background preloader

Grundskolan, åk 4–9 - Nationalmuseum

Grundskolan, åk 4–9 - Nationalmuseum
I menyn till vänster hittar du lärarhandledningar för respektive skolstadium. Handledningarna är målgruppsanpassade och tematiska och innehåller fakta, bilder, tips, idéer och övningar. Du kan använda materialet för att planera egna lektioner i klassrummet. Extra bra i klassrummet Här nedan har vi listat några lärarhandledningar som lämpar sig speciellt bra att använda klassrumsbaserat: Se-på-påsen (Förskolan)Sagor och myter (Grundskolan åk 0-3)Se hur det känns (Grundskolan åk 0-3)Porträtt och identitet (Grundskolan åk 4-6)Porträtt och identitet - Alexander Roslin (Grundskolan åk 4-9, Gymnasiet)Omöjliga kroppar (Grundskolan åk 7-9, Gymnasiet)Perspektiv på romantiken (Gymnasiet)Se upp! Du hittar flera lärarhandledningar i vänstermenyn och dessa kan du så klart också använda i undervisningen!

Grundskolan, åk 0–3 - Nationalmuseum I menyn till vänster hittar du lärarhandledningar för respektive skolstadium. Handledningarna är målgruppsanpassade och tematiska och innehåller fakta, bilder, tips, idéer och övningar. Du kan använda materialet för att planera egna lektioner i klassrummet. Nytt för VT 2014 Aktuellt material VT 2014 är arbetsbladet Klick! Arbeta med det på egen hand i klassrummet eller använd det i anslutning till besök med skolprogram hos Nationalmuseum på Konstakademien. Extra bra i klassrummet Här nedan har vi listat några lärarhandledningar som lämpar sig speciellt bra att använda klassrumsbaserat: Se-på-påsen (Förskolan)Sagor och myter (Grundskolan åk 0-3)Se hur det känns (Grundskolan åk 0-3)Porträtt och identitet (Grundskolan åk 4-6)Porträtt och identitet - Alexander Roslin (Grundskolan åk 4-9, Gymnasiet)Omöjliga kroppar (Grundskolan åk 7-9, Gymnasiet)Perspektiv på romantiken (Gymnasiet)Se upp! Du hittar flera lärarhandledningar i vänstermenyn och dessa kan du så klart också använda i undervisningen!

Fröken Bild - Tips och förslag för bildlärare o andra: parafras Att göra parafraser är ett bra sätt att studera bilder. Parafras= Man "härmar" en känd bild eller konstverk och gör om den på sitt sätt, ofta lite humoristiskt. Avbildar man den är det ett plagiat. Många har säkert gjort parafraser på MonaLisa (finns även i denna blogg) och andra kända konstverk. Ett alternativ är att studera logotyper och reklam och göra parafraser på kända varumärken. Ingår dessutom i kursplanen för 4-6 : "Reklam- och nyhetsbilder, hur de är utformade och förmedlar budskap."

Wayne Thiebaud och geometriska efterrätter Ett jätteroligt sätt att få in geometri i konsten är att studera Wayne Thiebauds mattavlor. Wayne Thiebaud föddes 1920 i Arizona och målade fråmst bakelser och annan mat. Han räknas till pop-konstens konstnärer. Tittar man på hans bilder kan man se finna massa exempel på geometriska former till exempel: Här kan man hitta elipser, cylindrar, rätblock, cirklar, kuber....allt på ett fat! Ex på geometriska figurer: Exempel i Thiebauds bilder: Prisma

Bildlärarbloggen | This WordPress.com site is the cat’s pajamas En app, en lördagkväll och en ny LPP! I lördagskväll satt jag och lekte med appen Comic Life. Samtidigt var jag stressad över att jag ännu inte hade visat eleverna någon planering över vårt nya arbetsområde ”Forntiden”. Planeringen hade jag som vanligt mest i skallen med idéer och inspiration från NE SKOLA, lärarhandledningen till boken Forntiden, Västerbottens museum – SKOLWEBB och MediaCenter Västerbotten. Så i lördagskväll. Och vilken respons jag fick! Så nej, jag är inte helt nöjd med min LPP över Forntiden (även om jag har gjort om den utifrån förslagen jag fick), men formatet – seriformatet, det kommer jag att använda mig av igen! 2014-08-11: Eftersom många hittar hit och kollar in min Lpp, så lägger jag upp den senaste jag har gjort, som ska användas i höst. (Bilderna till Forntids-LPP:n hämtade jag på Multimediabyrån och bilderna till #Religion2014 har jag tagit själv.)

Att arbeta med linjer – konstporträtt | Bildlärarbloggen I åk 6 har vi tidigare arbetat med LINJER i Konstens grunder. Nu ska eleverna använda sina kunskaper om olika linjer till att rita konturer på en bild och fylla tomrummet med olika linjer. Iden har jag köpt från: Eleverna väljer ett ansikte som de klipper ut och klistrar på ett ritpapper. Därefter ska de rita konturer på hur de vill att hår, hals och kläder ska se ut. Här kommer några av elevernas påbörjade bilder.

Skapligt Enkelt Filmer Här kommer jag att samla intressanta filmer som man kan använda sig av i undervisningen eller i fortbildningssyfte. Läsfixarna Susanne Nystedts filmer om olika läsförståelsestrategier: En film som visar hur Reciprocal Teaching kan gå till: Inspirerande filmer gjorda av elever och/eller lärare, från olika skolor runt om i Sverige. Kanske kommer det att finnas filmer gjorda av oss här så småningom! Inspirerande filmer med föreläsare/pedagoger/forskare med olika tankar och idéer om undervisning och pedagogik. Synligt Lärande The Classroom Experiment RTi

Creative Playground: Masterpiece Monday: Art 101 If Mona Lisa Were Alive Today I'm also linking up with Classroom Freebies Maniac Monday! Go to the link to get more freebies this Monday only... Enjoy, Recensioner av pedagogiska iPad- och Android-appar för barn

Related: