background preloader

Vad är en krönika? - www.plugga24.se

Vad är en krönika? - www.plugga24.se

https://sites.google.com/site/plugga24se/genrekunskap/krnikor

Related:  KrönikorSvenska/språkSvenska

www.lindaskugge.se - Så blir du en förbannat bra krönikör Ur Veckorevyn Jag började skriva jävligt sicka texter i skolan redan på gymnasiet och en del lärare hatade dem och nån enstaka såg och uppmuntrade mig (tack Katarina Forste), sen gick jag Poppius som 20-åring och lekte mig igenom kursen och fick enbart beröm av min otroligt snälla lärare. Jag började på Ultra Magazine som 18-åring, Expressen värvade mig som 19-åring och resten är history. I 13 år har jag levererat mellan en och tre krönikor i veckan. Varje vecka mailar unga människor mig och undrar hur de ska göra för att bli krönikör och hur man skriver en bra krönika.

En skolblogg från moobis.se Här kommer bokutdragen till uppgifterna i förra inlägget (Litteratur i ett samhällsperspektiv 1a). * markerar ett hopp till en annan del av boken och … markerar att ett kortare stycke hoppats över. Jag började i gymnasiet i Borgarskolan på samhällsprogrammet med speciell fotbollsinriktning, och jag hade stora förväntningar på det. Nu skulle allt förändras! Nu skulle jag bli riktigt cool. Men det hela blev en chock. Analysera låttext (åk 8) Hem > Arkiverade inlägg > Analysera låttext (åk 8) Vi har nu arbetat med vispoeterna där vi lyssnat på olika låtar samt arbetat med dessa. Er uppgift blir nu att analysera en av nedanstående låtar (du hittar texterna här: Låttexter). ”Jag vet vilken dy hon varit i” – Håkan Hellström / ”I Stockholm” – Lars Winnerbäck / ”Bostadsansökan” – Laleh / ”Sommaren 77” – Tomas Andersson Wij Följande frågor ska du besvara i sammanhängande text: – beskriv vad texten handlar om

”Hemvändande hbtq-personer - en midvintermörk julhistoria” ”Karl-Bertil Jonssons ömma moder fick något religiöst i blicken, ty denna saga utspelar sig på den tid då julen fortfarande firades till minne av Kristi födelse.” Tage Danielssons ord om familjen som älskar sin son som han är sammanfattar julen; tiden då vi firar vi två andra rebelliska kids: Lucia och Jesus.De har mer gemensamt än att vara upphovet till skumtomtar, SMS-lån samt vinglögg och körsång före åtta på morgonen. De var nämligen barn som valde att leva, för sin tid, icketraditionella kärleksliv. Tema källkritik: Kan man lita på Mia Skäringer eller inte? » Mediekompass Publicerad: 17 mars 2014 Proviva är ett ”hälsodrycksföretag” som driver kampanj under rubriken ”Det räcker” som syftar på alla människor som kör olika bantningsmetoder. Författaren och komikern Mia Skäringer flyttar sin blogg till Provivas hemsida.

Pias skrivtips: Lyckas med din gestaltning Har du hört talas om adjektivsjukan? Har du fått höra att du inte ska använda adjektiv? Det allmänna rådet idag är att man ska undvika adjektiv i skönlitterära texter. Adjektivsjukan betyder att någon gödslat med adjektiv. Kanske du tänker: Varför får man inte använda adjektiv? Ofta att jag fattar ungdomarnas ord Det är vid middagsbordet hemma, och 14-åringen suckar uppgivet. Få kan sucka så utdraget, ljudligt och uttrycksfullt som en 14-åring. Sucken betyder ofta: Du fattar inte! Men det finns olika sätt att inte förstå. Olika suckar. Denna gång är sucken hyfsat positiv. Att skriva ett bra svar. Jag har precis kört igenom en typ av lektionspass som jag verkligen gillar. Inte för att det är det mest lustfyllda vi gör kanske, utan för att jag alltid går från de lektionerna med känslan att eleverna verkligen har lärt sig något. Vilket ju alltid känns tillfredsställande.

Petter: Det här är inte mitt Sverige Sverige har under de senaste åren tillåtit rasister tänja på gränserna om vad som är accepterat. Det här är inte längre det land jag är så stolt över när jag är ute och reser i världen, skriver artisten Petter. Jag vet inte var jag ska börja när jag skriver det här raderna. Krönika av Natashja Blomberg / Henrik Torehammar / Jonna Sima / Anna Laestadius Larsson Dottern tittar medlidsamt på mig när jag inventerar skadorna. Lilltåns nagel är blå. Levrat blod omkring en, två, tre, fyra sår på olika tår. Och nagelbandet på ena stortån är skadat. Nej, jag har inte sprungit maran.

Nej, ingen har sett ungdomar "klippa av andungars fötter" i Sala ”För några dagar sedan kom en äldre man på fyra mörka ungdomar runt 20 års åldern med att klippa/skära av helt nykläckta andungar deras fötter ev även annat våld mot dom vid Salas dammar. Även en kvinna anlände till platsen Den äldre mannen ca 70-75 år blev knuffad och väldigt rädd och skärrad. Hanna Fahl: Historien om ”Auberginen” i den japanska dokusåpan har gnagt i mig Man kan undra varför Tomoaki Hamatsu stod ut med att vara instängd ensam i en dokusåpa i över ett år. Men på vissa sätt är vi kanske alla instängda i likadana rum. När Tomoaki Hamatsu, halvlyckad komiker med karriärambitioner, sade ja till att vara med i dokusåpan ”Susunu! Denpa Shōnen” i japansk tv trodde han att han skulle filmas under en period och att programmet kanske skulle sändas någon gång i framtiden. Men när han väl stängts in i ett rum – ensam, helt naken, utan mat eller kläder – drog direktsändningarna igång utan hans vetskap.

”Till och med lärare öser ur sig rasistiska och sexistiska kommentarer” 11 december 2014 Taxiföraren Urban som kör mig från Luleå flygplats var tidigare svenska- och engelskalärare på gymnasiet dit jag är på väg. Men han tröttnade på skoltrötta grabbar på bygg- och konstruktions­linjer som ingen ställt krav på. ”Jag fick ta över en klass som tidigare bara tittat på filmer. De hade varken läst ­eller skrivit något innan jag kom dit” säger han. Att arbeta aktivt med ordförståelse Hur gör vi egentligen för att våra elever ska lära sig nya ord? Det pratas mycket just nu om läsförståelse och strategier för att förstå en text men vi pratar inte lika mycket om strategier för att förstå ord. Vilket är intressant eftersom vi vet att själva ordförståelsen är av yttersta vikt för att vi ska förstå den text vi läser. Jag läser just nu en Educator's practice guide som heter Teaching Academic Content and Literacy to English Learners in Elementary and Middle School, en skrift som väcker många tankar och ger flera nya idéer. I skriften ges fyra evidensbaserade (för fullständiga referenser, ta del av skriftens referenslista) rekommendationer för hur man kan undervisa elever som har "engelska som andraspråk" och skriften beskrivs så här:

Related: