background preloader

Begåvade barn - Välkommen!

Begåvade barn - Välkommen!

Hur många timmar per år tycker du att de ska behöva sitta och vänta? Men om man har lätt för sig har man väl det lätt i skolan? Många av de särskilt begåvade barnen lär sig lektionens poäng på 5 minuter, och förväntas sedan sitta och vänta in de andra i 55 minuter. Det förväntas de alltså göra, 7 år gamla, sitta stilla och tysta, utan att ha något att lyssna på eller göra, i 55 minuter i sträck, varje timme. Hur mår du själv som vuxen, om du måste sitta still och tyst och vänta i 55 minuter i taget, varje dag i flera år? Om du har ett jobb där du ska bygga ett hus av tegelstenar, men bara får lägga dit en sten i timmen? Om du ska läsa en bok, men bara får läsa en sida i timmen? Skulle du bli frusterad? Men de måste lära sig att allt inte kan anpassas till dem. Jag håller med om att alla barn behöver träna sig att ha tålamod och vänta på sin tur. Är det lagom som det är, kanske 4 timmar om dagen, alltså 20 timmar i veckan, i 12 år? Kanske tänker du att det är extremfallet. Varför ska vi ge de här barnen resurser och satsa på dem? Alla barn är olika.

De 6 typerna av särskilt begåvade barn Jag har översatt och gjort ett par små strykningar. Texten finns i original på org/db/Articles_id_10114.aspx Denna artikel av George Betts och Maureen Neihart profilerar 6 olika typer av begåvade individer: framgångsrikautmanande/kreativaosynligaavhoppare/argadubbelt särskildasjälvständiga. Här beskriver vi, för varje typ, vanliga känslor, attityder, beteenden, behov, vuxnas och och kamraters uppfattningar, hur de kan identifieras och vilket stöd de behöver från hemmet och skolan. Texten kompletteras av mer information i en matris uppdaterad 2010. Profilerna är framtagna utifrån flera år av observationer, intervjuer och studier av litteratur. Begåvade barn diskuteras ofta som en enhetlig grupp. Syftet med denna artikel är att beskriva en teoretisk modell för att profilera begåvade och talangfulla som skiljer begåvade individer på grund av beteenden, känslor och behov. Personligheten beror på både livserfarenheter och arvsmassa. I styckena nedan beskrivs typerna.

Studiepaket till stödmaterial om särskilt begåvade elever Studiepaketet kan användas av pedagoger, personal i elevhälsan och rektorer vid möten, arbetslagsträffar, studiedagar eller kompetensutvecklingsinsatser. Det går bra att arbeta med studiepaketet vid ett eller flera tillfällen. Så här arbetar du Varje del i studiepaktetet innehåller frågor som tar sin utgångspunkt i vissa angivna avsnitt i stödmaterialet Särskilt begåvade elever. Ni som ska arbeta med dessa frågor förbereder er på egen hand genom att läsa de angivna avsnitten i stödmaterialet. När ni sedan träffas kan det vara bra att inledningsvis se de två korta introduktionsfilmerna. Frågorna är utformade så att de ger er möjlighet att samtala, reflektera och utbyta erfarenheter och idéer om hur den egna verksamheten är utformad, vilka styrkor som finns och vad som skulle kunna utvecklas. Avslutningsvis, sammanfatta vad som kommit fram i samtalen och vilka utvecklingsbehov ni har uppmärksammat. Studiepaketets tre delar Del 1: Att uppmärksamma särskilt begåvade elever Frågor

Related: