kod? Att få vara en medupptäckare med barnen är alltid lika roligt.

Related: