background preloader

Navets språkklass

Min undervisning | i svenska och engelska thereselinner | att lära tillsammans Mina digitala verktyg i läs- och skrivundervisningen LÄRARMYTERIET AnnaBe | Specialpedagogen spekulerar Teori och praktik | matteochno Jag har och har haft den fina förmånen att träffa en hel del skolforskare de senaste åren. Jag är en nyfiken person och jag säger ja till det mesta vilket inneburit att jag haft fler forskare på besök i mitt klassrum då de velat titta på elevers användning av datorer och digitala verktyg. Jag har också, som många av er känner till, förmånen att bli inbjuden som talare på en del konferenser där också olika forskare deltar. Under mina yrkesverksamma år har jag dessutom fortbildat mig via Uppsala Universitet, Stockholms Universitet och nu senast Kungliga Tekniska Högskolan. Allt detta sammanlagt gör att jag har haft chansen att möta många trevliga, kloka forskare och jag tycker att det utvecklar mig. Jag blir nyfiken och triggad av att höra om vad de sysslar med på sitt jobb, hur deras frågeställningar lyder och vad de i sin tur varit på för konferenser med andra forskare. En annan idé är att jag skulle vilja sammanföra fler skolforskare med yrkesverksamma lärare.

Kort är gott Jag är ett stort fan av kortfilmer, likväl som jag alltid tyckt om short stories, dvs noveller istället för romaner. En novell kan ibland på endast cirka tio sidor berätta lika mycket som en roman på 300 sidor. Min favoritförfattare när jag som tonåring började lära mig älska engelska blev Ellen Gilchrist och hennes fascinerade kvinnoporträtt i historier som ofta utspelade sig i amerikanska södern. Fortsatte med henne ett bra tag innan E. Annie Proulx blev en favorit och sedan rullade det på. Kortfilmer påminner naturligtvis om novellerna i att de kan hinna berätta mer och göra detaljerade porträtt av någons liv på bara några minuter, jämfört med en film på två timmar som egentligen inte sagt något. Använder kortfilmer mycket i engelskan, ibland som grund för ett tema, men lika ofta som diskussionsunderlag. Cargo är en favoritfilm för fortsatt diskussion med lite äldre elever:

Språkkraft Ullis skolsida svenskaifokus.blogg.se - En blogg kring undervisning i svenska Tankar om svenska | - att skriva är att tänka.

Related: