background preloader

Språklänkportalens blogg

Språklänkportalens blogg
Det sätt att använda digital teknik som jag valt att satsa mest på – både när det gäller Språklänkportalen och i mina föreläsningar och workshops – är att använda texter, ljudfiler, videoklipp och övningar från webbplatser. Det finns ju så oändligt mycket material tillgängligt alldeles gratis, och även om inget passar alla så är jag övertygad om att alla kan hitta något. Mitt mål har ju, som jag bloggade om i somras också alltid varit att försöka få med så många lärare som möjligt, oavsett kunskaper och teknikintresse, och då är det en bra början att fokusera på sådant som redan finns. För den som vill ta ett steg vidare i teknikvärlden finns det förstås även massor av verktyg för skapande. Det kan handla om onlineverktyg som bloggar och wikis, eller program (gratis eller billiga) för att göra digitala presentationer, filmer, poddradio och mycket mer. På Cool Tools for Schools och 321 Free Tools for Teaching kan du hitta massor av sådana verktyg:

http://spraklankportalen.vibloggar.nu/2013/12/09/cool-tools-for-schools/

Related:  svenska

Nio appar för pedagoger Sfipaddan.se behöver din hjälp!Pinned: 6 Oct 2014 Sfipodd: gratis poddradiotjänst för sfi-studerande + intervju med projektledaren Olga Carlberg.Pinned: 14 Sep 2014 I detta inlägg presenterar jag ett urplock av de sfi-bloggar som finns ute på nätet (de flesta har jag hittat i olika Facebook-grupper). Det har blivit populärt att ha en klassblogg för att publicera all möjlig information till sina elever. Har du planer på att starta en egen blogg för er klass? Då kan detta inlägg vara bra, för att se hur andra byggt upp sina bloggar för att få idéer eller inspiration.Pinned: 4 Sep 2014 Två gratisverktyg för skärmdumpar och filmerPinned: 13 Aug 2014 I det femte avsnittet av Sfi-podden med livshistorier berättar Moe Asraei sin historia.

16 Websites to Teach and Learn Vocabulary There are now several web tools that are really great in teaching vocabulary and that you can use with your students in the classroom. We have curated a list a list of some of the best web tools to teach vocabulary. Check them down below. Digital Tools for Project-Based Learning in Primary Suzie Boss and Jane Krauss's book Reinventing Project Based Learning is a wealth of information about digital tools, the internet and Web 2.0 and how these tools can be used to meet the essential learning needs of 21st century students. Here are some ideas taken from Chapter 3 of the book, all of which I've used with primary students and which I have tried to align with the new ICT in the PYP strands. The need for ubiquity - ICT in the PYP strand: Investigate, Communicate Today's students want to be able to learn any time and anywhere.

mickekring.se – Hur gör jag en podcast – liknande #värmeradio Är du också sugen på att dra igång en egen podcast, men inte riktigt vet hur? Här tänkte jag försöka gå igenom allt hur du gör. Det är en del att tänka på och det krävs lite fix för att få igång allt, men när du väl är igång är det inte svårare än att publicera ett blogginlägg. Det fina i kråksvängen är att allt går att göra rätt så gratis. Förförståelse – en väg in i texten I det här inlägget presenterar jag några lektionsförslag som aktiverar elevernas förförståelse inför läsning av en text. Vissa förslag passar bäst för skönlitteratur, vissa för sakprosa medan några går att använda på båda. Bildpromenad – ett fantastiskt sätt när man vill aktivera elevernas egen förförståelse, ett arbetssätt som jag har lärt mig av Anne-Marie Körling.

Language In Use It is great to show and offer students many examples of English language in use. Meaning, students appreciate that there are many ways to say the same thing and like to see the "nuance" of the English language. Here are some images showing different ways / expressions to communicate a similar thing. Might be handy. Also, view as a slideshow or you can purchase and edit in ppt. If interested in this kind of approach, you might be interested in my ebook "Get TALKing" which has 28 lessons all based around language chunks.

Skolarbetet blir ”på riktigt” när fler läser elevernas bloggar Dan Åkerlund – Det blir extra tydligt att multimodala texter och nya mottagare för elevers arbete inte går att studera som helt olika aspekter av textproduktion – de hör ihop, säger Dan Åkerlund. Läraren var inte mottagaren I studien har Dan Åkerlund undersökt hur elever i årskurserna 4-6 med hjälp av datorer och kameror skapat och kommunicerat så kallade multimodala texter – i det här fallet främst fotografier i kombination med skriven text. – När eleverna bloggade fanns det för många en tydlig mottagare som inte var läraren, både utanför klassrummet i form av vänner och föräldrar, men också de andra klasskamraterna. – Efter en tid så menade eleverna att bloggen också hade blivit ett ställe dit man gick för att se vad man sysslat med tidigare och för att se bilder från skogsutflykter och museibesök, ett slags portfolio och repetition.

Arbetsgång för formativt läsförståelsearbete i klassrummet Hur kan jag arbeta med en faktatext i klassrummet så att mina elever verkligen förstår den? Nedan följer ett förslag på hur jag tänker arbeta med faktatexter under kommande läsår. Detta förslag på arbetsgång är ett resultat av min läsning av Barbro Westlunds Att bedöma elevers läsförståelse (2013) och Catharina Tjernbergs Framgångsrik läs- och skrivundervisning (2013) samt ett resultat av min sommarläsning av litteratur som behandlar formativ bedömning.

Sju steg för att lyckas med din roman Att skriva en roman är inte enkelt. För att lyckas räcker det sällan med att bara sätta sig ned och skriva. Man behöver även skaffa en strategi och bli medveten om fällorna. Can you google that? – informationssökning på engelska Att internet flyttat in i våra klassrum är det ingen som har missat, men att det smugit sig in bland kunskapskraven är det många som missat, försöker låtsas om att de inte sett eller helt enkelt tycker är riktigt jobbigt. Men det finns ju där, vad vi än tycker om det. Det ska undervisas och bedömas, säga vad man vill om det. Att gå in på hur relevant och effektivt eleverna återanvänder sina sökresultat i sin egna produktion är en diskussion i sig, men nu tänkte jag fokusera på själva undervisningen.

Related: