background preloader

102138_den_stora_sverigeresan

102138_den_stora_sverigeresan
Related:  SO

Geografens testamente - eller Den stora Sverigeresan: De stora städerna Holger och Mortensen besöker Sveriges tre största städer och deras mest berömda byggnader och platser: Turning torso, Öresundsbron och Möllevångstorget i Malmö; Läppstiftet, Älvsborgsbron och Järntorget i Göteborg; Slottet, Sergels torg, Slussen, Stadshuset och Kaknästornet i Stockholm. Del 8 av 8. Här kan du skapa egna klipp ur programmet Hjälp Stäng 1. Se en film om hur man skapar klipp. DelaKopiera länken genom att trycka ctrl+C på PC eller cmd+C på Mac. Så kan du använda programmet i din undervisning Lärarhandledning Ladda ner (PDF)

Sverigeguiden Ella, 8 år besteg Kebnekaise med pappa - Kumla Tidigare i juni vandrade Ella bara 8år gammal tillsammans med sin pappa Morgan upp till Kebnekaises sydtopp. – Det var en av de roligaste dagarna i mitt liv, säger Ella Sundström. Förra året var de ute och campade åtminstone en gång varje månad. I slutet av februari i år tog Morgan Sundström och hans dotter Ella, 8 år från Kumla beslutet att de ville göra något stort.– Jag tänkte att hon är van att gå långt med egen packning. Så vi ville bestiga Kebnekaise, säger Morgan Sundström. Inför resan gällde det att förbereda sig. Söndag 12 juni började deras vandring mot målet. 19 kilometer mellan Nikkaloukta och Kebnekaise fjällstation avverkades på en dag.– Många blev chockade över att vi gjort det, säger Morgan med stolthet.De satte upp sitt tält en bit från fjällstationen. 08.15 började de den 9 km långa vandringen. Trots att utsikten var vacker så blev de inte kvar länge.– Jag såg på molnen att det kunde vara busväder på gång.Nu skulle de ta sig ned. Nu ser båda två framåt.

Världskoll - Vem skulle du vara om du levde i ett annat land? Markanvändning – en källa till konflikter? - Miljöforskning Den mark vi lever på kan användas till mycket, och sett över tiden har mark - användningen skiftat. I Sverige har vi mycket mark, sett i förhållande till befolkningen. Icke desto mindre är diskussionen livlig kring vad marken ska användas till. Energiskog och fågelhabitat Energiproducenten, som anser att vi bör producera mer energigrödor och energiskog, hänvisar till att det är nödvändigt med tanke på att vi måste få ett ”hållbart” eller ”förnyelsebart” energisystem. Frågar vi ornitologen eller turistföretagaren, säger hon att vi bör sköta marken så att naturvärden bevaras. Materiell välfärd Skogsmarken ska bidra till vår materiella välfärd, samtidigt som den ska ge plats för rekreation, friluftsliv och naturvård. En snabb tillbakablick visar dock att diskussionen långt ifrån är ny. Skogens värde för Linné var de ”skogsprodukter” den gav; timmer, beck, tjära, medan Thoreau uppenbarligen ansåg att skogen hade ett värde av att bara stå där, orörd. Lönsam export – och rekreation Författare :

Geografiska undersökningar Fältstudier i geografiundervisningen ger eleverna möjlighet att undersöka sin omvärld med alla sina sinnen. Det är ett roligt och kreativt arbetssätt som stimulerar elevernas upptäckarglädje. Geografiska informationssystem (GIS) öppnar nya möjligheter att analysera omvärlden och presentera geografisk information. Idag finns det lättillgängliga GIS-verktyg på internet som är gratis och enkla att använda. Geografiska undersökningar, både i form av fältstudier och med hjälp av geografiska informationssystem, är en viktig del i geografiundervisningen i grundskolan. Paketet innehåller två filmer och ett diskussionsunderlag. Geografiska undersökningar: fältstudier i årskurs 4 Filmen visar hur en lärare i årskurs 4 tillsammans med eleverna planerar och genomför en fältstudie för att undersöka hur trafiken utanför skolan påverkas av en ny vägsträckning. Geografiska undersökningar: fältstudier och GIS i årskurs 9 Diskussionsunderlag: geografiska undersökningar

Sweco får Facebook-uppdrag i Luleå Uppdraget är värt 16 miljoner kronor. Det framgår av ett pressmeddelande. Serverhallen i Luleå är Facebooks första serverhall i Europa. – Vår stora utmaning är att anpassa anläggningen till det svenska klimatet, till vår kultur och till våra byggtraditioner. Projektet genomförs i ett samriskföretag mellan NCC NCC B 0,00% NCC B – NCC B0,00%0,00 SEK210,50 SEKi år: +0,29% OMX Large Cap 07:15 fredag, 15 augustiLägg till i min listaMer infoNCC:s vinst lägre än väntatDirekt från fredagens rapporterDetta händer fredag 18 juli och två amerikanska byggbolag.

22 maps and charts that will surprise you by Ezra Klein on March 11, 2015 A good visualization helps you see what the data is telling you. The best visualizations help you you see things you never thought the data would tell you. These 22 charts and maps were, at least for me, in that category: all of them told me something I found surprising. Some of them genuinely changed the way I think about the world. More than half the world's population lives inside this circleThis map can be summed up quite simply: a ton of people live in Asia. Here a few surprising things you should know about America's oh-so-dysfunctional health care system. Correction: A previous version of this article identified Per Square Mile as One Square Mile.

Nyhetssändning » Retorik i skolan Gruppstorlek: Hela klassen/gruppen delas in i grupper om 4-5 elever. Material: Samla nyheter från lokalpress, rikstidningar, TV och/eller internet. Man behöver för det mesta hjälpa yngre elever med bearbetningen, så att språket blir begripligt för dem. Arbetsmodell: Förbered övningen genom att gemensamt eller som hemuppgift titta på en nyhetssändning. Med TV-nyheterna som modell ska nu eleverna göra en egen nyhetssändning. Låt grupperna först repetera tillsammans på egen hand för att sedan göra ett genrep inför en av de andra grupperna. Variant 1: ”Tänk om”-nyheter: Eleverna fantiserar och skriver ihop sina egna drömnyheter. Variant 2: Använd nyhetssändningen som modell och gör en redovisning av ett land eller en världsdel. Material: Aktuellt SO- material.

Geologins dag Vi vill få in mer geologi i skolan. För att underlätta för dig som arbetar med undervisning har vi därför tagit fram både material och idéer. Geologi i läroplanen Det här materialet visar hur du på ett naturligt sätt kan integrera geologi i undervisningen med utgångspunkt i läroplanen Lgr 11. Ladda ned geologimaterial för undervisning! Här har vi samlat material som vi tror passar bra för dig och dina elever, till exempel: Introduktionsfilm Övningarna Tipsrunda Du är mer än välkommen att utforska hela vår webbplats, under fliken Lära mer finns exempelvis mer information och länkar. Blir världen bättre | Två världar | Skola | Blir Världen Bättre Foto: Jordi Guillaumes. Utvecklingen i världen skiljer sig mellan och inom olika regioner och länder – ibland kan det till och med vara stor skillnad inom ett och samma kvarter. I denna diskussions- eller skrivövning får vi möjlighet att fundera över varför det ser ut som det gör i världen samt reflektera över vad social rättvisa innebär. Syfte: Att eleverna får en tydligare bild av att världen inte enkelt kan delas upp i u- och i-länder eller ”fattiga” och ”rika” länder – utan att det ofta finns flera världar i samma kvarter. Metod: Låt eleverna studera bilderna nedan gemensamt i klassen och låt dem sedan diskutera de olika bilderna utifrån tillhörande frågeställningar. Övningen fungerar också som skrivövning där eleverna – enskilt eller i grupp – skriver en kortare uppsats utifrån hur de tolkar bilderna och ser på frågorna. Länktips: Vad är utveckling? Övningen laddas enkelt ned som pdf via ikonen längst ned på sidan. Diskussionsfrågor UN/Photo, Basir Seerat Vad känner du till om Afghanistan?

Jämför länder | Världskoll Här kan du se hur många människor som bor i landet per kvadratkilometer. Källa Här kan du se hur många människor som bor i landet per kvadratkilometer. Källa Här kan du se hur stor del av befolkningen som är arbetslös. Källa Anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt är mål 8 i Agenda 2030, de globala målen för hållbar utveckling. Här kan du se hur stor del av landets befolkning som är arbetslösa. Anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt är mål 8 i Agenda 2030, de globala målen för hållbar utveckling. Källa Trots att väldigt många använder internet i Sverige står svenskar inte ens för en halv procent av allt surfande i världen! Hållbar industri, innovationer och infrastruktur är mål 9 i Agenda 2030, där 9.c har specifikt fokus på att öka tillgången till internet, de globala målen för hållbar utveckling. Källa Källa Här kan du se hur mycket befolkningen växer eller minskar i procent under ett år. Källa Här kan du se medellivslängden i landet. Källa kvinnorKälla män Källa Källa Källa Källa

Namn för dig i skolan Materialet Om ortnamn (pdf, 417.4 kB) och Om personnamn (pdf, 614.8 kB) är tänkt för lärare och elever på högstadiet och gymnasiet. Det kan även, med viss anpassning, användas av elever i de yngre stadierna. Materialet ger både lärare och elever en möjlighet att skaffa sig inledande kunskap om ort- och personnamn. I materialet finns också lästips som guidar lärare och elever vidare. I läromedlet Namn och namnforskning finns mer att läsa om ortnamn, personnamn och andra namn. Namn och namnforskning

Related: