background preloader

Tips på pedagogiska bloggar

Tips på pedagogiska bloggar
Det finns ett delat Googledokument som innehåller tips på pedagogiska bloggar. Den som har en pedagogisk blogg kan själv lägga in uppgifter om vad bloggen heter, var man hittar den, vem som driver bloggen, vad den handlar om etc. För den som är intresserad av något särskilt (t ex IKT) är det lätt att se vilka bloggar som skriver om IKT. Klicka på bilden nedan för att komma till Googledokumentet! Hoppas du hittar intressanta bloggar att följa! Det finns även ett delat Googledokument som innehåller länkar till olika skolrelaterade grupper på Facebook.

Formativa arbetssätt för engelskundervisningen Jag samlar länkar för att utmana mig själv i det formativa arbetssättet och för att variera undervisningen och hitta rätt inlärningsstil för eleverna. Jag såg att vi är fler som vill utmana oss i det på blogghubben. Här kommer ett litet bidrag med de länkar eller arbetssätt jag just för tillfället kan bidra med. Den absolut bästa länksamlingen är gjor av IT-mamman, men även den på IKT-skafferiet är väldigt bra. Sen finns detta tydliga ark för att hitta verktygen som passar för att ställa frågor och få snabb återkoppling på lärandet. Nedan har jag kategoriserat mina länktips efter rubrikerna muntligt (gäller både tala och samtala), skriftligt, lyssna, och läsa, men även grammatik och ordinlärning då det är centralt i språkinlärningen, samt övrigt: Muntligt För muntligt kan man testa Mystery Skype, Silent viewing eller att spela in sig själv på diverse program på datorn är kul, som Quicktime eller iMovie om man har tillgång till surfplattor. Här finns ett inlägg om att göra egna podcasts.

Skolbanken Här delar pedagoger från hela landet på inspiration i form av tusentals pedagogiska planeringar, matriser och samtalsmallar. Du får vara med om du vill, det kostar ingenting att använda Skolbanken eller dess innehåll. Läs mer om Skolbanken » Om Skolbanken Skolbanken innehåller 10 000-tals exempel på planeringar, matriser och samtalsmallar. Den växer dessutom så det knakar. Materialet har tagits fram av pedagoger från hela landet, som använder det på riktigt med barn och elever i förskolor och skolor. Om du hittar planeringar, matriser eller samtalsmallar som du tycker är intressanta så kan du dela med dig till kollegor genom att Tipsa, Twittra och Gilla materialet. Vem har gjort materialet? Det är pedagoger i skolor och förskolor som använder Unikum som har gjort de pedagogiska planeringar, matriser och samtalsmallar som finns i Skolbanken. Får jag använda material jag hittar i banken? Kostar det pengar att använda Skolbanken? Hur bra är materialet? Vem kom på Skolbanken?

Ett café med wowfaktor | Pedagogiskt café Förra veckan hade vi vårens första Pedagogiska Café , en kväll kring litteracitet – att läsa på olika sätt. Tre olika pedagoger från olika skolor och olika åldersgrupper stod för kvällens program – och det blev en kväll med Wov-faktor! Jag tror att vi alla var fulla av inspiration, beundran och beslutsamhet när vi gick hem – det här vill och kan vi jobba med! Skolbibliotek som stöd i språk- och läsutvecklingAnne-Marie Roos skolbibliotekarie från Björkhagsskolan visade med bilder, glädje och engagemang hur hon inspirerar, skapar förutsättningar och lockar elever till läsning. Vi har också kulor i hjärtatMaria Åfeldt, lärare i svenska berättade om hur hon, med en kollega, jobbat med högstadieeleverna på Årstaskolan kring det estetiska berättandet – sambandet mellan text och bild. Pekböcker på gymnasiet? Om att läsa e-böcker med eleverna och jämföra med läsandet av pappersböcker – fördelar och nackdelar med bägge. Tänk att vi har så häftiga och kunniga människor i Stockholms skolor!

BLOGG | Patricia Diaz En liten heads-up för långt men viktigt inlägg (med många länkar)! När jag lyssnade på avnittet ”Allt är inte Facebook” ur podden ”Jakten på likes” med Isa Galvan och Linnea Holst slog det mig hur viktigt det ändå är att ha (tänkte först skriva ”lite” men tog bort det sen) koll på vad barn och ungdomar gör på nätet. Podden riktar sig till föräldrar (alla vuxna?) Nedan kommer några rader om några av de sociala medier som tas upp i podden, plus ett par till. Snapchat – grundat av Evan Spiegel, Bobby Murphy och Reggie Brown och lanserades 2011. Snapchat var från början tänkt som en selfieapp men utvecklades senare till ett långt mer framgångsrikt koncept där användarna skickar bilder och filmer till varandra och väljer hur länge mottagaren ska få se bilden/filmen (1-10 sekunder). Snapchat växer så det knakar och är verkligen de ungas sociala medium. Instagram – fortfarande himla poppis även bland de yngre. Om du vill följa mig finns mitt öppna konto här. Wattpad – ”Har du läst min bok?”

Svenska Verb: lär dig verbformer i svenska språket online! Changes: Now you can select yourself which verbs you want to practice! Please read below about how to do it. I should thank Laura for some inspiration. Minor CSS issues in IE7 have been fixed. Before you start: In order the new functions to work correctly you should: flush your settings by clicking on this button: and then press Ctrl+F5 in your browser to refresh the page. How to choose the verbs yourself: I have re-worked the "1. As you see, now there is two tabs: "By level and group" and "Choose verbs". When the first tab is selected, you can see the standard option - a number of checkboxes, clicking on which gives you possibility to choose the verbs you want to practice according to their level and a group. Clicking on the "Choose verbs" tab allows you to choose the verbs you want to practice yourself. In the tab you can see the list of all the verbs. You can sort this list by using the Show verbs drop-down. You can as well find a verb you need by using a Search box. Talk to me! God Jul!

del 15 När du är aktiv på nätet, i sociala medier mm så märker du snart att du hittar massor med bra tips, länkar, bilder, filmklipp mm som du vill spara för att du någon gång i framtiden kommer att ha nytta av dem. När du senare vill hitta länken/bilden/filmklippet så minns du inte var det var du såg den. Var det en favorit i twitter eller favoritmarkerade du sidan i din webbläsare eller var det någon annanstans du såg länken/bilden/filmklippet? Nedan följer olika program och tjänster som kan hjälpa dig att organisera digitalt material som du vill kunna hitta tillbaka till. Padlet Gratistjänst. Pearltrees www.pearltrees.com/ Gratistjänst där du samlar och organiserar det du gillar på nätet i en struktur med pärlor som sammanbinds med varandra. Symbaloo www.symbaloo.com/ Visuell ”desktop”, d v s arbetsyta där du lägger in det du vill ha åtkomst till. SymbalooEDU www.symbalooedu.com/ EDU-versionen av Symbaloo Pinterest www.pinterest.com Kräver registrering.

Logopeden i skolan Internet och källkritik Jag har satt ihop en lista med mina favoritsajter när det gäller att arbeta med Internet och källkritik, en viktig grundsten för både elever och lärare idag. Ur Lgr11 kap.1 Skolans värdegrund och uppdrag / Skolans uppdrag Eleverna ska kunna orientera sig i en komplex verklighet, med ett stort informationsflöde och en snabb förändringstakt. Studiefärdigheter och metoder att tillägna sig och använda ny kunskap blir därför viktiga. Ur Lgr11 kap. 2 Övergripande mål och riktlinjer / 2.2 Kunskaper / Mål Skolan ska ansvara för att varje elev efter genomgången grundskola kan använda sig av ett kritiskt tänkande och självständigt formulera ståndpunkter grundade på kunskaper och etiska övervägandenkan använda modern teknik som ett verktyg för kunskapssökande, kommunikation, skapande och lärande Webbsidor .SE lär dig mer om internetStatens mediaråd har i uppdrag att verka för att stärka barn och unga som medvetna medieanvändare och skydda dem från skadlig mediepåverkan. UR Är det sant? Fler tips

Särskilt stöd utanför klassen Elever som är i stort behov av särskilt stöd kan bli placerade i särskild undervisningsgrupp eller få enskild undervisning, då får de undervisning utanför sin ordinarie klass. Skolinspektionens granskning av 16 skolor visar att detta ofta ger positivt resultat, men den visar också på flera svårigheter. I granskningsrapporten finns exempel på arbetssätt, som kan vara vägledande för dig som arbetar i skolans värld. Skolinspektionen har gått igenom hur 16 skolor i 8 kommuner arbetar med elever i särskild undervisningsgrupp. Dessa regler gäller Om en utredning visar att en elev är i behov av särskilt stöd ska han eller hon få det. Här kan du läsa mer om reglerna för särskilt stöd:Din rätt i skolan och förskolan Vägledande exempel I kapitel 2, ”Exempel från verksamheter” i Skolinspektionens rapport ”Särskilt stöd i enskild undervisning och särskild undervisningsgrupp” kan du ta del av exempel från de granskade skolorna. Granskningen visar bland annat att:

Vad gäller egentligen när man vill arbeta med bokrecensioner och internet i skolan? Vad gäller egentligen när man vill arbeta med bokrecensioner och upphovsrätt i skolan när det gäller publicering på internet? Det delas flitigt på sociala medier boktips och bokrecensioner från olika skolor. Någonstans i min ryggmärg blir jag alltid lite orolig (fast jag är en flitig delare) Inte först, först imponerad, sedan beundrande, sedan funderar jag på vem jag kan dela det vidare till för att få en följdeffekt och sedan inträffar det som alltid kommer… Men vänta nu, är detta ok? Jag tror en del lärare avstår att arbeta med detta eftersom man är osäker på vad som gäller; får man? På Facebook delades detta boktips som lockade mig till att trycka på playpilen. Jag tog kontakt med Marie Trapp, som är lärare i klassen och frågade om det var ok att använda deras Animoto-presentation i detta inlägg:) Länk till bilden ovan för att se boktipset: Här finns en bra förklaring om upphovsrätt som kan delas med dina elever: PDF Publicera på internet

Related: