background preloader

Hans Rosling - Framtidens statistik

Hans Rosling - Framtidens statistik

http://urplay.se/Produkter/180445-Hans-Rosling-Framtidens-statistik

Related:  SOintressanta länkarHållbar utveckling

Lilla Aktuellt skola (Du har väl inte missat vår sändningstid? Kl 10 i svtplay - och kl 14.30 i Barnkanalen) Kriminella gäng I Sverige, precis som i alla världens länder, finns kriminella gäng. Den senaste tiden har det pratats mycket om de brott som kriminella gäng gör, bland annat att de skjuter varandra. Forskare underkänner digitala lärverktyg Med fokus på lärande processer och med en bakgrund inom bland annat spelbranschen har Björn Sjödén skrivit en avhandling om vad vi bör kräva av digitala lärverktyg. – Ett bra digitalt lärverktyg gör att eleven får ny kunskap och även vågar utmana sig själv. Det viktigaste för oss i dag är att skilja på testverktyg och verkliga lärverktyg. Vi bör samtidigt öka medvetenheten om hur de fungerar kognitivt, säger Björn Sjödén. Hans avhandling på detta tema är just klar och han ingår i den tvärvetenskapliga forskargruppen ETG, Educational Technology Group, vid Lunds universitet. När forskargruppen skulle göra en genomgång av de 100 populäraste utbildningsapparna inom matte och svenska hittade de bara 47 som föll inom deras avgränsning.

Hans Rosling 26 december 2013 kl 13:01 - Sommar & Vinter i P1 Torsdag 26 december 2013 kl 13:00 till 14:27 (Listan skapas med automatik och kompletteras efterhand. Fel kan förekomma.) Hans Rosling berättar hur han gjorde ett färgseendetest på Fidel Castro i Kuba 1993. Det var för att övertyga presidenten om att forskningen kring en epidemi av nerv- och synskador behövde göras på Roslings sätt. Smart data räddar liv Smart data och ny teknik kan underlätta sjukvårdens börda. Här är sex exempel på hur bättre dataanvändning och smarta apparater räddar liv. Diagnosdatorn IBM:s datorsystem Watson har redan vunnit över människor i Jeopardy.

Läromedel ger ny kunskap om Afrika Läromedlet ”Det Nya Afrika” bygger på en bok med samma namn som journalisten Erika Bjerström skrev 2013. Det riktar sig till gymnasieelever och syftet är först och främst att skapa en ny kunskap och bild av Afrika. – Tyvärr är det många av oss som har en ganska förlegad och gammal syn på Afrika som bygger på fördomar om att Afrika är fattigt och ekonomin dålig. Nu vill vi skapa ett intresse och en nyfikenhet för denna kontinent, säger Steven Dahl. Vikingar, Rit och kult Vikingarna dyrkade sina gudar på flera olika sätt. Många hade träpålar med utsnidade ansikten som gudabilder hemma. Ofta stod dessa i ett rum eller en bod för sig. Ställen som användes om och om igen för dyrkan av gudarna heter kultplatser. De vanligaste riterna kallades ”blot”, och gick ut på att offra till gudarna.

Hans Rosling - kungen av smart data Hans Rosling har kallats global it-entertainer, data-rockstjärna och mannen som gav den animerade bubbelgrafen ett ansikte. Få har analyserat och visualiserat stora datamängder lika framgångsrikt som läkaren och professorn Hans Rosling. Smart data handlar om att dra slutsatser baserade på fakta istället för på förutfattade meningar, konstaterar han. Så startar vi SO-undervisningen, del 2 Eleverna jobbar två och två. Läser text, skriver upp ord som är nya för dem och för in minnesanteckningar i ”åtta-fältaren”. Vi har inte tillgång till datorer, men det går ju även bra att översätta via mobilen.

Presentera och redovisa via iPad Vad ska man tänka på? Vilka resurser finns? För några år sedan såg jag ett intressant föredrag av David Phillips från Han pratade om Death of the Powerpoint. Detta är fortfarande aktuellt. Allt för många presentationer innehåller alldeles för mycket information. Tionde ronden Nyligen genomförde NO/SO/svenska ett arbete kring ”Hållbar utveckling”. Vinsterna med att arbeta tematiskt är många. Framför allt tror jag att det skapar en spännande och varierande undervisning för eleverna. Jag gillar skarpt när eleverna kommer på det klara med hur olika ämneskunskaper hänger ihop och får ett meningsfullt helhetsperspektiv. Jag ser det som viktigt att dela med mig av hur jag drämde till i tionde ronden.

KIPP - en skola i gettot - Barnen Skolan startades 1994 av en 24-årig vit Yale-student, David Levin. KIPP hade då år 2000 250 elever i årskurs fem till åtta - alla invandrare eller svarta. KIPP - står för Knowledge Is Power Program - kunskap är makt. Så startar vi SO-undervisningen med de nyanlända eleverna Geografi och lite samhällskunskap tycker jag är bra startområden i SO för nyanlända på högstadiet. Ta avstamp i elevernas erfarenheter och jämföra med hur det ser ut i Sverige. I Språkklassen har vi gjort så att vi avvaktar några veckor med ren SO-undervisning när eleverna kommer och fokuserar mer på svenska som andraspråk, modersmål, matte och engelska och med kartläggningsarbetet kring detta. Vi jobbar då även med Boken om mig.

Related: