background preloader

Tietoa avoimista lisensseistä ja sisällöistä suomeksi.

Tietoa avoimista lisensseistä ja sisällöistä suomeksi.
Hae avointa sisältöä Julkaise avoimesti Avoin kulttuuri Käyttöoikeudet Ellei muuta mainita, tämän sivuston käyttöoikeutta koskee Creative Commons Nimeä 4.0 -lisenssi. Tilaa uudet kirjoitukset

http://creativecommons.fi/

Tieto verkossa Tämä itseopiskelumateriaali on tehty ja tarkoitettu kaikille niille, jotka haluavat vastauksia joihinkin keskeisiin tieteellisen tiedon haun kysymyksiin. Alunperin materiaali on tehty Turun yliopiston Avoimen yliopiston tiedonhaun kurssin tueksi. Tietoa tuotetaan nykyään niin paljon, että sitä on mahdoton hallita ilman tietokantoja (1). Sarjakuva selittää, miten avoimet sisällöt toimivat Edellisessä kirjoituksessa mainittu portugalin kielinen sarjakuva avoimista lisensseistä on nyt suomennettu. Saa jakaa. Nerdson selittää Creative Commonsin suomeksi. Kääntäjät Satu Viitala ja Noora Liuhonen.

Tuotenimet ja logot opetusmateriaalissa Jos opettaja tekee itse iPadilla & iMovie-sovelluksella käyttöohje-videoclippejä jonkin laitteen käytöstä, vaikkapa GPS-paikannuslaitteesta, saako videossa näkyä laitteen nimi? Tavaramerkkisuoja ei estä tuotteiden nimien ja logojen näkymistä kuvissa ja opasvideoissa. Kuva: rsk, CC BY Tuotteiden nimet ja logot eivät ole tekijänoikeuden © piirissä, mutta niitä suojelevat tavaramerkit (trademark,™ ja ®) sekä itse laitteen muotoilua mallisuojat. Kopiokissa Kopiokissa kertoo tekijänoikeuksista nopeasti, viihdyttävästi ja oivalluttavasti, yhden sivun mittaisissa sarjakuvissa. Sarjakuvat soveltuvat sekä opettajille että heidän oppilailleen ja niitä saa käyttää vapaasti opetuksessa. Sarjakuvat julkaistiin vuoden 2013 aikana. Sarjakuvan osat julkaistiin samanaikaisesti Opettaja-lehdessä ja netissä. Kukin osa valottaa yhtä opetuksessa relevanttia tekijänoikeussääntöä.

Tekijänoikeudet — IT-palvelut Jos verkko-opetuksessa käytetään tekijänoikeudella suojattuja teoksia, on niiden käyttöön saatava pääsääntöisesti aineistojen oikeudenhaltijan luvat. Tällaisia teoksia ovat mm. artikkelit, esitykset, äänitteet, kuvat, taulukot ja audiovisuaaliset tallenteet. Tekijänoikeudella suojatun aineiston käyttö voi tapahtua myös poikkeussäännön perusteella.

Mediakasvatus.kirjastot.fi Tiedonhaku on osa medialukutaitoa. Sen hyvä hallinta on tärkeää, jotta löydämme haluamamme informaation nopeasti ja luotettavasti. Tämän materiaalin tarkoituksena on perehdyttää lukija entistä paremmin tiedonhaun eri kysymyksiin. Usein kysyttyä ohjelmien tallentamisesta Saanko tallentaa Oppimisen ohjelmia ja nettisivuilla olevia videoita? Televisiosta tulevia Ylen opetusohjelmia saat tallentaa pysyvästi. Oppimisen nettisivuilla olevat ohjelmat ja muut videot on tarkoitettu esitettäväksi netistä käsin, eli et voi ainakaan vielä tallentaa niitä omalle koneelle. Millä tavoin voin jakaa aineistoa oppilaille? Viikon pulma: Mitä kopioitua materiaalia voi jakaa opiskelijoille opetusmateriaaliksi ja onko siinä sivumäärärajoitteita? Etenkin etäopetuksessa voi oppimateriaalin toimittaminen oppilaille olla välillä haastavaa. Keinoja on monia, mutta joskus on turvauduttava paperikopioiden postittamiseen. Kuva: kamshots – CC BY 2.0 Oppimateriaalin saattaminen oppilaiden käsiin voi olla hyvinkin erilaista eri opetustilanteissa.

Digilupa opetuskäyttöön Digitaalisten aineistojen käyttö opetuksessa on kasvanut viime vuosina voimakkaasti. Teoksista saa kopioida muutaman kappaleen yksityiseen perhepiirissä tapahtuvaan käyttöön. Kun tehdään digitaalisia kopioita tekijänoikeuden suojaamasta aineistosta opetus- tai tutkimuskäyttöön, tarvitaan kopiointiin ja käyttöön oikeudenomistajan lupa. Kopioston Digiluvalla opettajat ja oppilaitoksen muu henkilökunta sekä opiskelijat voivat skannata osia painetuista julkaisuista ja kopioida tekstiä ja kuvia avoimilta verkkosivustoilta. Lupa koskee sekä kotimaisia että ulkomaisia aineistoja. Valokuvien tekijänoikeudet blogeissa FOR DUMMIES - Pupulandia Jokin aika sitten blogissani käytiin varsin mielenkiintoista ja herättelevää keskustelua valokuvien tekijänoikeuksista ja niihin liittyvistä haasteista nettimaailmassa. Keskustelun myötä ryhdyin itsekin pohtimaan omia tapojani toimia netissä ja päädyin lopulta tekemään päätöksen, joka olisi pitänyt tajuta tehdä jo kauan sitten. Päätin nimittäin, että tuosta hetkestä eteenpäin en enää julkaise blogissani kuin itse ottamiani kuvia tai sellaisia kuvia, joiden julkaisuun minulla on tekijän/omistajan lupa.

Miten Wikipediaa tulisi lukea (ja kirjoittaa) opiskelijoiden kanssa? Kirjoitin englanninkieliseen blogiini pienen jutun otsikolla Reading Wikipedia with students. Koska aihe on tärkeä ja koskee niin yliopisto-opetusta kuin koulujakin ajattelin kirjoittaa aiheesta lyhyesti myös suomeksi. Opiskelijat, koululaiset ja heidän opettajansa käyttävät runsaasti Wikipediaa päivittäisessä työssään. Yleisimmin Wikipediaa käytetään pienten faktatietojen tarkistamiseen sekä yleiskuvan saamiseksi jostakin laajemmasta aihekokonaisuudesta.

Operight Tekijänoikeuslaki lyhyesti Johdanto Luemme lehtiä ja kirjoja, katselemme televisiota ja videoita, käymme elokuvissa, teatterissa ja näyttelyissä, kuuntelemme musiikkia, käytämme tietokonetta ja Cd-rom-levyille tallennettuja tuotteita. Tietoverkkojen välityksellä pääsemme maanosasta toiseen tutkimaan erilaisia luovan työn tuotteita. Jokapäiväisiä asioita ja tapahtumia. Aina emme ehkä tule ajatelleeksi, että näiden aineistojen tekijöillä on oikeuksia - tekijänoikeuksia. Ihmisten luova työ mahdollistaa sen, että voimme nauttia näistä tuotteista: teoksista ja tapahtumista. Luulitko osaavasi googlettaa? Lue ensin nämä 10 vinkkiä - Ajankohtaiset Vaikka googlettaminen onnistuu hyvin ilman erityistaitoja, niin pienillä nikseillä ihminen voi tehostaa hakujaan selvästi. Tässä kymmenen vinkkiä, miten saat fiksumpia hakutuloksia. 1) Hae vain tietyltä sivustolta Tämä on yksi Googlen hakukoneen hyödyllisimmistä lisätoiminnoista. Haun voi kohdistaa tiettyyn sivustoon site:-lisämääritteellä.

Related: