background preloader

Kojo Home

Kojo Home

http://www.kogics.net/kojo

Related:  Programmering och Makerspace i skola och förskolaProgrammering och kodning i skolanCoding

PER CODEX AD ASTRA: Scratch Jr är här! Om en vecka befinner jag mig på MIT på Scratchkonferens. Pirr i magen redan nu av förväntan. Så lämpligt då att ScratchJr har släppts för iPad, så att jag kan roa mig lite innan jag åker. Kodu Det här är Viking och Lucas alien. Här är koden´: sudda sakta(10) cirkel(200)//rymdvarelsens genomskinliga huvud färg(blå) bakgrund2(grön,röd)// bakgrunden vänster hoppa(70) fyll(vit) höger cirkel(120) vänster hoppa(80) fyll(svart) höger cirkel(50) pennaUpp hem pennaNer höger bredd(80) fram(200) höger fram(200) vänster fram(80) pennaUpp hem väster fram(400) pennaNer fram(200) vänster fram(200) höger fram(80) bakgrund2(grön,röd) osynlig Vi har börjat jobba med ett nytt program som heter sploder.

Börja skriva kod med Code Combat När man introducerar programmering i skolan tillsammans med elever är blockprogrammering ett perfekt alternativ. Då använder eleverna färdigprogrammerade block som de sätter ihop i ett specifikt mönster för att få en viss bestämd händelse att ske på datorskärmen. På det sättet får eleverna en uppfattning om hur internet och tex datorspel fungerar och är uppbyggda. #25 – Sanna Nilsson och Lovisa Levin, grundare Codarica Lovisa Levin och Sanna Nilsson är två av grundarna av Codarica. Codarica fick tidigt uppmärksamhet, till och med innan bolaget fanns som bolag. Sanna Nilsson och Lovisa Levin, som vi möter i Startuppodden 25, gjorde tillsammans med techstrategen Rosalyn Knapp en barnboksapp som studentprojekt på Hyper Island och fick världspressens uppmärksamhet direkt. ”Vi har en bra pitch.

Om att hacka läroplanen – Karin Nygårds Karin Nygårds har haft ett intensivt år där hon kombinerat att vara lärare för åk 3-6 på Sjöstadskolan med föreläsningar och debattinlägg. Aktuell som föreläsare på SETT och vinnare av Trevor Dolan Foundation-priset Årets punkare i skolsverige. PÖ: Att hacka läroplanen låter coolt, men vad innebär det egentligen och vad ser du att det ger eleverna? Att ”hacka” betyder ju att man gör något lite bättre.

Programmeringsundervisning behöver didaktisk diskussion Lennart Rolandsson har i avhandlingen ”Programmed or Not: A study about programming teachers’ beliefs and intentions in relation to curriculum" studerat lärares föreställningar och avsikter med programmeringsämnet i gymnasieskolan och kursplaneutveckling inom området över tid. De didaktiska frågorna viktiga Lennart Rolandsson efterlyser en ämnesdidaktisk diskussion om och fortbildning i programmering: – Som det är nu finns det skäl att tro att undervisningen i programmering bygger på den didaktiska kunskapen som utvecklades på 1960-talet inom teknisk och administrativ ADB.

LUNDS TEKNISKA HÖGSKOLA Jag förstår Den här webbplatsen använder kakor för att ge dig som besökare en bättre användarupplevelse. Genom att surfa vidare på denna webbplats godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om kakor scratch-tasks Anders Lindahl 2015 Du får kopiera, sprida och ändra det här dokumentet enligt CC BY-SA 4.0. 1. Hitta i Scratch Vad finns var, hur byter man språk osv. 2. Långa pass - möjlighet och utmaning Vi har gjort en schemaförändring som gett mig en hel förmiddag med samma elever varannan vecka. Då blev min tanke utmanad. För det mesta arbetar vi gemensamt i matemtiken, språkcentrerat och i grupper. Det jag saknar på de lektionerna är att eleverna får pyssla på egen hand, får chans att lägga saker tillrätta i minnet och lära utan att de märker det. För att få mer av detta beslöt jag att införa matematikstationer på torsdagsförmiddagarna.

Programmering på lågstadiet Jag hade inte kunnat föreställa mig att det skulle engarera så. Men nu hände det. För mig är det inte så exotiskt att låta eleverna programmera redan på lågstadiet. I England finns det på schemat och i Finland kommer man igång 2016. Vidareutveckla en Beebot med en pennhållare och en 3D-printer - Väsby Lärlabb Då förskolorna är igång med sitt utvecklingsarbete kring lärmiljöer har Väsby Lärlabb investerat i lite olika prylar som kan förstärka lärandet inom ett par områden t ex datalogiskt tänkande och en sådan produkt är BeeBot. Ett litet bi på hjul som du enkelt kan programmera instruktioner till med knapparna på ryggen, och sedan åker den runt i enlighet med den sekvens som barnet knappat in. Precis när jag håller på att bekanta mig med BeeBot så dyker en tweet upp med en prototyp på en pennhållare till biet. Sagt och gjort.

Linda Mannila Code.org är en amerikansk ideell organisation som inledde sin verksamhet 2013. Målsättningen är att avdramatisera programmering och göra det möjligt för så många som möjligt att själva pröva på att programmera. I december 2013 släppte Code.org sitt första kodtimmematerial. Därefter har utbudet utökats med nytt kodtimmematerial varje år, men även fullständiga kurser för olika åldrar. Kodtimmen

Workshopsmaterial del 3: ScratchJr med material översatt till svenska I dag finns det en mängd olika fritt tillgängliga blockbaserade programmeringsmiljöer som gör det möjligt att skapa t.ex. interaktiva animationer, spel, simulationer och andra grafiska program. Blockly är Googles variant, som ligger till grund för t.ex. PencilCode och programmeringsappen för robotarna Dash och Dot. Scratch är ett omfattande programmeringsverktyg utvecklat vid MIT i Boston, USA, som “låg tröskel och breda väggar”, med vilket man avser att det öppnar dörrar att förverkliga i princip vilka idéer som helst. Medan Flash-baserade Scratch enbart fungerar på dator, finns motsvarigheterna HopScotch och Tynker för pekplatta.

Robotprogrammering Riktiga robotar Bee-Bot Här är en robot som är för de allra minsta. Lätt att programmera genom att trycka på knapparna.

Related: