background preloader

Webbtillämpningar för lärande

Webbtillämpningar för lärande
Detta är en kopia av inlägget som jag har gjort idag på Läraravtryck. Jag fortsätter med att reflektera över den digitala lärmiljön i skolan även denna vecka. Håller på med en ny inlämningsuppgift som fått mig att tänka till. Om man tittar på de rapporter som skrivs om det digitala lärandet så ser man att vi mest använder våra datorer till att skriva på och söka information med. En del av uppgiften består i att vi ska matcha tillämpningen mot Blooms digitala taxonomi för lärandemål och mot SAMR-modellen. Blooms digitala taxonomi för lärandemål har sex nivåer som går från en lägre nivå på lärande till ett högre. Den lägsta nivån är längst ner på trappan så man bör sträva efter att komma högre upp i sitt lärande. MinnasKunna hämta relevant fakta och kunskap från minnet.Kan du minns …? FörståKunna förklara, sammanfatta och återberätta med egna ord.Hitta ett exempel på …Hur skulle du sammanfatta …? TillämpaKunna använda kunskap i nya sammanhang.Vad skulle hända om …? Related:  SolbergaUtvecklingsarbete

Språkutvecklande arbetssätt Ämnesspråk är nyckeln till att utveckla kunskaper i alla skolans ämnen och därför en viktig fråga för alla lärare. Ämnesspråk handlar till exempel om att uttrycka, tolka, förstå och använda begrepp, fakta och centrala tankegångar i tal och skrift, men även de känslor och åsikter som ämnet väcker. Det här utvecklingspaketet har som syfte att stödja lärare i alla skolans ämnen i arbetet med att utveckla undervisningen så att elevernas språk- såväl som deras kunskapsutveckling gynnas. Materialet i utvecklingspaketet ger stort utrymme för egna reflektioner och diskussioner i grupp. Stöd i läroplanerna I de två första kapitlen i grundskolans, grundsärskolans, sameskolans och specialskolans läroplaner betonas det språkutvecklande perspektivet. Förslag på arbetsgång Att utveckla sin undervisning så att den får ett mer medvetet fokus på språkliga aspekter är en process som löper över tid. Deltagarna arbetar enskilt med olika uppgifter före eller mellan träffarna. Förslag på arbetsgång Film

Skärmövningar | Ciccis Plugg Skärmövning-rygg mot rygg Sitta rygg mot rygg och träna begreppen från Rödluvan som varg, blommor, ekorre,skog, äng, korg och stuga m.m. beskriva#begreppsutveckling#explicitspråk Ytterligare en språklig aktivitet vi arbetar med inom NC(nationellt centrum för svenska som andraspråk) utifrån boken” Stärk språket, stärk lärandet”. Beskrivning av aktivitet: Den går till så här att eleverna jobbar i par , den ena får ett ordpapper medan den andre får ett bildpapper. Svårigheter: Eleverna har svårt med vad en varg är, de blandar ihop det med räv.

A Taxonomy of Reflection: A Model for Critical Thinking My approach to staff development (and teaching) borrows from the thinking of Donald Finkel who believed that teaching should be thought of as “providing experience, provoking reflection.” He goes on to write, … to reflectively experience is to make connections within the details of the work of the problem, to see it through the lens of abstraction or theory, to generate one’s own questions about it, to take more active and conscious control over understanding. ~ From Teaching With Your Mouth Shut Over the last few years I’ve led many teachers and administrators on classroom walkthroughs designed to foster a collegial conversation about teaching and learning. The walkthroughs served as roving Socratic seminars and a catalyst for reflection. But reflection can be a challenging endeavor. In an effort to help schools become more reflective learning environments, I’ve developed this “Taxonomy of Reflection.” – modeled on Bloom’s approach. 1. Take my Prezi tour of the Taxonomy Trackback URL

Språk i alla ämnen, Runering on Prezi I stället för instuderingsfrågor – Förstelärarbloggen Vad har samhällsfunktioner, superkrafter och trafikmärken gemensamt? Enkla lösningar och blandningar, en berättelses uppbyggnad och vardagshäxor? I mitt klassrum är kreativa kombinationer en självklarhet. I klassrummet har jag en temavägg. Under temaarbetet är eleven sitt lärande närmast. förfasas över hur miljöboven har skräpat ner i vår superhjältestad, granskar och bedömer textkällor och slutligen inte kommer överens om vilken som ger den bästa informationen om istiden, funderar på var vår del i berättelsen om häxan Freja hör hemma - i början, mitten eller slutet, räknar varje litet guldmynt i piratens skattgömma. Temaarbete ger oss lärare möjlighet att på ett framgångsrikt sätt undervisa motiverade elever grundläggande kunskaper. Hur kan då arbetet gå till? ”När man håller på med ett roligt tema vill man bara fortsätta!” Vad är rast? ”Du behöver inte förklara two stars and a wish, det är självklart för oss.” Spontan elevkommentar när jag börjar prata om formativ bedömning

81794_taxonomitabell.pdf Läs- och språksatsningen Fortsättning på hur jag som lärare kan lära ut self-monitoring, självövervakning, till elever i tidiga skolår integrerat med RT i lässtrategiundervisningen. Fortsättning på förra inlägget, dvs. del 2. Läraren modellerar Läraren startade med att modellera medvetenhet om när något verkar konstigt i innehållet. Lärarens modellering skedde under högläsningsstunderna. Strategier för självövervakning och självkorrigering modelleras och lärs ut under lärarens modellering och i minilektioner. avsluta meningen och gå tillbaka till ordet för att reda ut vad som skulle kunna verka vara en tänkbar förklaringanvänd bilderna som stöd för att förstå innehålletse på särdragen för texten för att förstå centrala tankar i innehålletläsaren använder sina förkunskaperförsök att fastställa vad författaren kan tänkas syfta påskapa en inre bild, mental picture, av huvudtankarna i textenfokusera på hur dina förslag och tankar stödjer de centrala tankarna i texten Cliff-hanger skrev Angelika. Referenser:

Två undervisningsvägar mot samma mål. Läsförståelse. Idag jobbade jag med läsförståelse mha Lässugen och Reportern fast i min klass. Där jag försöker möta alla mina elever och utmana dem på deras nivå. För att detta ska gå måste jag synliggöra och tydliggöra målen. Vad förväntar jag mig att de ska klara? Vari ligger utmaningen för de som vill utmana sig och tycker att grunduppgiften är lätt. Samtidigt måste jag undervisa och stötta mina nyanlända som behöver stöd i att hitta ord och begrepp på svenska för att kunna uttrycka sig och förstå. Två vägar mot samma mål, Lektionsupplägg: Vi började med att se ett avsnitt ur Lässugen, den här gången om Sigrid och Natten. Sedan var det dags för genomgång av nya läsläxan. Jag tänker att jag måste jobba på två vägar mot samma mål, eller i två spår i undervisningen! För att det ska vara möjligt för några av mina nyanlända att klara målet måste de få stöttning. Jag släpper eleverna på mattan en stund och de får tillsammans försöka formulera frågor utifrån bilderna eller texten.

Exempel på utvecklingsarbeten läsåret 2013/14 Slutpresentationerna inom forskningscirkeln gjordes 2/6 vilket också utgjorde avslutningen på forskningscirkeln ”Litteracitet – Multimodalitet – Framgångsfaktorer”. Jag har skrivit om detta tidigare och nu är slutpresentationerna av alla utvecklingsarbetena genomförda. Deltagarna har arbetat parvis på sina skolor. Utvecklingsarbetena kommer i nedanstående ordning. Skarpatorpsskolan: Har cirkelmodellen betydelse för faktatextskrivandet? Även om du är särskilt intresserad av ett speciellt arbete så vill jag understryka att alla är lika intressanta så ta chansen att se dem alla. Skarpatorpsskolan: Har cirkelmodellen betydelse för faktatextskrivandet?

Kooperativt lärande – Elevaktiva arbetssätt Elevernas engagemang – min uppgift! Det är lätt att säga att skolan är viktig. Alla kan hålla med om det. Hade vi inte tyckt så, hade vi inte valt att arbeta som lärare. Stå upp för lärarrollen! Jag är lärare för att det är ett viktigt uppdrag. 2. Jag förväntar mig att eleverna gör sitt bästa under lektionerna. 3. När eleven har lämnat in en uppgift har jag världens chans att visa eleven att den uppgiften betyder något. 4. Den här principen är jag dålig på att efterleva, men när en produkt åker upp på klassrumsväggen är det skarpt läge för eleven. 5. Det finns tusentals tillfällen att signalera att skolan är rolig och viktig! Jag är också mitt ämne. Jag har målet att mina lektioner, från första till sista sekund, ska handla om det innehåll jag planerat för. 6. BFL är bra till mycket. Dessa sex principer är naturligtvis inte något nyhetsstoff, men jag tror de är oerhört viktiga att hålla på i mötet med våra elever. Tycker du att den här texten bara har handlat om självklarheter?

Ledarskap i klassrummet Under det första året som förstelärare i Mölndals stad har jag och de andra förstelärarna omgång 2014 fått viktiga verktyg att använda oss av i undervisningen och som processledare i olika sammanhang. Och nu när vi går in på det andra året praktiserar vi det på ett väl genomtänkt sätt i det centrala området. Här kommer en beskrivning av upplägget - kanske något att ta efter för att utveckla detkollegial lärandet på era skolor! Med utgångspunkt i John Steinbergs bok "Ledarskap i klassrummet,en handbok för arbetsro och effektivt lärande" har vi skapat grupper bestående av 7 - 9 lärare från fem olika skolor och stadier (Toltorpsskolan, Krokslättsskolan, Sörgårdsskolan, Balltorp/Pepparedsskolan och Katrinebergsskolan). Att utveckla sitt ledarskap pågår i olika projekt runt om i landet.

Related: