background preloader

Hans Rosling - Framtidens statistik

Hans Rosling - Framtidens statistik

http://urplay.se/Produkter/180445-Hans-Rosling-Framtidens-statistik

Related:  SOHållbar UtvecklingHållbar utvecklingintressanta länkar

Lilla Aktuellt skola (Du har väl inte missat vår sändningstid? Kl 10 i svtplay - och kl 14.30 i Barnkanalen) Kriminella gäng I Sverige, precis som i alla världens länder, finns kriminella gäng. Den senaste tiden har det pratats mycket om de brott som kriminella gäng gör, bland annat att de skjuter varandra. Tillväxten kommer vara ett minne blott Visst kommer det bli annorlunda: boendet mer kompakt, resorna kortare och färre och energipriserna dubbelt så höga och grönsaksutbudet i butikerna mer säsongsbetonat.Staffan Laestadius Under ytan i de ständigt resultatlösa klimatdiskussionerna – på hemmaplan såväl som nyligen i Warszava – ligger politikernas oro att den radikala klimatpolitik, som är nödvändig för att motverka klimatförändringarna, ska reducera eller rent av rasera den bräckliga ekonomiska tillväxten inom OECD-området. Den oron är befogad. Det är med den ekonomiska tillväxten – så säger den konventionella visdomen – som resurser skapas för att hantera fördelningskonflikter; det är tillväxten som skapar de nya jobben och det är tillväxten som ger resurser till fler vårdplatser och uppstädande i naturen.

Hans Rosling 26 december 2013 kl 13:01 - Sommar & Vinter i P1 Torsdag 26 december 2013 kl 13:00 till 14:27 (Listan skapas med automatik och kompletteras efterhand. Fel kan förekomma.) Hans Rosling berättar hur han gjorde ett färgseendetest på Fidel Castro i Kuba 1993. Det var för att övertyga presidenten om att forskningen kring en epidemi av nerv- och synskador behövde göras på Roslings sätt. Forskare underkänner digitala lärverktyg Med fokus på lärande processer och med en bakgrund inom bland annat spelbranschen har Björn Sjödén skrivit en avhandling om vad vi bör kräva av digitala lärverktyg. – Ett bra digitalt lärverktyg gör att eleven får ny kunskap och även vågar utmana sig själv. Det viktigaste för oss i dag är att skilja på testverktyg och verkliga lärverktyg. Vi bör samtidigt öka medvetenheten om hur de fungerar kognitivt, säger Björn Sjödén. Hans avhandling på detta tema är just klar och han ingår i den tvärvetenskapliga forskargruppen ETG, Educational Technology Group, vid Lunds universitet. När forskargruppen skulle göra en genomgång av de 100 populäraste utbildningsapparna inom matte och svenska hittade de bara 47 som föll inom deras avgränsning.

Smart data räddar liv Smart data och ny teknik kan underlätta sjukvårdens börda. Här är sex exempel på hur bättre dataanvändning och smarta apparater räddar liv. Diagnosdatorn IBM:s datorsystem Watson har redan vunnit över människor i Jeopardy. Läromedel ger ny kunskap om Afrika Läromedlet ”Det Nya Afrika” bygger på en bok med samma namn som journalisten Erika Bjerström skrev 2013. Det riktar sig till gymnasieelever och syftet är först och främst att skapa en ny kunskap och bild av Afrika. – Tyvärr är det många av oss som har en ganska förlegad och gammal syn på Afrika som bygger på fördomar om att Afrika är fattigt och ekonomin dålig. Nu vill vi skapa ett intresse och en nyfikenhet för denna kontinent, säger Steven Dahl.

Fredrik Lindström - Sommar & Vinter i P1 Vi tror visst på tomten idag. Till och med mer än tidigare. Det är bara hur vi tror på den som har ändrats. Nu tror vi på tomten som någon som säljer och levererar. Tomten har börjat intressera sig för porriga underkläder och ventilationssystem. Vikingar, Rit och kult Vikingarna dyrkade sina gudar på flera olika sätt. Många hade träpålar med utsnidade ansikten som gudabilder hemma. Ofta stod dessa i ett rum eller en bod för sig. Ställen som användes om och om igen för dyrkan av gudarna heter kultplatser. De vanligaste riterna kallades ”blot”, och gick ut på att offra till gudarna.

Hans Rosling - kungen av smart data Hans Rosling har kallats global it-entertainer, data-rockstjärna och mannen som gav den animerade bubbelgrafen ett ansikte. Få har analyserat och visualiserat stora datamängder lika framgångsrikt som läkaren och professorn Hans Rosling. Smart data handlar om att dra slutsatser baserade på fakta istället för på förutfattade meningar, konstaterar han. Så startar vi SO-undervisningen, del 2 Eleverna jobbar två och två. Läser text, skriver upp ord som är nya för dem och för in minnesanteckningar i ”åtta-fältaren”. Vi har inte tillgång till datorer, men det går ju även bra att översätta via mobilen.

Martin Lönnebo: Vi i Sverige kan bli en förebild Han tillhör veteranerna i miljörörelsen. Martin Lönnebo är klar som en av huvudtalarna när Klimatriksdagen invigs den 6 juni. Och hans budskap är enkelt: Vi behöver inte öka utsläppen av växthusgaser. Vi kan avstå från minst hälften av det vi har – och våra liv skulle rent av bli bättre. Martin Lönnebo, biskop emeritus, beskriver sig som miljöarbetare och veteran. Tionde ronden Nyligen genomförde NO/SO/svenska ett arbete kring ”Hållbar utveckling”. Vinsterna med att arbeta tematiskt är många. Framför allt tror jag att det skapar en spännande och varierande undervisning för eleverna. Jag gillar skarpt när eleverna kommer på det klara med hur olika ämneskunskaper hänger ihop och får ett meningsfullt helhetsperspektiv. Jag ser det som viktigt att dela med mig av hur jag drämde till i tionde ronden.

Related: