background preloader

Plugga svenska

Plugga svenska
Satsradning är ett mycket vanligt skrivfel. Det innebär att en skribent sätter ett kommatecken istället för att dela upp innehållet i flera meningar eller binda ihop innehållet på ett snyggt sätt. Ett exempel: Vi hade sålt det för att vi skulle flytta, det kändes lite sorgligt och läskigt eftersom jag hade växt upp i huset och aldrig flyttat tidigare. Lösning 1: Dela upp i flera meningar Vi hade sålt det för att vi skulle flytta. Lösning 2: Bind ihop satserna genom att formulera om Vi hade sålt det för att vi ska flytta, vilket kändes lite sorgligt och läskigt eftersom jag hade växt upp i huset och aldrig flyttat tidigare. Lösning 3: Använd semikolon(Använd semikolon ytterst sparsamt!) Vi hade sålt det för att vi skulle flytta; det kändes lite sorgligt och läskigt eftersom jag hade växt upp i huset och aldrig flyttat tidigare. « Skriv rätt! Related:  svenska

Att läsa, skriva och kommunicera bättre | Satsdelar.se Hur stavas det? Rättstavning på svenska hos Ordkollen.se Att läsa, skriva och kommunicera bättre | Svensk grammatik - testa dig! Ordklasser Svensk grammatik.se Kommat som kom bort Kommatecknet ligger kanske inte på sitt yttersta, men i svenskan håller det på att tyna bort. Och det har det gjort i över 40 år, utan att någon egentligen har beklagat saken. Annat är det i Danmark, där man kommaterar betydligt flitigare. En gång i tiden strösslade även vi med komman i våra texter. – Det kan bli en generationsfråga hur man kommaterar mellan huvudsats och bisats. Han är redaktör för Svenska skrivregler och just nu diskuteras utformningen av nästa utgåva, som kommer 2014 eller 2015. – Vi diskuterar om vi ska ge mindre direktiv – ”skriv så här” – och övergå från en normativ till en mer deskriptiv språkvård. Ett alltmer oreglerat komma, ett tecken som ställer krav på skribenten, kommer vi alltså att få leva med. Så länge bara ett litet fåtal kunde skriva och läsa var inte skiljetecknen särskilt viktiga. Med boktryckarkonsten spreds kommat över världen; när många skulle läsa krävdes större tydlighet. Den principen infördes i Sverige av Carl Jonas Love Almqvist.

Våra svenska dialekter - SweDia 2000 Textbindning Kontrollera att textens olika delar hänger ihop och att tankarna följer varandra på ett logiskt sätt. 1. Bind ihop satser (och meningar) med hjälp av ord som och, men, eftersom och fastän. Jämför: Jag skriver om ätstörningar. Jag skriver om ätstörningar eftersom ämnet har intresserat mig länge. 2. Villkor: om, i så fall, förutsatt att Avsikt: för att, syftet är, avsikten är Slutsats: alltså, därför, således, slutsatsen blir Orsak: därför, eftersom, anledningen är, det beror på Kontrast: dock, däremot, trots allt, tvärtom Jämförelse: på samma sätt, annorlunda, lika Tid: sedan, medan, innan, därefter, samtidigt, under tiden Exempel: till exempel, särskilt, i synnerhet Tillägg: också, dessutom, vidare Förklaring: nämligen, ju Exempel: Innan man väljer ämne för sin pro gradu-avhandling är det bra att bekanta sig med tidigare forskning. 3. Min undersökning är kvalitativ eftersom ämnet intresserar mig mycket. 4. Enligt NN/H.K. - Syfta tillbaka i din text med pronomen och adverb. - Fråga – svar.

Kommat som kom bort Kommatecknet ligger kanske inte på sitt yttersta, men i svenskan håller det på att tyna bort. Och det har det gjort i över 40 år, utan att någon egentligen har beklagat saken. Annat är det i Danmark, där man kommaterar betydligt flitigare. Ett försök att gallra bland tecknen utlöste för snart 20 år sedan det stora kommakriget. En gång i tiden strösslade även vi med komman i våra texter. – Det kan bli en generationsfråga hur man kommaterar mellan huvudsats och bisats. Han är redaktör för Svenska skrivregler och just nu diskuteras utformningen av nästa utgåva, som kommer 2014 eller 2015. – Vi diskuterar om vi ska ge mindre direktiv – ”skriv så här” – och övergå från en normativ till en mer deskriptiv språkvård. Ett alltmer oreglerat komma, ett tecken som ställer krav på skribenten, kommer vi alltså att få leva med. Så länge bara ett litet fåtal kunde skriva och läsa var inte skiljetecknen särskilt viktiga. Den principen infördes i Sverige av Carl Jonas Love Almqvist. Den hade fel.

Ljudböcker på Youtube? Ja! Du vet väl om att du kan hitta ljudböcker för barn och unga på Youtube? Inlästa, animerade eller textade. På svenska finns det mest ljudböcker men på engelska finns det ett otal både ljudböcker men även upplästa böcker som är textade för medföljning. Saknar du böcker? På svenska? Sök på barnbok svenska eller ljudbok så får du upp olika förslag På engelska? Sök på English talking books, Childrens audiobook, Childrens storybook, Childrens animated books för att hitta ett antal förslag Hörförståelse på engelska Vill du göra egna ljudböcker? Vill du samla dina Youtube-klipp för att lättare hitta tillbaka finns en bra tjänst som heter plistapp.com där du kan göra olika listor att dela med dig av Här är en lista jag gjort: Korta.nu gör länkar korta och begripliga Relaterade Låna gratis e-böcker till iPads Vill du låna e-böcker gratis från ditt biblioteket? I "Allmänt"

Greppa grammatiken Interpunktion - lär dig allt om skiljetecken Interpunktion avser användningen av skiljetecken såsom punkt, komma, utropstecken et cetera. Att tillämpa korrekt interpunktion är en viktig del i ett bra språkbruk. Punkt Det vanligaste användningsområdet för en punkt i språket är som avslutning på en mening. Tre efter varandra följande punkter som avslutning på en fras har funktionen att visa att texten avbrutits, men att en fortsättning eventuellt finns. I exemplet: ”Du vet vad jag menar …” låter punkterna representera något outsagt som inte behövs för att innebörden ska förstås. Detta förfaringssätt är också vanligt på webbsidor där det ofta står något i stil med ”Läs mer …” och med ett klick kan besökare läsa hela texten. Korrekt sätt att skriva tre punkter på detta sätt i slutet av en fras är med ett mellanrum före första punkten och sedan övriga punkter utan mellanrum. Om punkterna avslutar ett avbrutet ord eller en avbruten mening, till exempel: "Det var då själva Komma Semikolon Kolon

.facebook_1079483736

Related: