background preloader

Anne-Marie Kjörling

Anne-Marie Kjörling

Eleverna är lata Eleverna ser inte filmerna. Varför är det så? Full av entusiasm ger man sig ut i flippvärlden och så slutar det med att responsen blir otroligt låg. Det kan till och med vara så att eleverna tar upp det hela till diskussion. Jag tror inte på att bara kasta sig in i det hela när det gäller flippat. När du så har funderat på var du själv befinner dig är det dags att prata med eleverna. Dessutom måste vi möta eleverna där de befinner sig. Du behöver få med dig eleverna på den här resan. Om du verkligen vill flippa så ge inte upp. Podden Läs för livet | Läsambassadören I podden Läs för livet samtalar läsambassadören med gäster om läsning och litteratur för unga. I oktober 2015 tog Anne-Marie Körling över stafettpinne från Johanna Lindbäck. Läs för livet finns även på Itunes. ”Jag blev Pippi. ”Läsa är att utvecklas och hela tiden vidga sig i livet” Samtal med författaren och professorn Sven-Eric Liedman . ”Böcker har påverkat hela min världsbild” Samtal med Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke om läsning, närhet och demokrati. ”Jag drömmer om att tapetsera tåg och bussar med spännande läsning”Anne-Marie Körling tar över stafettpinnen från Johanna Lindbäck. Läs för ditt barn – och vaccinera det mot utanförskap! Talböcker – större uppfinning än hjulet Samtal med författaren Beate Grimsrud. Spoken Word – om kärlek, rasism och transfobi Samtal med Yolanda Bohm, estradpoet. Pappersboken den bästa läsupplevelsen Samtal med Anders Öhman, professor i litteraturvetenskap och litteraturdidaktik vid Umeå universitet. Suger ungdomsboken?

Forskarbloggen - Dagen till ära funderar jag över det här med män och kvinnor i skolan. Inleder med ett citat från dagens tidning: ”Varje morgon, samma sak. Mina barn överlämnas till en mycket könsmässigt homogen grupp av vuxna som dagtid ska lära dem förstå och fungera i samhället, under ett av deras livs mest formativa skeenden.” Jag har länge varit lite av främmande fågel som man på lågstadiet (med utflykter till mellan- och högstadium). Jag kom att tänka på en av dessa avhandlingar som gjort att jag, efter att ha läst den, inte längre kunde se på min tillvaro på samma sätt som innan. ”Jag har definierat tre olika områden som förtydligar vad föreställningen om den manliga förebilden handlar om. Så man kan verkligen fundera över om varför vi ska ha fler män i skolan (framförallt i de yngre åldrarna, där de blir allt mer sällsynta)? ”Så vad ska vi göra åt den könsmässiga obalans som präglar den pedagogiska yrkeskår som har så oerhört mycket makt över att forma våra barn? 1. Sedan lades projektet ner.

Läraren med stort L Hon vill absolut inte bli kallad ”kändislärare”. Ändå är hon just det. Det görs tv-program om Anne-Marie Körling. Hon har tilldelats priser och utmärkelser. Flera gånger i veckan ger hon inspirationsföreläsningar, och i krönikor, blogginlägg och böcker utvecklar hon sina egna tankar om skolan. Alltid med läraren i fokus. Hon talar mycket om att ”modella”, alltså att modellera undervisning och metoder. Veckan innan vi ska träffas besöker jag en grundskola i Skåne för att göra reportage om läs- och skrivundervisning. – Jag är väldigt, väldigt trött på medias dystra bild av skolan. Anne-Marie Körling får ständigt bevis på att det behövs. – Min första tanke var att det också är ett jätteviktigt jobb, säger Anne-Marie Körling. Men hon skickade ändå sitt mobilnummer och bad den deppiga läraren att ringa upp. – Nu är hon jätteaktiv och kan inte sluta prata pedagogik! Anne-Marie Körling handleder flera lärare på det här sättet, som en sorts jourhavande kollega. – Vad ska ni göra?

Varför säger de att klasstorleken inte spelar någon roll? Många är de som vill göra gällande att klasstorleken inte spelar någon roll för elevernas lärande. John Hatties studie har använts som argument i den diskussionen, och senast häromdagen då OECD:s granskning av PISA-resultaten för Sveriges räkning redovisades och var föremål för utfrågning i riksdagen sades samma sak: länder med hög måluppfyllelse har inte satsat på mindre undervisningsgrupper. Alltid när jag hör detta undrar jag hur de har kommit fram till sådana slutsatser? Jag är nu inne på mitt trettonde år som yrkesverksam gymnasielärare och har under dessa år haft uppskattningsvis runt femtio olika klasser och tusen olika elever. Läs Jonas Vlachos granskning av påståendet att klasstorleken inte spelar någon roll.

Hallå där Anne-Marie Körling … Anne-Marie Körling.Vad har du för förväntningar på ditt nya uppdrag? – Jag har pratat om läsning och undervisning om läsning i tjugo år. Nu får jag fortsätta göra det som jag anser är så oerhört viktigt. Hur ska du locka unga till läsning? – Genom att ge läsupplevelser. Du är den tredje läraren som blir läsambassadör. – Lärare kan lyfta perspektivet samtidigt som de har båda fötterna på marken. Kommer du också att vända dig direkt till lärare? – Absolut.

Förstelärarblogg Anne-Marie Körling Lektionstips | stockholmskällans blogg Ibland är det alldeles extra roligt på jobbet. Till exempel när jag är på väg till bussen efter ett besök i en årskurs tre i Beckombergaskolan och hör en av killarna i klassen ropa efter mig: Friiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiida! Friiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiida! Det här var mitt tredje besök i Beckombergaskolan (eller fjärde om man räknar min rekognoseringstur, när jag smög runt i buskarna kring skolan och letade fornlämningar). Upplägget som jag och Ulrika, lärare i 3b (det är de som syns på bilderna som Ulrika har tagit), hade kommit fram till var att vi skulle prata om Stockholms, Brommas och Beckombergas historia under en timme på förmiddagen och sen titta på fornlämningar i skolans närhet på eftermiddagen (ett underlag för lektionen kommer att publiceras i vår Lektionsbank inom kort). Stockholmskällans primära målgrupp är årskurs 6 t.o.m. gymnasiet, men eftersom det finns ett så rikt bildmaterial tycker jag att Stockholmskällan fungerar bra även i lägre åldrar.

Related: