background preloader

Wrts

Wrts

Mind Mapping Nederlands Voor wie is dit vaklokaal bedoeld? Dit vaklokaal is een verzamelplaats van handige informatie over het vak Nederlands. Deze website is vooral handig als je op de basisschool of het voortgezet onderwijs zit, maar ook als als je een mbo-opleiding volgt. Je zult hier veel verschillende soorten informatie tegenkomen zoals taalregels, oefenspelletjes voor spelling en ontleden, links naar taalwebsites, proefexamens, uittrekselwebsites en nog veel meer! Kortom: alles wat je nodig hebt voor Nederlands. Voor docenten is er de community Nederlands. Hoe werkt dit vaklokaal? Bovenaan zie je de vijf belangrijkste onderdelen van deze website: home, nieuws, oefenen, links en contact. In het menu aan de rechterkant van deze pagina vind je vooral de taalregels en theorie van de belangrijkste onderdelen van het Nederlands.

The Alphabetizer Gerundium In het Latijn is het gerundium of verbaal substantief een verbuiging van de infinitief. Het gerundium is een van een werkwoord afgeleid zelfstandig naamwoord. Vorming[bewerken] Bijvoorbeeld: narrare → narra → narrand → narrandi, -ndo, -ndum, -ndo. Opmerkingen[bewerken] In het oude (en archaïserende) Latijn werd het gerundium van de werkwoorden op -ĕre en -ire gevormd met -undum, -undi, enz... Gebruik en vertaling[bewerken] Bijvoorbeeld: Errare humanum est. = Vergissen is menselijk. In de accusativus wordt het steeds met het voorvoegsel "ad" gebruikt en dan vertaald met "om te <gerundium>" Bijvoorbeeld: ad ferendum = om te dragen. In de genitivus wordt het vertaald met "van het/te <gerundium>" Voorbeeld: ferendi = van het dragen. In de dativus wordt het vertaald met "voor/aan het <gerundium>" Voorbeeld: utile legendo = nuttig voor het lezen. In de ablativus: Zonder voorzetsel: "door het/te <gerundium>";Na voorzetsel in: "In/tijdens/bij het <gerundium>";Na voorzetsel de: "over het <gerundium>".

Gerundivum Het gerundivum is een grammaticale constructie die vooral in het Latijn gebruikt wordt. Het gerundivum is een verbaaladjectief. Dit wil zeggen dat het bijvoeglijk wordt verbogen (bonus, -a, -um) en wordt vertaald met 'moeten...kunnen...' of als het negatief is met 'niet mogen...' of 'niet kunnen...' Vorming[bewerken] Het gerundivum wordt gevormd op basis van het participium praesens actief. Voorbeelden: amare → amant-is → amand → amand-us, -a, -um.tegĕre → tegent-is → tegend → tegend-us, -a, -um. Opmerkingen[bewerken] * In het oude (en archaïserende) Latijn werd het Gerundivum van de werkwoorden op -ĕre en -ire gevormd met -undus, -unda, -undum enz... Betekenis en gebruik[bewerken] Het gerundivum heeft altijd Passieve betekenis, en de meest letterlijke vertaling is "moetende (ge-) ….. worden" ["die moet (ge-) ….. worden"]. We kunnen het gerundivum op drie verschillende manieren gebruiken: Zelfstandig[bewerken] Bijvoeglijk[bewerken] Gerundivum necessitatis[bewerken] Zie ook[bewerken] Gerundiv

Luisteren | Nederlands voor anderstaligen Hier vind je allerlei luisteroefeningen. Onderaan vind je verwijzingen naar andere webpagina's. Thema 5: Spectaculaire vondst in Egypte Deze site werd ontwikkeld door enkele studenten van de KHK. Ze maakten deze website tijdens hun achtste uur Nederlands (vandaar de naam 'Project 8'). De site kan zowel als ondersteuning in de klas als individueel door leerders thuis gebruikt worden. Luisteroefeningen over feestdagen NVT Hier vind je enkele luisteroefeningen rond feestdagen. Luisteroefeningen over feestdagen NT2 Deze link bevat ook verschillende luisteroefeningen rond feestdagen. Luisteroefeningen uit de module 'Vlaamse steden' Hier vind je enkele luisteroefeningen uit de module Vlaamse steden. De oefeningen zijn geschikt voor anderstalige studenten op niveau A2/B1. Luisteroefeningen water Hier vind je allerlei videofragmenten over het ontstaan van Nederland en de rol die water daarbij heeft gespeeld. Verhaaltjes Dictees

Qingdao Qingdao (voordien: Tsingtao) is een havenstad en marinebasis in China in de provincie Shandong en gelegen aan de Gele Zee. De stad heeft zeven stedelijke districten en vijf landelijke steden onder zijn jurisdictie. Er wonen 7.311.200 mensen op een gebied van 10.654 km², ongeveer gelijk aan 80% van het oppervlak van Vlaanderen. In 2008 werden in de havenstad de zeilwedstrijden van de Olympische Zomerspelen gehouden. De stad is verder bekend om het Tsingtao bier, de elektronicaproducent Hisense en de producent van witgoed Haier. Het moederbedrijf van Saab Automobile, National Electric Vehicle Sweden, wil in de komende jaren elektrische Saabs gaan bouwen in een nieuw te bouwen fabriek in Qingdao. Haven[bewerken] De haven van Qingdao was de op vijf na grootste van de wereld in 2011. Geschiedenis[bewerken] Van 1897 tot 1914 was het een Duitse kolonie die bekendstond als Tsingtao. Partnersteden[bewerken] 4 meiplein Geboren[bewerken] Zie ook[bewerken] Qingdao Haiwan-brug (langste brug ter wereld)

Related: