background preloader

Vad är en krönika? - www.plugga24.se

Vad är en krönika? - www.plugga24.se

Jag förstår att marken gungar, men det finns en fortsättning | Jenny Strömstedt Jag ville skriva en tröstetext till Staffan. Till Staffan som liknar #metoo vid Stalins utrensningar. Till Jan G som inte vågar kramas och till min kompis Stefan som tycker att nu, nu får det väl ändå lov att vara över. Jag ville skriva en text för att lugna Berndt som är pensionär sedan länge och som jag tränar bredvid ibland. Det går inte att bli arg, eller ledsen. Kvinnorna tyckte inte om det, helt enkelt. LÄS MER: Allt om #Metoo – det här handlar upproret om Det är som att ha varit lyckligt gift i tjugo år när frun kommer hem och säger att hon vill skiljas och det var fanimej inte ens kul när vi var på bröllopsresa i Florida 1997. Eller som när en rättrådig humanist med fackligt medlemskap njutit av det flådiga hotellet på den perfekt putsade semesterorten till ett resonabelt pris och förstår först på flyget hem att lyxen är betald av förtryckta gästarbetare. Men jag tror på er. Dessutom har det fungerat förut, att människan har lyckats ändra på sig. Vi slår inte längre våra barn.

Krönikor - Ung Konsument Varför tar man skolan för givet? Celeste funderar på varför det är som många svenska barn och ungdomar som struntar i skolan, när det finns unga i andra länder som inte ens har en skola att gå till. Läs Celestes krönika Fjortonde gången gillt Vad gör en lägenhet till ett hem? Dagens ideal är inte sunda Överallt bombarderas unga tjejer med lättklädda modellbilder så som reklambranschen tycker att kvinnor ska se ut, och Emma funderar på vad man kan göra för att ändra på det här sjukliga idealet. Läs Emmas krönika Steget mot framtiden Jacqueline flyttade hemifrån när hon var 17 år. Shopparnas värld Shopping är utan tvekan det Johanna gillar att göra allra mest. Nu bryter vi för reklam – igen... Det är svårt att ha tålamod när den spännande filmen avbryts för reklam för femtielfte gången. Mitt bästa köp Att vara ung och modeintresserad innebär ofta att man får köpa billigare kläder med sämre kvalitet för att hänga med. Människan gör kläderna Ett liv i lyx Ingen skulle bry sig om jag jagade i skogen

Vart är Sverige på väg? - Ledare Edvard Hollertz Ledarkrönika Ska vi som bor på landsbygden betala lika mycket skatt, undrar Jan-Eric Andersson. Han bor på en gård mellan Valdemarsvik och Kvarnvik, i de allra sydligaste delarna av Östergötlands län. Att han ställer frågan är förståeligt. Busslinjen som tog barnen i bygden till friskolan i Tryserum lade Östgötatrafiken ned för något år sedan. I Kvarnvik, som ligger i Åtvidabergs kommun, är det problem med grundläggande infrastruktur – kopparnätet för fast telefoni är delvis släckt och mobiltäckningen är dålig eller obefintlig. Den här typen av resonemang lär vi få höra allt oftare. Sverige är ett högskatteland. Inom den skattefinansierade sektorn har enheter slagits ihop och centraliserats. På pappret finns det således goda skäl till att vägunderhållet i alla fall inte bör försämras. Att landsbygdens kommunikationer försvåras märks även i skärgården. Kanske beror det på att vurmen för den urbana livsstilen dominerar.

ALEX SCHULMAN: 2018 är lögnarnas och Hanif Balis tid | Alex Schulman Den mörkhyade pojken som i H&M:s reklam bar en tröja med texten ”Coolest monkey in the jungle” är den senaste veckans mest diskuterade människa på planeten jorden. Ju fler krönikor, analyser, arga tweets och Instagram-vrede jag tagit del av, desto mer förbluffad har jag blivit. Det är en känsla av overklighet som nu ringer i huvudet när jag inser att dagarna går och debatten bara fortsätter. De flesta av Sveriges kolumnister har nu luftat tankegodset kring detta, i mer och mer aparta vinklar, med större och vildare vrede. Rekord i uppbragthet togs kanske av Jonas Gardell som först gick till attack mot en kvinnlig journalist som tyckt helt fel i ämnet och sedan föreläste om rasismen som sådan, globalt och historiskt, från 1800-talets slaveri till rasism bland fotbollsfans år 2017. Allt detta för ett misstag på H&M:s reklamavdelning. För det är som om alla glömt bort det i vreden, att det var ju inte avsiktligt. LÄS MER: H&M-butiker vandaliseras efter rasism-anklagelser Det är lögnarnas tid.

Oprah Winfrey som USA:s president? Just do it | Nisha Besara Hur redo är USA för Oprah Winfrey som president från år 2020? Svaret ligger i hur redo varje röstande amerikansk medborgare upplever sig själv att vara. Och om var och en av dem låter bli att fundera över hur redo USA som helhet är. Annars tror jag nämligen att många riskerar att fega ur på grund av att de tror sig veta att landet i sig inte är redo. Våren 2007 reste jag runt i USA i en hel månad. Överallt träffade jag människor som menade att USA inte var redo för Barack Obama eller Hillary Clinton, att landet varken var redo för en svart president eller en kvinna som president. Jag tänker på alla dem nu när det ryktas om att Oprah Winfrey tänker ställa upp i nästa presidentval och hashtaggen #Oprah2020 trendar stort på Twitter sen i början av veckan. Det var efter Winfreys bejublade och högst politiska tal på Golden Globe-galan som spekulationerna började, och de har eldats på av diverse bekräftelser från personer som är henne närstående. Det är högst mänskligt.

FRIDA BOISEN: Knasigt att förbjuda mobiler för skolbarn | Frida Boisen Det behövs inga nya lagar för att hantera mobiler i skolan. Det behövs bara sunt förnuft. Frankrike inför totalt mobiltelefonförbud i skolan. Också på raster. Låt förbudet stanna på kontinenten! Problemet i svenska skolan handlar inte om mobiler, det handlar om disciplin, och i grunden en sak: Att ta ansvar. Är sociala medier beroendeframkallande? Är mobiler beroendeframkallande? Är kärlek och bekräftelse beroendeframkallande? Ursäkta, men så enkelt är det. Att totalt förbjuda mobiler även för högstadiebarn även på raster, är snudd på lika knasigt som att förbjuda mänsklig kontakt. För anledningen att vi är så sjukt förtjusta i det digitala, barn som vuxna, högstadieelever såväl som busschaufförer eller företagsledare, är att vi alla har en djupt inrotad längtan efter att tillhöra, att betyda något för en annan människa, en längtan efter att bli älskad. Många av oss använder mobilen långt fler än hundra gånger per dag. Kanske har han rätt. Tvärtom. Världen är digital. Eller, precis så svårt…

"Har en enda kvinna skjutit ihjäl en annan på öppen gata?" | Björn Ranelid Alla lagböcker i världen borde inledas med följande heliga paragraf: Du skall inte dräpa, mörda, misshandla eller skända en enda varelse så länge du lever, ty var och en av dina medmänniskor är lika omistlig som du. Hela mänskligheten hade förvandlats i ett slag, om denna lag efterlevdes till fullo. Det bleve den största revolutionen i världshistorien och den vore fullkomligt oblodig och den kostade ingenting i pengar. Nerijus Bilevicius mördade Lisa Holm en dag i juni 2015. Martin Jonsson dödade Lotta Rudholm i Bromma. Lottas syster heter Camilla. Anders Eklund dödade lilla Engla. I samband med förhör som gällde mordet på Engla erkände Eklund att han våldtagit och dödat Pernilla Hellgren den fjärde juni 2000 i närheten av Falun i Dalarna. John Ausonius och Peter Mangs är seriemördare. Mattias Flink dödade sju personer och skadade ytterligare tre lördagen den 11 juni 1994. Jackie Arklöv avrättade två polismän den 28 maj 1999 efter ett bankrån. Tova blev 19 år och han var 23.

Peter Wolodarski: Lär dig tyska och franska – och hör sen. Efter Donald Trumps framfart som USA:s president konstaterade många att den fria världen numera leds av Tysklands förbundskansler Angela Merkel. Sedan fick Merkel inrikespolitiska problem och hennes ställning i världspolitiken sattes i fråga. Emmanuel Macrons namn dök upp som ett alternativ för de hoppfulla. Men oavsett hur det går för Merkel är Sveriges beroende av både Tyskland och Frankrike större än på länge. Det hänger inte bara ihop med att USA leds av Donald Trump – en man som ständigt far med osanning, som bedriver krypskytte mot sitt eget lands demokratiska institutioner och som systematiskt bryter mot de principer som format det västliga samarbetet sedan andra världskriget. Trump är ingen allierad i grundläggande värdefrågor. Men det är inte bara utvecklingen i USA som gör att Tyskland och Frankrike växer i betydelse för Sverige. Premiärministern är som en avgående ledare – när det gäller EU:s framtid vet alla att Theresa May snart inte har något att säga till om.

BRITTA SVENSSON: Varför babbla i mobilen på tåget? | Britta Svensson Det finns två sorters människor: De som åker tåg utan att prata i mobilen. Och de som babblar hela tiden. I veckan gjorde jag en resa som innefattade de flesta färdsätt i Sverige: stadsbuss, flygbuss, flyg, Swebus, privatbil, lokaltåg, regionaltåg, X2000 och tunnelbana. Men jag upplevde i alla fall starkt att det är en enda sak som definierar om färden blir behaglig, eller åtminstone uthärdlig, eller inte. Ni vet vad jag talar om. Det sitter och står 40 personer i den främre delen av en proppad buss i rusningstrafik, alla är tysta och förmodligen djupt plågade av den eviga vintern, stressen som väntar på jobbet och privata bekymmer. ”Heeej!!! En entusiastisk röst skär genom den fuktblöta atmosfären. Kvinnan i fråga fortsätter sen med att berätta hur mycket hon kräktes i lördags (jo, har hänt), hur illa hon tycker om sina arbetskamrater, eller så bara mal hon på i all oändlighet om ingenting. LÄS MER: BRITTA SVENSSON: Hur ska Christoffer orka fortsätta jobba som polis? Telefonterror 1

Related: