background preloader

Begåvade barn - Välkommen!

Begåvade barn - Välkommen!

http://www.begavadebarn.nu/

Related:  Om särbegåvningteresaleijonhufvudvivjen

12 tecken på att du kan ha en särbegåvad elev På varje skola finns det med stor sannolikhet minst ett par elever som är särbegåvade, det vill säga, har ovanligt hög förmåga att lära sig till exempel matematik. Men tvärtemot vad en kan tro har många av dem det ändå jobbigt i skolan. Ofta blir de inte stimulerade och utmanade utan blir kanske stökiga istället. Eller så gör de sig osynliga i skolan genom att tona ner sin begåvning för att passa in. Mycket är vunnet genom att uppmärksamma de här eleverna och bekräfta deras begåvning. Men det är inte alltid lätt att veta vilka de är, eftersom eleverna ofta underpresterar i skolan. Särbegåvade barn – råd till skolan, från en förälder Högt begåvade barn kan vara en enorm utmaning, för lärare, rektor, specialpedagog och föräldrar. I många länder räknas de översta 2–5 procenten som särskilt begåvade. Det betyder ett barn per 20–50 barn, alltså rimligen flera stycken på varje skola. Bland de med högst begåvning finns barn som trivs i skolan, barn som inte fungerar särskilt bra i skolan, och många, många som förstår allt snabbt, och sedan sitter hundratals timmar och väntar på att få lära sig något nytt. Trots att de har rätt att få undervisning på sin nivå, och trots att riskerna om de inte får det är hemska.

Begåvade barn – GCP - Vad vi gör - Mensa Sverige - Mensa Sverige - Mensa Sverige För att förbättra situationen för de barn och unga som visar drag av särbegåvning har Mensa Sverige sitt GCP, Gifted Children Programme. Informationen på denna sida riktar sig både till dig som själv är särbegåvad och till dig som är förälder, lärare eller på annat sätt kommer i kontakt med dessa barn och unga. Vad är särbegåvning? Definitionerna på och begreppen för särbegåvning varierar världen över. Engelskan använder till exempel ordet ”gifted”, tyskan ”Hochbegabte” och hur stor del av befolkningen som omfattas varierar mellan olika länder, från 1 % - 15 %.

”Nyckeln är att identifiera de särbegåvade eleverna” Forskning visar att en fjärdedel av alla begåvade eller särbegåvade elever går igenom skolan utan att identifieras som begåvade. I stället tenderar de att utmärka sig i negativa sammanhang. – Det är svårt men viktigt att identifiera de här eleverna, säger Attila Szabo, forskare och FoU-samordnare i Stockholms stad. I varje klass finns någon eller några elever som är särbegåvade eller högt begåvade. Flera av dem klarar sig inte särskilt bra i skolan, eller senare i livet, tvärtemot vad många kanske tror. svenska Här kommer tips på böcker att läsa i juletid! Tipsen kommer från pedagoger i facebook-gruppen Att skriva sig till läsning. Några tips i slutet står jag själv för! Via länkarna kan ni läsa mer om böckerna. Gratis bildtjänst med ny assistent TAR HAND OM KORTEN. Googles nya fototjänst är mer än en lagringstjänst. Den försöker hjälpa dig göra något med bilderna, som att sätta ihop dem till berättelser. Du får ha hur många bilder du vill – om du inte vill behålla originalkvalitet på dem, då är utrymmet begränsat till 15 GB. Google har lanserat en ny tjänst för dina foton. Den har obegränsat utrymme.

Särskilt begåvade elever ska stimuleras att nå längre Eva Pettersson och Linda Mattsson heter de två BTH-forskare som har koordinerat arbetet med att ta fram stödmaterial för grund- och gymnasieskolorna, som regeringen efterfrågat. Bakgrunden är att regeringen i höstas gav uppdrag åt Skolverket att stimulera och stödja grund- och gymnasieskolors arbete med särskilt begåvade elever genom att utarbeta ett särskilt stödmaterial. Materialet ska innehålla anvisningar om hur arbetet med särskilt begåvade elever kan organiseras samt ge exempel på undervisningsmetoder och arbetssätt utifrån rådande lagstiftning och aktuell forskning. – Materialet är tänkt att användas som underlag vid kunskapsuppbyggnad, till handlingsplaner och som praktiska råd när skolor utvecklar arbetet med särskilt begåvade elever.

Roland S Persson om särbegåvade elever ”Lär känna dina högpresterande och särbegåvade elever”, en presentation av Roland S Perssons föreläsning i Stockholm den 21 maj 2014. – Många särbegåvade döljer sin begåvning. De låtsas vara som alla andra. Adventskalender Vi har haft en aktivitets kalender hos oss de sista åren. Fina julkort som hängt i en gren med budskap som " Idag ska vi baka pepparkakor" eller " idag ska vi bygga en snögubbe" Alltså vi har kunnat anpassa den till hur situationen ser ut. Jag har haft lite funderingar till det här med flanokalender. Det har inte känts kul att behöva vänta på att få höra slutet på historien så länge. Men så kom jag på, så här kanske man kan göra en adventskalender, På en magnettavla och med magnettejp på baksidan.

Elever med fallenhet i matematik Karlshamns kommuns handlingsplan för elever i årskurs F-9 med fallenhet i matematik Kriterier för en elev med fallenhet i matematik: – Kan tänka abstrakt och se generella mönster Allt om Vetenskap Det finns flera sätt att beställa en prenumeration på Allt om Vetenskap: Ring vår prenumerationstjänst på 0770-45 71 83Telefontid mån-fre 08.30-16.30 Boka direkt via internet. Klicka på Beställ prenumeration nedan och skriv namn, adress, postnummer, postort och telefonnummer, samt ange om du vill ha en helårs- eller halvårsprenumeration. Beställ prenumeration För övriga prenumerationsärenden som adressändring, fakturafrågor och reklamationer med mera, klicka här! Pepparkakscheesecake med vit choklad En underbart god cheesecake med smak av pepparkaka och vit choklad – riktigt juliga, härliga smaker som passar perfekt ihop! Den smuliga bottnen med både pepparkakor och Digestivekex är makalöst god. Det går bra att baka den med enbart pepparkakor, men Digestivekexen är lite lätt salta och ger en läcker och god smak. De rivna apelsinskalen på toppen gör kakan en alldeles lagom smak av apelsin. Självklart kan man byta ut den mot citron eller lite riven choklad.

Nytt överdrag till soffan Observera att dessa beskrivningar inte ger mönster med exakta mått utan endast exempel på hur man kan tillverka ett eget mönster efter den egna soffas form. Gör först ett provmönster av ett skyddspapper eller ett papperslakan. Klipp ut mönsterdelarna, nåla ihop och prova på soffan innan du börjar klippa i det riktiga tyget. Tänk även på mönsterpassningen innan du tar fram saxen! Det kan dessutom vara värt att tvätta tyget före.

Förstudie: Spelifierat Lärande Vad händer när lektionsuppgifter förvandlas till utmaningar i ett spel? Vilka monster identifierar eleverna att de förlorar energi till under ett arbetspass? Och hur många blixtar krävs det egentligen för att levla samarbete? Under våren 2012 designade Frida Monsén, lärare på Vittra Telefonplan, en spelifierad modell för att konkretisera vissa delar av de individuella utvecklingsplanerna (IUP) som har med värdegrund och personlig utveckling att göra.

Related: