background preloader

Tips på pedagogiska bloggar

Tips på pedagogiska bloggar
Det finns ett delat Googledokument som innehåller tips på pedagogiska bloggar. Den som har en pedagogisk blogg kan själv lägga in uppgifter om vad bloggen heter, var man hittar den, vem som driver bloggen, vad den handlar om etc. För den som är intresserad av något särskilt (t ex IKT) är det lätt att se vilka bloggar som skriver om IKT. I dag (28/1 2014) finns det 51 bloggar med i dokumentet (kommentar: sedan jag publicerade inlägget för 5 dagar sedan har antalet bloggar i dokumentet växt till 81 stycken :) ), så du hittar garanterat några som du tycker är intressanta att följa och om du har en egen pedagogisk blogg, lägg in den i dokumentet! Klicka på bilden nedan för att komma till Googledokumentet! Hoppas du hittar intressanta bloggar att följa! Det finns även ett delat Googledokument som innehåller länkar till olika skolrelaterade grupper på Facebook.

http://johan1111.wordpress.com/2014/01/28/tips-pa-pedagogiska-bloggar/

Related:  Det utökade kollegietonlineinspirationssidor it

Att lära i det utvidgade kollegiet - pedagogiska grupper Att lära i det utvidgade kollegiet - pedagogiska grupper För mig är att lära kollegialt ett viktigt begrepp. Till de pedagogiska grupperna i ett vidgat perspektiv räknas Twitter och Facebook, och i det snävare mitt kollegium på skolan. Twitterskola för FoU #foutwitterskola Kanske har du hört talas om det utvidgade kollegiet, ett digitalt personalrum? Begreppet Det utvidagde kollegiet myntades av Anne-Marie Körling och är ett samlingsnamn för aktiviteter på nätet där lärare delar med sig och diskuterar undervisning och skola. Twitter fungerar som ett nav för pedagoger och skolfolk i hela landet. Varje dag pågår det tipsande, diskussioner och nätverkande. På torsdagskvällar mellan 20.00-21.00 diskuteras olika ämnen under hashtaggen #skolchatt.

del 17 Ju mer man använder datorer i skolan, desto fler tillfällen kommer det att bli då lärare och elever publicerar texter och annat material på nätet. Det största problemet brukar då vara att man inte har rättigheter till de bilder som man tänkt använda. Ett sätt att lösa problemet är att fotografera själva och använda egna bilder, men det är inte altid möjligt. Behöver man en bild som illustrerar antikens Grekland är det inte lätt att hitta något att fotografera som fyller syftet.

Formativa arbetssätt för engelskundervisningen Jag samlar länkar för att utmana mig själv i det formativa arbetssättet och för att variera undervisningen och hitta rätt inlärningsstil för eleverna. Jag såg att vi är fler som vill utmana oss i det på blogghubben. Här kommer ett litet bidrag med de länkar eller arbetssätt jag just för tillfället kan bidra med. Den absolut bästa länksamlingen är gjor av IT-mamman, men även den på IKT-skafferiet är väldigt bra. Sen finns detta tydliga ark för att hitta verktygen som passar för att ställa frågor och få snabb återkoppling på lärandet. Ett café med wowfaktor Förra veckan hade vi vårens första Pedagogiska Café , en kväll kring litteracitet – att läsa på olika sätt. Tre olika pedagoger från olika skolor och olika åldersgrupper stod för kvällens program – och det blev en kväll med Wov-faktor! Jag tror att vi alla var fulla av inspiration, beundran och beslutsamhet när vi gick hem – det här vill och kan vi jobba med! Skolbibliotek som stöd i språk- och läsutvecklingAnne-Marie Roos skolbibliotekarie från Björkhagsskolan visade med bilder, glädje och engagemang hur hon inspirerar, skapar förutsättningar och lockar elever till läsning.

Skolbanken Här delar pedagoger från hela landet på inspiration i form av tusentals pedagogiska planeringar, matriser och samtalsmallar. Du får vara med om du vill, det kostar ingenting att använda Skolbanken eller dess innehåll. Läs mer om Skolbanken » Om Skolbanken Skolbanken innehåller 10 000-tals exempel på planeringar, matriser och samtalsmallar. Den växer dessutom så det knakar. Twitterskolan – del 1 Ingela Grönstedt Arvidsson, Hvilans folkhögskola, skriver för re:flex räkning en twitterskola i tre delar. Här är del 1. Jag tror att vi bör börja med den vanligaste frågan jag får när jag rekommenderar någon att prova Twitter, nämligen varför. Är inte Twitter bara ytterligare en tidstjuv? Ytterligare ett ställe att logga in på för att konstatera att ingen sagt något till en den här gången heller?

Planeringen gör jag till undervisning Att planera undervisningens innehåll och struktur tillsammans med eleverna är varken tidskrävande eller något slag av extra arbete. Att planera tillsammans med eleverna gör jag till undervisning och därmed är planeringen lektioner. När vi planerar tillsammans och låter planeringen vara en naturlig del av skolvardagen innebär det att eleverna tar ett naturligt ansvar för sina studier, utövar ett inflytande över sina studier, utövar ett inflytande över det inre arbetet i skolan och rent konkret får möjligheten att utveckla sin förmåga att arbeta i demokratiska former.

Patricia Diaz Så blev det då dags att summera året som gått. Måste ju hålla traditionen vid liv, har ju även sammanfattat tidigare år i den här bloggen – här finns 2011, 2012, 2013 och 2014. Världen Vecka 1: Anne-Marie Körling Ett kollegialt lärande är en förutsättning för skolutveckling En framgångsrik skolutveckling är svår att uppnå utan kollegialt lärande, påpekar John Hattie i sin välkända metastudie om synligt lärande. Det handlar om ett väl strukturerat samarbete där man analyserar, utvärderar och kritiskt granskar varandras metoder och arbetssätt och tillämpar aktuell forskning i praktiken.

Pedagogiskt Centrum Digitala verktyg är i dag en naturlig del av vårt samhälle. Teknikutveckling förändrar våra vanor och vårt samhälle hela tiden. Detta har bidragit till att arbetsmarknadens krav, förväntningar och behov har fått en annan karaktär. I och med det så förändras också kraven på skola och lärande. Idag behöver vi förbereda våra elever för ett arbetsliv på en rörlig arbetsmarknad med höga krav på problemlösning, social kompetens, digital kompetens, förmågan att lära sig lära och företagsamhet. Även vårt sätt att lära och de möjligheter som finns kring lärande har förändrats. del 15 När du är aktiv på nätet, i sociala medier mm så märker du snart att du hittar massor med bra tips, länkar, bilder, filmklipp mm som du vill spara för att du någon gång i framtiden kommer att ha nytta av dem. När du senare vill hitta länken/bilden/filmklippet så minns du inte var det var du såg den. Var det en favorit i twitter eller favoritmarkerade du sidan i din webbläsare eller var det någon annanstans du såg länken/bilden/filmklippet? Nedan följer olika program och tjänster som kan hjälpa dig att organisera digitalt material som du vill kunna hitta tillbaka till.

Related: