background preloader

Öppna digitala lärresurser - OER - goeasy

http://goeasy.geliit.se/

Related:  verktyg på nätetVerktygIkt1Flippat att läsa/forskning

Hur Minecraft lärde min 9-åriga son med Aspergers att skriva och läsa Jag är medveten om att rubriken på detta blogginlägg är aningen provokativ. Bra, det är meningen. Jag vill verkligen att du som jobbar inom skolan eller du som är förälder och (liksom jag) varit orolig för att barnet hellre vill spela spel än göra läxor och “lära” sig något ska läsa det här inlägget. Alla har olika lärstilar Vi har alla olika sätt för att ta in och bearbeta information och kunskap. Vissa av oss lär oss genom att praktisera, andra genom teori. Oftast en liten mix av både och. Logopeden i skolan: Claro ScanPen - utmärkt ocr-app med talsyntes Bra ocr-appar är något som ofta efterfrågas. En ocr-app kan användas för att fotografera av en text och sedan direkt få den uppläst i sin telefon eller iPad med talsyntes. Någon riktigt bra har hittills varit svår att hitta.

Om Webbstjärnan Webbstjärnan är en del av .SE:s satsningar för att utveckla internet och internetanvändandet. I korthet går det ut på att vi ger lärare och elever som är verksamma i den svenska skolan möjligheten att få lära sig mer om hur Internet fungerar genom att delta i tävlingen Webbstjärnan. Webbstjärnan är en skoltävling om att publicera sitt skolarbete på Internet, och såväl grundskole- som gymnasieelever kan delta. Webbstjärnan också erbjuder kostnadsfria workshops och seminarium för lärare som vill komma igång med webbpublicering och lära mer om webbens möjligheter, så som vilket material du får använda och hur du hittar det.

Flippa med Sveriges Radio ~ Kilskrift Jag sitter och går igenom de skolrelaterade nyheter och artiklar som jag har missat under min tid med instabilt bredband i stugan. Då hittade jag nyss, av en slump, ett lite inlägg som är väldigt intressant för oss som flippar klassrummet. Det måste ha gått mig förbi i den intensiva slutspurten bland nationella prov och betyg. Canva och årshjul Har nu testat Canva ett par gånger och är helt såld! Har tittat på Canva tidigare men inte hunnit med att kika vidare utan den blev liggande i min "testa-sen"-mapp. Men för några veckor sen tipsade Niclas Vestlund i fbgruppen "IKT-verktyg", som jag har startat, om Canva och jag kikade på hans instruktionsvideo och kände genast att jag fick flytta upp denna på prioritetslistan =D

Skapa entusiasmerande övningar men fokusera på individen med Quizalize Quizalize är en ny i raden av tjänster som riktar sig till lärare och elever. Tjänsten handlar i grund och botten om att, på ett spelifierat sätt, låta elever öva eller testa sina kunskaper inom ett bestämt kunskapsområde. Likheter med exempelvis Kahoot finns, men det har sina unika egenskaper som gör det unikt – och kanske till ett mer attraktivt alternativ för en del lärare och / eller elevgrupper. Videokurs - Berättande bildspel Mikael Björk Fånga din publik Du älskar att fotografera och vill gärna dela med dig av dina bilder till andra. Men dina bildspel väcker inte alltid den entusiasm som du hoppas på. Kronologi och högvis med bilder staplade på varandra skapar inte de bästa förutsättningarna för att din berättelse ska nå fram. I den här kursen ger berättarartisten och pedagogen Mikael Björk dig de redskap du behöver för att fånga din bildpublik.

Hög tid att koppla upp den svenska skolan Igår tog jag upp två seminarier om skolans digitalisering som arrangerades i måndags på It-dagen i Almedalen. Idag gör jag ett andra och sista virtuellt nedslag i Almedalen för att belysa ett seminarium som SKL arrangerade i förmiddags: Hög tid att koppla upp den svenska skolan. Seminariet kan ses i efterhand. Moderatorn Jan Wifstrand inledde seminariet med några minuters samtal med it- och energiminister Anna-Karin Hatt om vad som kan göras för att få fart på digitaliseringen och nätanvändningen i den svenska skolan. Som it-minister är hon ansvarig för arbetet med den svenska digitala agendan, och hon slog fast att regeringen menar allvar när man säger att Sverige ska bli bäst i världen på att utnyttja digitaliseringens möjligheter.

Related: