background preloader

Känslofakta - EmoVideo 2

Känslofakta - EmoVideo 2

http://www.youtube.com/watch?v=0dLwKZx7B30

Related:  LIVSKUNSKAP/ EQ/ SET/ ARTspecialpedagogLivskunskap/EQKänslor, värdegrund, etik och moralDIV EQ FILM mm.

Schysst med still och hyfs SLI.SE använder sig av naturliga sökningar, dvs. man skriver det man söker efter helt naturligt utan några ytterligare tecken. Du kan skriva ord, eller allra helst fraser i titeln, sökord eller i beskrivande text - du kan t.o.m. skriva ett ISBN/produktnr om du kan det. Om du t.ex. vill hitta en produkt som heter "Människans utveckling sedan stenåldern" är det bästa att skriva precis det. Om du inte är säker på titeln kan du prova med att skriva t.ex.

Barn i behov av särskilt stöd De senaste veckorna har det varit mycket pyssel kring Angry Birds här hemma, både utklippta i papper och i lera. Gabriel har visat ett enormt tålamod och talang när det kommer till lera, han sitter gärna och pillar med små detaljer för att få figurerna riktigt bra. Det är väldigt roligt att se vilken tid och engagemang han lägger ned, särskilt eftersom det har varit svårt att få honom till skapande aktiviteter (om det inte är pärlplattor förstås, för det är han mästare på!) Material Att arbeta med Barnkonventionen - helt enkelt Vad betyder Barnkonventionen för våra unga? Med detta material går vi igenom alla 41 sakartiklarna i Barnkonventionen. Med olika rörliga och kreativa övningar skapas diskussioner och ställningstagande som levandegör innehållet och sätter in Barnkonventionen i ungas egen vardag. Ansvaret att informera unga om deras rättigheter ligger på oss vuxna.

Om du var jag: Astrid - om svek Filmen handlar om Astrid som sviker sin kompis Katrine när de tuffa tjejerna inte längre vill att Katrine ska hänga med dem. Vad ska Astrid göra som känner att hon hamnat mittemellan och inte vet hur hon ska göra? Ska hon välja Katrine och riskera att hamna utanför, eller svika Katrine och få hänga med gänget? Programmet inleds med en nyskriven dikt av skådespelerskan Vanna Rosenberg, om att alltid hamna mittemellan. Efter filmen får vi åter igen träffa Vanna som berättar om hur hon alltid hamnar mittemellan i sin egen familj och hur man kan tänka för skaffa sig mod att välja sida.

Diskriminerad eller kränkt i skolan: Skolornas arbete vid trakasserier och kränkningar Anna Wide, undervisningsråd på Skolinspektionen, talar i sitt föredrag om vad skolorna bör tänka på i sitt arbete med kränkningar och trakasserier. Här kan du skapa egna klipp ur programmet Hjälp Stäng Inkludering utan att specialanpassa för enskilda elevers särskilda behov: Minska mängden intryck, öka strukturen och minska stressen i klassrummet.Liten insats, stor skillnad Diskussionen poppar upp hela tiden, om hur vi tidigt ska hitta eleverna i behov av särskilt stöd. Det är en fin tanke, men kanske en tankevurpa. Tidiga insatser. Jättebra. Men varför inte ta det ett steg till.

Barn som musicerar får bättre arbetsminne och lättare att lära Svenska forskare visar nu att musikträning hos barn stärker arbetsminnet, som spelar en stor roll för många sorters inlärning. Man kan därmed konstatera att det inte bara finns ett statistiskt samband mellan musikträning och god förmåga att lära sig, utan ett orsakssamband: Musikträning i sig leder till ökad förmåga till lärande. Dessutom klarnar förståelsen för hur detta går till. Music practice is associated with development of working memory during childhood and adolescence, Bergman Nutley et al, Front Hum Neurosci 7: 921 (2014) I en rad undersökningar har man senaste årtiondet sett att barn som tränar musik klarar skolan bättre än andra barn, och att ju mer man tränar, desto större är sannolikheten för att det ska gå riktigt bra. Eftersom de flesta av undersökningarna har varit jämförelser i efterhand kan man dock inte veta om det beror på att barn som redan från början är mer begåvade också tränar musik mer, eller om musicerandet i sig stärker förmågan att lära sig.

Vara vänner: Bella säger ifrån Snälla Bella säger aldrig ifrån och hamnar aldrig i bråk. Men hon mår dåligt när hennes kompis Wilma retar klasskamraten Oscar för hans röda hår. Wilma kallar Oscar för "Rödluvan" och säger att det bara är på skoj, men Bella ser att Oscar inte tycker att det är roligt. Elias och de stora frågorna: Ensam När Elias slutar skolan går han hem till farmor. Hon är en spännande person som gillar att diskutera och fantisera, och så är hon en passionerad modellbyggare. Hemma hos farmor finns ett rum dit bara utvalda personer har tillträde, Elias är en av få som får vistas där. I rummet finns nämligen farmors modellbygge, en värld som ständigt förändras. På vägen hem från skolan händer olika saker som gör att Elias och farmor börjar prata om något speciellt. När farmor lägger en blomma på sin pappas grav börjar de prata om döden, och när Elias klocka går sönder pratar de om tid.

Related:  värdegrundVärdegrund