background preloader

Världslitteratur.se

Världslitteratur.se
Related:  barnlitteratur (med lärarhandledningar)

studiehandledning_mamywata.pdf Förstelärarblogg Skola | Litteraturbanken Litteraturbankens skola är en resurs för lärare och elever, bibliotekarier och alla litteraturläsare: den är tänkt att fungera som läsarens vägledning till det svenska litteraturarvet. Vid sidan av Litteraturbankens vanliga texter och kommentarer finns här pedagogiska introduktioner, översikter, uppgifter för eleverna och läshandledningar. Vi tror på en litteraturläsning i klassrummet där de flesta texterna läses gemensamt och i samverkan mellan lärare och elever i exempelvis samtal och loggskrivande. Litteraturskolan har en avdelning för prosa där exemplen är hämtade från Selma Lagerlöf, och en avdelning för lyrik där vi väljer bland många författare. Selma Lagerlöfs författarskap kan introduceras redan i skolans tidiga år. Ur Litteraturbankens rika lyrikskatt har vi gjort ett urval på cirka hundra dikter, som vi tror kan tilltala unga läsare i dag. Ta dig fram med hjälp av menyn till vänster. Läshandledningarna (för PROSA, för LYRIK) är avsedda som resurser för lärare.

undervisasvenska.blogg.se - Vill du veta mer om pristagarnas verk? - ALMA Läsnycklar är handledningar för dig som vill veta mer om våra pristagare och deras verk. Läsnycklarna ska dels ge bakgrund om författaren eller illustratören, dels berätta litet om temata och stilistik i något eller några av pristagarens verk. De är tänkta att kunna användas i bokcirkeln, för skolarbetet, eller som inspiration till vidare läsning. Det finns läsnycklar till 14 verk av 11 pristagare. Läsnycklarna är skrivna av medlemmar i juryn för Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne. Läsnycklarna är gratis att använda och enkla att ladda ner. Petit, monstret av Isol En anka är bra att ha och Nocturne - recept på drömmar av Isol Boken om allting av Guus Kuijer Ankomsten av Shaun Tan Rotbarnet av Kitty Crowther Är det dags? Jag är djävulen av Sonya Hartnett Pojken i soffan av Sonya Hartnett Gilly Hopkins hittar hem av Katherine Paterson Guldkompassen av Philip Pullman När kommer bussen? Min vän målaren av Lygia Bojunga Flyg, ollonborre, flyg! Till vildingarnas land av Maurice Sendak

En bok om dagen... Arbetsmaterial- Nypon Nypon förlag vill öka möjligheterna att använda lättläst skönlitteratur i undervisningen. Det gör vi genom att komplettera alla våra böcker med arbetsmaterial. Materialet består dels av en handledning med tips och idéer till er pedagoger, dels av lektionsmaterial för eleverna. Elevmaterialen till de nyare svenska böckerna är utformade på lite annorlunda sätt. De består av skrivbara pdf:er. De fungerar både i dator, i surfplatta och i SmartPhones. Arbetsmaterialet är kostnadsfritt och går att skriva ut genom att klicka på länkarna nedan. Arbetsmaterialet hittar du också under fliken Arbetsmaterial vid respektive bok inne i butiken. Finn rätt arbetsmaterial genom att klicka på bokstaven titeln startar med. Lättläst på svenska: Aha - Kropp och hälsa - arbetsmaterial till läraren Aha - Kropp och hälsa - uppgifter till eleven (skrivbara pdf:er) Aha - Liv och miljö - arbetsmaterial till läraren Aha - Liv och miljö - uppgifter till eleven (skrivbara pdf:er) Aldrig förlåt! Aldrig förlåt! Ditt äckel!

Kulor i våra hjärtan... Vi har läst boken KULOR I HJÄRTAT skriven av Cilla Naumann och inspirerats till att gestalta våra egna kulor i hjärtat. Känslorna rädsla, lycka, ånger och svek har växt fram genom högläsning, samtal, sms-noveller och med hjälp av våra vässade pennor. Känslorna har även fått liv genom foto och film. Här kan ni se alla elevfilmer om en KULA I HJÄRTAT. Malin Svenska klassiker som e-bok och epub Sara Bruuns klassrum Lättläst - Lärarmaterial till 7 lättlästa klassiker Klassisk litteratur i lättläst format Självklart ska elever som har det lite svårare med läsningen få möjlighet att läsa klassiska verk. När Bonnier utbildning nu ger ut en Känn på litteraturen kring klassisk litteratur vill vi visa hur du som har elever med lässvårigheter kan använda våra lättlästa klassiker, parallellt med originalet. Lättlästa böcker ersätter inte originaltexten, lättlästa böcker är för dem som annars inte hade läst alls. Här finns en lista på alla lättlästa klassiker som vi har gjort handledningar till. Klassiker är fantastiska, spännande, dramatiska, romantiska berättelser som alla borde få tillgång till. Högläsning med uppgifter Följetongsläsningen och högläsningsförslagen följer Känn på litteraturens indelning och en klass kan läsa lika långt i berättelsen oavsett läsförmåga. Läsförståelsefrågor Till böckerna finns läsförståelsefrågor. Funderingsfrågor Funderingsfrågorna är just det, frågor som ska ge läsaren något att fundera över. Läs mer om boken här

Duoab | Språket är inträdesbiljetten till livet Gör klassikern till din egen Detta stödmaterial ger förslag på hur man kan arbeta med skönlitteratur i grundskolans högre stadier (år 8 och 9) och på gymnasiet. Detta stödmaterial ger förslag på hur man kan arbeta med skönlitteratur i grundskolans högre stadier (år 8 och 9) och på gymnasiet. Den bygger på en helhetssyn på svenskämnet, där den skönlitterära läsningen kombineras med samtal, skrivande och andra kommunikationsformer som bildskapande, dramatiseringar och multimodala uttryckssätt (t.ex film, videoinspelning och powerpoint-presentationer). Stödmaterialet är uppbyggd i två delar. Den första delen har ett mer teoretiskt inriktat perspektiv och den andra delen innehåller konkreta undervisningsförlag. LyssnaLadda ner som PDF (496 KB)

Related: