IKT i skolan, del 21:Skapa digitala böcker
Fler och fler skolor skaffar iPads (eller lärplattor som vi kallar dem för att förtydliga att det är ett redskap för att lära sig saker) till sina elever. En av de stora fördelarna med en lärplatta är att det är enkelt att bli en producent istället för en konsument. Låt eleverna använda kameran för att ta bilder och använd sedan någon av nedanstående appar där de lägger in bilderna och skriver text till så har eleverna snart skapat en egen bok. En av fördelarna med apparna är att de går att använda inom alla skolans ämnen. Har du tillgång till en mac ska du även titta på iBooks Author. Apple har skapat ett verktyg där du (eller dina elever) kan skapa egna undervisningsmaterial (interaktiva böcker).
IKT i skolan, del 20: Hitta filmer på nätet
Del 20 i serien tips på IKT i skolan handlar om sidor på nätet som har filmer på nätet som man kan använda i undervisningen eller som fortbildning för lärare. De flesta länkarna går till filmer på engelska, då utbudet av svenska filmer är begränsat. Youtube www.youtube.com – den största banken av video, men det gäller att hitta det som är bra, vilket inte alltid är så lätt. Genom att söka efter kanaler kan man lättare hitta skolrelaterade filmer. Dessa kanaler kan man sedan prenumerera på.
IKT i Skolan, del 28: Appar till Chrome
Googles webbläsare Chrome används av fler och fler. Jag tror att många skolor kommer att köpa Chromebooks till sina elever de närmaste åren, vilket kommer att öka användningen av Chrome som webbläsare än mer. En sak som många inte tänker på är att det går att ladda ner appar från Chrome web store. I del 28 av serien tips på IKT i skolan tittar jag på appar som kan vara användbara.
IKT i skolan, del 19: Hitta appar till iPad som du kan använda i undervisningen
Många skolor satsar på att köpa in iPads till eleverna. I Sollentuna kallar vi dem för lärplattor, dels för att markera att de ska användas till inlärning i skolan och dels för att inte förknippa verktygen vi använder med ett visst märke. En lärplatta har ett antal appar förinstallerade när man köper den, men man behöver hitta och installera andra bra appar. Detta är ett arbete som är nog så knepigt, då det i App Store finns över 1 miljon appar.
Ewas länkar för lågstadiet
Blandat Faktabanken Länkar med frågor och svar inom alla tänkbara ämnen. Fria Nationalencyklopedin Här hittar du korta förklaringar till alla NEs uppslagsord.
IKT i skolan, del 18: Creative Commons licenser – vad betyder det?
En infographic skapad av Shihaam Donnelly som förklarar hur CC (creative commons licenser) fungerar. Nedan beskriver jag de olika delarna av en CC-licens. Tänk på att andra lagt ner tid och energi på att skapa sådant som du har användning för (bilder, musik, texter, filmer mm), så länka hellre en gång för mycket än en gång för lite till ursprungsskaparen av verket. CC Erkännande. Alla cc-licenser har erkännande.
Padlet kan användas till mycket
Ibland får man frågor om olika IKT-verktyg och denna vecka har flera sådana frågor ställts till mig. En kollega undrade efter verktyg för att göra digitala exit tickets och en annan hur man skulle kunna fånga upp åhörares åsikter efter en föreläsning. I båda fallen svarade jag att man kan använda Padlet. Vad är då padlet? Jag ser padlet som ett verktyg med flera olika användningsmöjligheter.
Hur gör jag en podcast – liknande #värmeradio
Är du också sugen på att dra igång en egen podcast, men inte riktigt vet hur? Här tänkte jag försöka gå igenom allt hur du gör. Det är en del att tänka på och det krävs lite fix för att få igång allt, men när du väl är igång är det inte svårare än att publicera ett blogginlägg. Det fina i kråksvängen är att allt går att göra rätt så gratis.
IKT i skolan, del 17: Fotografier som får publiceras på nätet
Ju mer man använder datorer i skolan, desto fler tillfällen kommer det att bli då lärare och elever publicerar texter och annat material på nätet. Det största problemet brukar då vara att man inte har rättigheter till de bilder som man tänkt använda. Ett sätt att lösa problemet är att fotografera själva och använda egna bilder, men det är inte altid möjligt. Behöver man en bild som illustrerar antikens Grekland är det inte lätt att hitta något att fotografera som fyller syftet. En annan lösning är att använda andras fotografier om de har en CC-licens (se för mer information om vad en Creative Commonslicens innebär). Nedan listar jag ett antal tjänster på nätet som ger tillgång till fotografier som man kan använda.