background preloader

Pappor, fatta mod och ta samtalet med era söner om vikten av läsning

Pappor, fatta mod och ta samtalet med era söner om vikten av läsning
Kopplingen mellan läsvana och bra betyg är det ingen, alltså ingen, som ifrågasätter. Ändå står vi där och hejar på killarna när de spelar fotboll, kommer med förslag på laguppställning, introducerar våra killar i vårt fotbollslags hela rika universum. Vi kör dem till träningen och säljer alla deras salamikorvar som klubben kräver. Allt detta gör vi. För våra killars skull. Vi kan till och med sträcka oss till att pedagogiskt förklara sambandet mellan karaktär och resultat. Men när det kommer till det där med böcker backar vi. Det är dags för det där samtalet. Du får ju räkna med att bli ifrågasatt. Men det finns hjälp att få. Men det måste göras. Johan Unenge

http://www.sydsvenskan.se/asikter/pappor-fatta-mod-och-ta-samtalet-med-era-soner-om-vikten-av-lasning/

Related:  Artiklar om läsningTipsLäsningLäsning

Tips på hantering av gnälliga föräldrar som hör av sig för ofta till skolan Tips på hantering av gnälliga föräldrar som hör av sig för ofta till skolan Det är mycket om föräldrar om hör av sig för mycket till skolan. Men jag har inte sett en enda artikel, inlägg eller post som försöker göra en analys av varför föräldrar hör av sig. Jag kan utan att fundera allt för mycket komma på flera orsaker, som jag själv upplevt, både som förälder och i mitt arbete med skolan, samt hört många föräldrar vara besvikna över. Ta detta som en checklista och för statistik under en månad på vilken kategori nedan som kontakten med föräldrarna faller under: Otydlig information från skolan.

Dilemman vidgar perspektiven Många noveller eller kortare texter innehåller kvaliteter, både språkliga och innehållsmässiga, som ger underlag till bra tänkande, samtal och skrivande. Men det kan ändå kännas fnuttigt att bearbeta en novell under en eller ett par lektioner för att sedan gå vidare till nästa. Det kan både för elev och lärare kännas som om det saknas en helhet. Lästräning lika viktigt som idrottsträning LitteraturMagazinet Debatt För en sådär hundra år sedan kom folkrörelserna igång. Man skulle sluta dricka, börja läsa och ut och idrotta. Så här ett sekel senare, känns det som idrottsrörelsen har lyckats bäst.

Bokhataren Daniel Sjölin: "Läslust kan bryta klass" Jag hatade dockor som liten. Och flickkläder. Sånger och ramsor. Bäbisar. Jag kräktes till och med en gång när jag kände plasten i en bäbydocka. Jag försökte ju bli pojke. En skrivmall och en stödstruktur för källkritiskt resonemang Det vimlar av begrepp kring källkritiken…men hur reder jag i detta virrvarr och skapar en struktur att hjälpa mina elever att ta sig från a till b? Och vad ska jag som lärare bedöma? Och hur lär jag ut hur man söker och väljer ut när jag själv inte är så bra på att hitta upplägg. I detta inlägg hoppas jag ge dig verktygen för att kunna bedriva undervisningen och även fullfölja bedömningen. Dystopisk mininovell – en lektionsidé Mina åttor har precis läst ut Fahrenheit 451. Vi har diskuterat både text och innehåll ingående med många intressanta infallsvinklar. Dystopin är en genré som många känner väl till tack vare moderna succéer som Hungergames och Divergent. Nu är det hög tid för 8A att skapa egna dystopier.

Fascismen är underbar I 19 år var ”Lejonkungen” tidernas mest inkomstbringande animerade film innan Disney slog sitt eget rekord med ”Frost”. Men det är fortfarande Disneys mörkaste film. På flera sätt. Många som växte upp med ”Lejonkungen” skälver ännu vid minnet av Mufasas död, en ohygglig scen där den förrådda kungen trampas ihjäl av en skenande hjord inför ögonen på sin son, Simba. Filmens mörkaste och märkligaste­ sida är emellertid den fascistiska. Det kan låta lite kultursidigt och ansträngt men ”Lejonkungen” följer verkligen en utstuderat fascistisk dramaturgi.

Om vi överger barnen i läsningen blir de aldrig vuxna Böcker har blivit något som väldigt få unga föredrar framför sociala medier och dataspel.Johanna Lindbäck och Johan Unenge När kurvorna viker brant neråt och Sverige gång på gång placerar sig under genomsnittet i internationella mätningar av läsförståelse krävs mer än vad skolan förmår. Hälften av Sveriges unga läser aldrig för nöjes skull. Var fjärde kille förstår inte enklare tidningstext. Auschwitz – så här kan vi närma oss! - Ylva Pettersson ”Om människans hela historia ska berättas bör Auschwitz som kultur ställas bredvid pyramiderna och Parthenon. Syftet med denna provocerande tanke är givetvis inte att söka likställa dessa ruiner över människans historia, utan att insistera på att historien lika mycket utgörs av människans triumfer som hennes absoluta förnedring.” (George Bataille: ur förlagets presentation av Auschwitz och kulturen) In under huden, direkt in i blodet, går dikterna, bilderna, berättelserna om människorna och Auschwitz.

Nya lösningar väcker läslusten Framför sig har de varsitt exemplar av Gun-Britt Sundströms novell Början, eleverna i ettan på Bygg- och anläggningsprogrammet på Wendesgymnasiet i Kristianstad. Den handlar om den lilla pojken Noa som växer upp och mobbas genom skolåren. Svenskläraren Jenny Edvardsson läste den högt under en lektion häromdagen, hon vet att hon inte kan räkna med att det blir gjort om hon ger det som hemuppgift. ”Kärleken är ingen jävla saga” - Opinion Kärlek handlar inte om besprutade rosor. Det handlar inte heller om att renovera sitt badrum eller visa upp semesterbilder på facebook. Allt det där är bra. Men det är inte viktigt. Den mesta kärleken i ett liv, uppstår med helt andra människor än de man ligger med. Kärlek är ett stort ord men oftast en liten händelse.

Related: