background preloader

Samtiden - Varför lyssnar inte Kalle?: Del 1 - så fungerar uppmärksamhet

Samtiden - Varför lyssnar inte Kalle?: Del 1 - så fungerar uppmärksamhet

Ingen adhd – ingen åsikt | Ebbinski's Blog Här nedan kommer en text som jag skickat till GT. Den kommer kanske inte komma med, så jag publicerar den här också. Angående den senaste ”debatten” kring ADHD-medicineringen på Gotland vill jag helt enkelt sätta ner foten. Jag tycker att artiklarna är lite väl vinklade och missvisande. Som flicka med ADHD så blir man väldigt ofta missförstådd. Helt plötsligt fanns det en förklaring till varför jag inte kunde koncentrera mig, trots att jag försökte. Nu är jag 18 år gammal. Folk uttrycker sig inom det här ämnet utan att alls veta hur det är att ha ADHD.

Psykologi för Lärande | PFL | tillgänglighet – välmående – måluppfyllelse "Först och främst föräldrarnas ansvar" | Marcus Birro Milo Birro fyller sex nästa år och börjar alltså skolan snart. Så länge man befinner sig på tryggt avstånd från den fullständiga präriebrand och totala ödeläggelse som kännetecknar svensk skola (åtminstone om man lite utifrån tar del av debatten, verkligheten är som alltid säkert något mer nyanserad) blir alla larmrapporter ekon från ett kaos. Men när det snart är verklighet för våra egna barn börjar man lyssna på ett annat sätt. I veckan lyssnade jag på ett inslag i Sveriges radio P1. En förtvivlad lärare viftade med sin vita flagga. Sedan drog stormen fram över eterhimlen. Ingen enda gång har jag sett den här debatten placeras i sitt rätta sammanhang. När gjorde Sverige sig av med alla gemensamma värdegrunder? Ett land utan sanning blir ett land av inbillat fria individer. Familjen är samhällets minsta och viktigaste beståndsdel. Alltså är det först och främst föräldrarnas ansvar att skolan ser ut som den gör. Sverige är ett land som anser sig stå fritt och progressivt.

Den här texten om ADHD är bland det bästa vi någonsin läst. Detta borde alla läsa! Uppskattat – Det mest uppskattade från nätet Jag är precis som du men ändå alldeles olik. Jag känner samma känslor, upplever samma saker. Bara lite mer. När jag är glad är jag överlycklig. När jag är arg är jag förbannad. När jag är ledsen är jag förtvivlad. Ibland tar jag allt personligt. Jag är ingen dålig lyssnare men ibland har jag svårt att koncentrera mig. Ibland blir du trött på mig för att jag har frågat dig om en sak och sedan nästan genast ställer samma fråga igen. Att ligga i soffan en hel kväll och titta på film fungerar sällan för mig. Blir du tokig på mitt eviga fipplande på telefoner, överkastet, kläder och allt annat som jag får mellan fingrarna? Emellanåt känns det kanske som jag inte förstår dig och dina känslor. Slänger jag saker överallt? Förvånas du över hur jag kan vara förbannad i ena sekunden och i nästa hur glad som helst? Hamnar jag ofta i konflikt med andra? Du tycker kanske att jag är expert på att skämma ut mig. Jag förstår inte instruktioner lika snabbt som du. Vi med ADHD/ADD är intensiva.

Att hantera problemskapande beteenden i skolan - Pedagog Skåne Nordväst Med hjälp av den låg-affektiva pedagogiken kan det skapas en pedagogisk miljö med positiva förväntningar på elever som vi upplever har problemskapande beteenden. Elever i behov av särskilt stöd, behöver särskilt stöd. För att kunna arbeta med dessa elever på ett bra sätt krävs därför särskilda metoder. Psykolog Bo Hejlskov Elvén går med självklara steg upp på scenen i Olympiaskolans aula. Han ska föreläsa om problemskapande beteende i skolan. När det handlar om problemskapande beteenden i skolan menar Hejlskov att det handlar om att pedagoger behöver kunna hantera beteendet. Hejlskovs grundtanke är att: Den som kan uppföra sig gör det men när en elev inte kan nå upp till de krav och förväntningar ställs söker eleven en lösning på det problemet. Att ta ansvar för elevens beteenden och reaktioner Gränsen för självkontroll är enligt Hejlskov mycket lägre hos vissa personer, vilket innebär att en affektutlösning betyder kaos väldigt snabbt. Den som tar ansvar kan påverka (Bernhard Weiner)

untitled

Related: