background preloader

1. Alignmentplanering - Kollegialt lärande

1. Alignmentplanering - Kollegialt lärande
Related:  tips

Matriser Matriser är ett kraftfullt verktyg vid bedömning av elevers kunskaper. I en matris kombineras de olika kriterier, som är tecken på elevernas kunskapsutveckling, med de olika kvalitativa nivåer som utvecklingen visar sig på. Om de olika kvalitativa nivåerna är uttryckta på ett sätt så att eleverna förstår dessa, kan matriser också användas för elevernas självbedömning av sin egen och andra elevers kunskapsutveckling. Läs mer om matriser Matriser används mest i de olika sammanhang där formativ eller lärande bedömning tillämpas. Litteratur Testa dina kunskaper om matriser På den här sidan har vi samlat några frågor kring matriser. Testa dina kunskaper här Matriskonstruktion I den här instruktionen kan du följa gången i matriskonstruktion. Se Powerpoint här Dela med dig av dina erfarenheter Har du själv använt dig av matriser?

på nätet ArchivedChat << Tillbaka till senaste chattarna Chatta om betyg Gabriel: Är ni för eller emot delmatriser under kursens gång? Pernilla, Undervisningsråd: Hej Gabriel, Det har vi lite svårt att ta ställning till. 15:53, 27 May 2015 Svensklärare: Om en del av ett kunskapskrav ligger på en D-nivå är det då stört omöjligt att kunna få ett högre betyg är D, trots att alla andra kunskapskrav är uppnådda på en C-A-nivå? Pernilla, Undervisningsråd: Hej Svensklärare, Kunskapskraven beskriver olika kunnigheter i tre nivåer - A, C och E. 15:54, 27 May 2015 Jo: Hur ska elever i åk 7 och 8 som börjat på denna skola i mitten/slutet av denna terminen betygsättas? Anna, Undervisningsråd: Hej Jo! Streck sätts bara om läraren saknar bedömningsunderlag på grund av att eleven varit frånvarande. 15:55, 27 May 2015 fröken: om en elev är sjukskriven 50% och endast läser två ämnen individuellt denna termin sätter man "saknas" (-) i betyget eller anpassad studiegång på övriga ämnen? Erik, Undervisningsråd: Hej Fröken! Mia: Hej!

Vad betyder värdeorden? Rubriken inleder med hur man kan tolka värdeorden. Värdeorden är de fetstilade orden i läroplanen som uttrycker på vilken nivå ett kunskapskrav nåtts, t ex enkelt, utvecklat, välutvecklat och det är där bedömningen utgår ifrån. För att hjälpa till att bedöma värdeorden används det som kallas bedömningsaspekter (här finns mer information från Pedagog Värmland om ämnet) men De kallas även för språkliga uttrycksformer i Skolverkets skrift Få syn på språket. Jag har sammanställt dessa ord i en liten skolparlör nedan. Jag har även gjort dem i CANVA så man kan sätta upp dem i klassrummet men för mina ämnen i svenska och engelska och lite tips för hur man man tänka för att utveckla sitt resonemang mm. Du hittar stödet längst ner i inlägget efter filmerna! Argumentera – att påstå något och bemöta andras påståenden Samband – att se hur saker och ting hänger ihop Relevanta – viktiga och betydelsefulla Reflektera – att förstå varför man gör som man gör. Kommunicera – att uttrycka sig

The Big 5 lektionstips Denna sajt har tillkommit främst för nya lärare som behöver tips och råd i planeringen av lektioner. Tips som jag hade behövt när jag började som lärare. Namnövningar • Ballongen - Studsa en ballong mellan varandra. Säg namnet på den som ska ta ballongen nästa gång. • Byta namn - Eleverna går runt , skakar hand, säger sitt namn. 1. "Bryta isen"- övningar • Autografjakt - Papper med meningar. Presentationsövningar • Intervju - Två & två intervjuar varandra. Korta diskussioner • "Bikupa" - 2-5 diskutera i ett par upp till tio minuter ett ämne. Längre diskussioner • "Tvärgrupper" 1. En från var grupp går samman så att nya grupper bildas. • "Pusselmetoden" /forts. ovan/ Ev. som en redovisning efter grupparbete. 4. • Traditionell gruppdiskussion I grupper om 3-5 elever. Se lektionstips - diskussion (pdf) Kortare övningar • Linje el. fyra hörn - Genomför värderingsövning (på linje el. fyra hörn). Längre övningar • Paneldebatt Eleverna i panelen presenterar olika "expertområden". 1. 1. 1. 1.

Applistor - Skolappar.nu Ibland har du behov av att göra egna listor med appar. Listor är ett väldigt bra sätt för pedagoger som vill organisera appar eller bara ett enkelt sätt att sprida vidare tips om appar till andra. För att skapa listor med appar använder du dig av Pinterest. Listorna kallas på Pinterest för ”boards”. Att lägga till någonting till en lista kallas för att ”pinna”. Det finns flera fördelar med att använda Pinterest för att skapa listor Du är inte begränsad till appar som är recenserade på Skolappar.nu utan kan själv välja att lägga in recensioner från exempelvis PappasAppar.se i dina listor.En ”board” (lista) kan vara publik eller privat. Att registrera ett konto på Pinterest är helt gratis och tar bara några minuter. Lägger du till appar som vi recenserat kommer din lista (med viss fördröjning) att synas på Skolappar.nu.

Miniature Village Print and assemble colorful buildings to go with your child's wooden trains. Our grandchildren spent countless hours playing with Brio(TM) and Thomas & Friends(TM) wooden trains. Like other parents and grandparents, we bought several of the railroad accessory structures that these companies make. They are sturdy, long-lasting, and offer good play value but they are also expensive. While researching the history of toymaking, we noticed that paper cutouts have long been a popular and inexpensive way to build toys. So, we created the Meddybemps Miniature Village, a collection of 50 different buildings that are just the right size to use with little wooden trains.

”Fokusera på de meningsfulla uppgifterna” Effektiva bedömningar – Jag tror att nyckeln är att fokusera på de meningsfulla uppgifterna, inleder Christian Lundahl. Ett misstag många lärare gör är att de fokuserar på det som är lätt att mäta. Det som är lätt att mäta är inte alltid det som är viktigast och därmed inte heller det som bör bedömas. Några av Christian Lundahls råd för ett mer effektivt bedömningsarbete är att formulera prov med färre frågor, låta eleverna bedöma varandra samt ge kollektiv återkoppling. 1. Istället för att göra ett prov med 30-40 frågor kan du göra ett prov med 5 frågor som du tar tid på dig att formulera och som du tror kan ge dig en bra bild av hur förståelsen ser ut bland eleverna och vad som kan vara mer problematiskt. 2. För att undvika att återkopplingen kommer för sent efter ett prov kanske du inte heller behöver ge återkoppling på alla frågor utan en fyllig återkoppling på några av frågorna. 3. Ge återkoppling vid rätt tidpunkt – Grunden för en bra återkoppling är timing, säger Christian. 1. 2. 3.

Tydlig struktur skapar arbetsro På 6-9-skolan Rörsjöskolan-Zenith i Malmö vet eleverna exakt vad som väntar när det är dags för lektion. Oavsett vilken lärare som tar emot är grundstrukturen densamma. – När det är dags för lektion står eleverna på led utanför klassrummet. Då ska lektionsmaterialet vara med i de färgkodade mappar som eleverna har till varje ämne och man ska förstås vara där i tid, berättar Maria Anderson, lärare i svenska och tyska och förstelärare på skolan. – Dessutom samlar vi in mobilerna och förvarar dem i låsbara skåp. Inne i klassrummet visar läraren en bild på tavlan, via kanonen, som talar om när lektionen startar och slutar och dessutom visar en startuppgift så att alla elever direkt kan börja jobba. – Den ska vara sådan att eleverna utan problem kan göra den själva, utan frågor och ta ungefär fem minuter. På tavlan står också målen för lektionen i relation till kursplanen – nedbrutet i konkreta mål – och upplägget för dagens lektion. Och det gedigna strukturarbetet har väckt intresse.

41 nya titlar att se på jullovet | Mediapoolen Västra Götaland AB 41 nya titlar att se på jullovet Dec 16, 2016 | Film Här finner ni en lista på de 41 senast inlästa spelfilmerna och serierna från Swedish film: 1. Biet Maya 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19.

Related: