background preloader

Pappor, fatta mod och ta samtalet med era söner om vikten av läsning

Pappor, fatta mod och ta samtalet med era söner om vikten av läsning
Kopplingen mellan läsvana och bra betyg är det ingen, alltså ingen, som ifrågasätter. Ändå står vi där och hejar på killarna när de spelar fotboll, kommer med förslag på laguppställning, introducerar våra killar i vårt fotbollslags hela rika universum. Vi kör dem till träningen och säljer alla deras salamikorvar som klubben kräver. Men när det kommer till det där med böcker backar vi. Det är dags för det där samtalet. Du får ju räkna med att bli ifrågasatt. Men det finns hjälp att få. Men det måste göras. Johan Unenge

Det utvidgade kollegiet Jag är en av många som pratar med mycket värme och tacksamhet om det utvidgade kollegiet på sociala medier. Varför då kan man undra? Ja, för vad är det då som är så speciellt med det som sker på sociala medier. Ibland hör jag frustration över hur duktiga alla är! En annan anledning till att jag hela tiden hittar tillbaka till sociala medier är att jag också kan få bekräftelse på det jag själv gör. Inspirationen att prova något nytt är en annan del som det bidrar till. Och sist men inte minst, det sparar tid! Gruppen jag hade var indelad i 4 grupper. Klockan användes flitigt. Jag fick inga önskemål om att förklara något mer eller utveckla något vilket jag hade bett om i uppmaningen ”berätta vad du tyckte var svårt” Utan alla lapparna handlade om att de hade lärt sig många svåra ord. ”texten var svår i början men sedan förstod jag allt!” Under ett och ett halvt år har jag varit en del i det här kollegiet och jag tycker att det bara växer i styrka och det gör att jag växer i mitt lärande!

Ett annorlunda föräldramöte....med spågummor, detektiver, frågeapor ochcowboys En magisk kväll med läsande mammor och pappor Det var inte för inte som jag var lite nervös inför denna kväll – tror aldrig jag har involverat så många kända och okända i mina galenskaper tidigare – men det är alltså det som händer när man hänger på sociala medier. Man dras med, och peppar andra – peppas själv och idéerna bara sprutar! Den första januari blev jag förstelärare i ämnet svenska i årskurserna 1-9 – wow! Vilket uppdrag….huvva, vilket ansvar..ja tankarna har pendlat men då mitt huvud allt som oftast är sprängfyllt av roligheter såsom skola, skolutveckling, bedömning för lärande etc, så hade jag redan bestämt mig för att fokusera på läsförståelse. Min skola har, under ett par år, implementerat och arbetat med RT-reciprocal teaching som metod där vi sett fantastiska framsteg hos våra elever. Lite snabbt surr med kollegorna i arbetslaget som sa ”Gör – kör!” Så här blev det: Okej, över till mig och mitt klassrum… Med tända kandelabrar och spamusik kom föräldrarna in och satte sig.

UR inspirerar föräldrar att läsa högt - UR - Sveriges Utbildningsradio AB Med en blandning av välkända skådespelare och artister, spännande berättelser och en synnerligen påhittig sexåring vill UR inspirera fler föräldrar att läsa högt för sina barn. Serien heter Lässugen och medverkar gör bland andra Eva Röse, Niklas Strömstedt, Nour El-Refai och Leif Andrée. Serien har premiär i Barnkanalen och på ur.se/abc 31 mars och är en del av UR:s stora satsning på läs- och skrivinlärning. Välkommen hem till sexåriga Amanda! UR:s serie Lässugen riktar sig till barn i förskolan och deras föräldrar. För 11 år sedan läste 74 procent av alla svenska föräldrar högt för sina barn en genomsnittlig dag. Lässugen sänds på måndagar kl. 17.45 i Barnkanalen med start 31 mars. Böcker Eva Röse läser Jag rymmer! Om UR:s läs- och skrivsatsning Förra året började UR sin största satsning på läs- och skrivinlärning någonsin. Alla produktioner i läs- och skrivsatsningen Livet i Bokstavslandet är en serie för alla barn som är på väg att knäcka eller precis har knäckt läskoden.

Related: