background preloader

Livets Lotteri - Rädda Barnen

Livets Lotteri - Rädda Barnen
Var skulle du hamna om du föddes på nytt och hur skulle ditt liv se ut? Snurra på hjulet i Livets Lotteri så får du veta. Enligt statistiken har du bara 0,08 procents chans att födas i Sverige och du hamnar sannolikt i ett land med fler problem än där du vuxit upp. Livets Lotteri vill visa på hur olika situationen är för barn i världens alla länder. Likaså hur viktigt det är att tänka långsiktigt när man kämpar för att skapa bestående förbättringar för barn världen över. En insats idag skapar resultat imorgon, och det finns inga snabba genvägar. Utforska ditt nya land – Vi vill ge människor en inblick i hur olika förutsättningar man har som barn beroende på var man föds. Kopplad till Facebook Livets Lotteri är tätt sammankopplat med Facebook och Twitter för att kampanjen ska vara lätt att sprida och för att öka kunskapen om Rädda Barnen. Pröva ett nytt liv i Livets Lotteri Var föds du någonstans den här gången? Inspirationsmaterial för läraren Till toppen

http://www.raddabarnen.se/press/kampanjer/livets-lotteri/

Related:  SOgeografiSO 7-9

Recension av Images of Changes - Vår sårbara planet Användningsområden Att amerikanska NASA forskar om rymden är väl känt, men att de har en långt utvecklad forskning om vår egen jord är inte lika välbekant. Genom programmet Earth Observing System studerar NASA förändringar på jorden och i våra oceaner med hjälp av flera satelliter. De har då observerat tydliga tecken på att klimatet förändras och genom bilder så försöker de visa för allmänheten vad det innebär. Ett sätt att nå ut med budskapet är genom den här appen som låter dig studera olika platser vid olika tidpunkter. Vissa av bilderna har årtionden emellan sig medan andra visar på förändringar från en dag till en annan och de visar både naturkatastrofer, långsiktiga förändringar och hur människans verksamhet förändrar jordytan.

Unika sårbarhetskartor för grundvatten i Stockholms län - Länsstyrelsen i Sto... Samtliga räddningstjänster och kommuner i Stockholms län har nu tillgång till unika sårbarhetskartor för grundvattnet. Kartorna kommer att vara ett viktigt beslutsunderlag för att skydda grundvatten när det inträffar olyckor som innebär utsläpp av miljöfarliga ämnen. – Kartorna kommer också att fungera som verktyg för arbetet inom vattenförvaltningen med att nå god kemisk grundvattenstatus, säger miljöutredare Håkan Johansson på Länsstyrelsen. Vi är alla beroende av rent vatten, och de kanske viktigaste vattentäkterna är de underjordiska reservoarer av grundvatten som finns på många platser i vårt land. Risken för att en grundvattenreservoar ska förstöras av giftiga ämnen som läcker ut vid till exempel en tankbilsolycka varierar mycket beroende på hur marken är beskaffad vid just den platsen.

Alla Människor! Film: De mänskliga rättigheterna på 2 minuter Filmen berättar om vad FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna är och hur de kom till. Se filmen! Om filmen Den här filmen berättar kortfattat och övergripande om vad FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna är och hur de kom till. Filmen kan visas som en uppstart inför arbete med mänskliga rättigheter och är en bra början om du vill arbeta med alla delarna i materialet Alla människor! Vardagstingens historia Om cookies på våra tjänster SVT sparar viss data för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda SVT:s tjänster godkänner du detta. Om cookies och personuppgifter Dokumentärfilm Fakta om mödravård Hög mödradödlighet 99 procent av alla de hundratusentals kvinnor som dör under graviditet och förlossning lever i låginkomstländer, varav hälften i Afrika. I Sverige är risken en på 14 100 att dö i samband med graviditet eller förlossning. För en kvinna i Niger är risken att dö en på 23. Både barnadödligheten och mödradödligheten i världen har sjunkit under de senaste decennierna.

Jämför länder Här kan du se hur stor yta varje person i landet har. Källa Här kan du se hur stor andel av världens internetanvändare som finns i landet. Eftersom siffran beräknas utifrån hela världen så kan små länder få en ganska liten andel även om nästan alla i landet är uppkopplade. Källa Trots att väldigt många använder internet i Sverige står svenskar inte ens för en halv procent av allt surfande i världen!

s reporter förde in syrisk pojke i Sverige – När jag tänkte på det journalistiska dilemmat kändes det ihåligt och falskt i jämförelse med den situation som han befann sig i, säger Fredrik Önnevall. Under inspelningen av dokumentärserien Fosterland får reportern och programledaren Fredrik Önnevall frågan av en syrisk flyktingpojke som flytt till Grekland, om han kan hjälpa pojken att ta sig till Sverige där han har släktingar. – Min första reaktion var att, nej, det går inte. Men till slut föll alla argument ganska platt och jag insåg att det bara var jag som kunde hjälpa honom. Och att det var jag som skulle leva med ett beslut om jag kan hjälpa en pojke i nöd eller inte. Flyktingen: Folk dog inför mina ögon Flykten till Sverige gick via lastbil genom öknen och på en överfull pråm med krånglande motor över Medelhavet. Hennes släktingar hade betalat 35.000 kronor till människosmugglare för att 17-åriga Sara skulle kunna lämna en av världens hårdaste diktaturer. Klockan var tre på natten och det var kolmörkt ute när de blev tillsagda att ge sig av.

Diktatur förr och idag För bildmaterialet på SO-rummet gäller i allmänhet olika typer av licenser. Många av bilderna är upphovsrättsskyddade medan andra har Creative Commons-licenser eller andra liknande licenser. Några av bilderna är helt fria att använda. Om du vill bruka en bild i eget syfte, så måste du själv ta reda på om bilden är fri att använda eller vilka villkor som gäller. Detta gör du genom att klicka på bildlänken som finns under de flesta bilderna.

I stormens öga I stormens öga är ett interaktivt klassrumsspel om barnkonventionen för årskurs 4-7. Det här är ett spännande skolmaterial om barns rättigheter och om barns situation världen över. Syftet är att få barn intresserade av barnkonventionen och vilken roll rättigheter spelar i våra liv. I stormens öga riktar sig till lärarledda grupper om minst 12 elever. Materialet består av det webbaserade spelet med tillhörande inspirationsfilm och lärarhandledning. Spelet är uppbyggt kring barnkonventionens fyra huvudprinciper och visar vad som händer när eleverna själva får bygga sitt samhälle genom samarbete, diskussioner och beslutsfattande. Peter Wolodarski: Billigare flyga än åka med dödens båtar. Om det fanns lagliga vägar in i Europa hade människor inte behövt dö på Medelhavet. Veckans katastrof var möjlig att undvika. För att förstå det svåra måste ibland de enkla, lite naiva frågorna ställas. I veckan gjorde professor Hans Rosling just det när han i en video på Youtube diskuterade flykten över Medelhavet. Fler människor än någonsin dör när de försöker ta sig från Nordafrika till Europa.

Related: