background preloader

102138_den_stora_sverigeresan.pdf

102138_den_stora_sverigeresan.pdf

http://www.ur.se/mb/pdf/handledningar/102138_den_stora_sverigeresan.pdf

Related:  SoSO

Geologins dag Vi vill få in mer geologi i skolan. För att underlätta för dig som arbetar med undervisning har vi därför tagit fram både material och idéer. Geologi i läroplanen Det här materialet visar hur du på ett naturligt sätt kan integrera geologi i undervisningen med utgångspunkt i läroplanen Lgr 11. Ladda ned geologimaterial för undervisning! Här har vi samlat material som vi tror passar bra för dig och dina elever, till exempel: Introduktionsfilm Övningarna Tipsrunda Ella, 8 år besteg Kebnekaise med pappa - Kumla Tidigare i juni vandrade Ella bara 8år gammal tillsammans med sin pappa Morgan upp till Kebnekaises sydtopp. – Det var en av de roligaste dagarna i mitt liv, säger Ella Sundström. Förra året var de ute och campade åtminstone en gång varje månad. I slutet av februari i år tog Morgan Sundström och hans dotter Ella, 8 år från Kumla beslutet att de ville göra något stort.– Jag tänkte att hon är van att gå långt med egen packning. Så vi ville bestiga Kebnekaise, säger Morgan Sundström.

Geografens testamente - eller Den stora Sverigeresan: De stora städerna Holger och Mortensen besöker Sveriges tre största städer och deras mest berömda byggnader och platser: Turning torso, Öresundsbron och Möllevångstorget i Malmö; Läppstiftet, Älvsborgsbron och Järntorget i Göteborg; Slottet, Sergels torg, Slussen, Stadshuset och Kaknästornet i Stockholm. Del 8 av 8. Här kan du skapa egna klipp ur programmet

Skola Om cookies på våra tjänster SVT sparar viss data för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda SVT:s tjänster godkänner du detta. Om cookies och personuppgifter Agenda Uppdrag granskning Geografiska undersökningar Fältstudier i geografiundervisningen ger eleverna möjlighet att undersöka sin omvärld med alla sina sinnen. Det är ett roligt och kreativt arbetssätt som stimulerar elevernas upptäckarglädje. Geografiska informationssystem (GIS) öppnar nya möjligheter att analysera omvärlden och presentera geografisk information. Idag finns det lättillgängliga GIS-verktyg på internet som är gratis och enkla att använda.

Markanvändning – en källa till konflikter? - Miljöforskning Den mark vi lever på kan användas till mycket, och sett över tiden har mark - användningen skiftat. I Sverige har vi mycket mark, sett i förhållande till befolkningen. Icke desto mindre är diskussionen livlig kring vad marken ska användas till. Namn för dig i skolan Materialet Om ortnamn (pdf, 417.4 kB) och Om personnamn (pdf, 614.8 kB) är tänkt för lärare och elever på högstadiet och gymnasiet. Det kan även, med viss anpassning, användas av elever i de yngre stadierna. Materialet ger både lärare och elever en möjlighet att skaffa sig inledande kunskap om ort- och personnamn. I materialet finns också lästips som guidar lärare och elever vidare.

Nyhetssändning » Retorik i skolan Gruppstorlek: Hela klassen/gruppen delas in i grupper om 4-5 elever. Material: Samla nyheter från lokalpress, rikstidningar, TV och/eller internet. Man behöver för det mesta hjälpa yngre elever med bearbetningen, så att språket blir begripligt för dem. Geografi Klicka på de olika delmomenten i geografi till vänster, för att komma till önskat område.Fler ämnesområden kommer att läggas in allt eftersom. Nedan hittar du dessutom lite roliga övningar i namngeografi och google earth. Namngeografi. Massor av olika interaktiva övningar.

Jämför länder Här kan du se hur många människor som bor i landet per kvadratkilometer. Källa Här kan du se hur många människor som bor i landet per kvadratkilometer. Källa Här kan du se hur stor del av befolkningen som är arbetslös. Blir världen bättre Foto: Jordi Guillaumes. Utvecklingen i världen skiljer sig mellan och inom olika regioner och länder – ibland kan det till och med vara stor skillnad inom ett och samma kvarter. I denna diskussions- eller skrivövning får vi möjlighet att fundera över varför det ser ut som det gör i världen samt reflektera över vad social rättvisa innebär. Syfte:

Geografi spel Geografi beskriver hur jordytan ser ut, förklarar varför den ser ut som den gör och sätter det i relation till hur människans aktivitet påverkar och påverkas av jorden. Träna detta i dessa geografispel. Här har vi samlat alla spel inom ämnet Geografi. Spelen passar förskolan, grundskolan och ändå upp till gymnasiet. Samhällspyramider, ytterligare ett sätt att konkretisera? - Mikael Bruér Såhär i betygstider funderar jag alltid lite extra kring vilka metoder jag använt under året, vad som fungerat och vad som inte fungerat. Det är också den här tiden på året som jag också funderar allra mest på vilka gamla metoder jag ska försöka återanvända eller gräva fram i mina gamla pärmar för att förändra det jag lyckats mindre bra med under året. Jag har tidigare skrivit om begreppen kontinuitet och förändring, hur jag jobbar med tidslinjer och hur jag använder sambandskort.

Related: