background preloader

Läs- och skrivprojekt med utgångspunkt från Kulor i hjärtat

Läs- och skrivprojekt med utgångspunkt från Kulor i hjärtat
Kulor i hjärtat av Cilla Neumann är en mycket tacksam bok att jobba med i svenska. Dels för att den är elevnära, den är lagom lång att läsa på en lektion då den innehåller många noveller, och att den är lätt att knyta ihop med skrivuppgifter där man kan träna på olika kunskapskrap från det centrala innehållet. Jag fick tips på boken av min kompis Nina som också är svensklärare (och biträdande rektor), och de har arbetat med detta projekt på deras skola. Ni känner väl till Malin Larssons blogg Vi ses i skolan och även flippat klassrum? Här har ni en LPP! Hur har jag då arbetat? Högläst, diskuterat innehåll och använt elevexempel för att tydligöra uppgiften Jag har högläst novellerna och undertiden har vi tillämpat läsförståelsestrategierna. Skrivuppgifter kopplat till specifikt centralt innehåll och använt kamratbedömning Första kapitlet fick de diskutera och brainstorma på tavlan kring vad rädsla var innan vi kom igång med skrivandet. Framtiden?

Formativt i svenskan har lyft mig och eleverna Jag skrev tidigare om ett projekt jag startade med Kulor i våra hjärtan som utgångspunkt. Mina elever och jag har varit väldigt nöjda med det arbetet. Dels för att eleverna har fått använda sig av elevexempel som jag skrev om här samt att jag samlat deras egena meningar men även sparat texter som vi har har använt som idéer för hur man kan bygga upp sin text - de har vetat HUR de ska skriva, men även VAD det är som bedöms och krävs av dem. Jag har utgått mycket från de fem nyckelstrategierna och kanske mer än jag brukar med mer exempel och lyft deras favoritmeningar och högläst deras egna alster inför klassen. Det de har jobbat med har fått en mening. Jag har satt ihop en LPP som jag delar här och lagt in lite av de mallar jag gjort iordning samt elevcitat. Om ni har fler tips och idér på arbetsområdet så hör gärna av er, så får jag ta del av det. Så här skriver en elev om lycka: Jag vävar uppe i det blå.

Textkopplingar Här några Canva med textkopplingar för att synliggöra vad som menas för eleverna. Skriv ut, sätt upp och öva tillsammans i klassrummet. Tonårsboken Svenska klassiker som e-bok och epub Läsförståelsetrategier Vad är då lässtrategier? Jo, det är på det sätt läsaren angriper en text. I de yngre åldrarna ska man knäcka läskoden och förstå och tolka texter, i år 4-6 ska man kunna läsa mellan raderna och i år 7-9 ska man kunna urskilja texters tema och motiv samt deras syften, avsändare och sammanhang. På denna fantastiska blogg (Lenas Språkblogg) där vi får konkreta exempel på hur vi själva kan reflektera över vad vi läser, här har hon också samlat sex olika strategier att undervisa om. Om ni vill se en PP som Marie Trapp gjort om läsfixarna kan ni se här. Mer att gotta in sig i kring lässtrategier kan man få genom att titta på några flippfilmer av Susanne Nystedt som hon har delat på Youtube och du kan se dem här nedan: 1. 2. 3. 4. 5. Alexandra Wastesson har också gjort filmer om Barbro Westlunds strategier - här den om spågumman: Frågeapan personifierad: Cowboy-Jim: Och sist Fröken Detektiv:

Cirkbloggen Ett halvt ark papper Allt vi säger är sant 50 olika sätt att redovisa en bok Jag hittade ett gammalt papper hemma bland mina gamla skolböcker. Det var en lista som vi fick från vår svenska lärare när jag gick i grundskolan. Det var någon gång under 90-talet men det går fortfarande att använda dessa idéer till redovisningar, så nu delar jag med mig av listan till er. Uppträd som en av personerna i boken - berätta om dig själv och din roll i berättelsen.Gör en intervju med en av personerna i boken.Spela upp en scen ur boken.Gör en beskrivning av en av personerna, muntligt eller skriftligt. Vill du ha fler tips på hur man kan redovisa en bok?

Related: